krämig vegetarisk pasta avokado basilika rostade cashewnötter chèvre getost snabblagat
krämig vegetarisk pasta avokado basilika rostade cashewnötter chèvre getost snabblagat

Krämig avokado-, basilika- och chèvrepasta med rostade cashewnötter.

Torsdag 17 november 2016

 

Snabblagad och god vardagsmat är alltid rätt och man kan aldrig få för många recept av den kalibern. Här kommer en vegetarisk pastarätt som är klar på enbart den tid det tar för pastavattnet att koka upp och sedan för pastan att koka till al dente. Låter väl helt okej eller hur?

Medan pastan kokar mixas det en sås på färsk basilika, vitlök, mogen avokado och mjuk chèvre (getost där kanterna skurits bort) som sedan blandas ner i den kokta pastan och avslutas med rostade cashewnötter på toppen och det ska vara mycket av den sorten tycker vi.

 

vegetarisk pasta krämig avokado chèvre basilika rostade cashewnötter

En mycket mättande och krämig pastarätt som tilltalade oss båda två. Den känns grön och fräsch i smaken men även frisk och fyllig. Ett perfekt sätt att hitta på något att göra av den där chèvreosten som hade bäst före-datum för några dagar sedan men som det absolut inte var något fel på.

Apropå bäst före-datum. Visst tittar, luktar och smakar ni först på livsmedel innan ni bestämmer er för att definitivt slänga dem?!? Vi gillar att butikskedjan Willys har en kampanj just nu där det står ”Kastad mat är kastade pengar”. Vi uppskattar också att ICA har bytt ut ”bäst före” mot ”minst hållbar till” på fyra av sina egna yoghurtar. Tummen upp för alla livsmedelskedjor som gör vad de kan för att minska matsvinnet och hjälper oss alla att få upp ögonen för detta problem.

Men åter till dagens pastarecept som till grunden är Malins som vi hittade i senaste numret av ”Kuriren” (17/2016) men där vi bara ändrade genom att tillsätta getosten. Gott så!

 

 

3-4 portioner.

 

280 g spaghetti

1-1 1/2 dl cashewnötter

 

Avokado-, basilika- och chèvresås:

1 dl färsk basilika
1 stor vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
1 msk olivolja
2 mogna avokador
65 g kantskuren chèvre
2 msk crème fraiche
1 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
svartpeppar

 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Hacka cashewnötterna grovt och rosta dem sedan i en torr stekpanna till fin färg, passa så de inte bränns. Lägg över dem på en tallrik för att svalna.

Mixa basilika och vitlök i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt citronsaft, olivolja, crème fraiche, honung, chèvre, crème fraiche och mindre bitar av skalade och urgröpta avokador och mixa till en slät konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Häll av pastavattnet och lägg tillbaka pastan i kastrullen utan att skölja den. Blanda såsen med den nykokta pastan. Servera genast med de rostade cashewnötterna till så varje matgäst får strö över sin pastaportion.

 

vegetarisk pasta krämig avokado chèvre basilika snabblagat rostade cashewnötter

 

krämig vegetarisk pasta avokado basilika rostade cashewnötter chèvre getost snabblagat

Frugan ståtar med ledig dag och har hittills unnat sig en mysig och lång frukoststund i skenet från adventsljusstaken i köksfönstret. Vissa hävdar att det är för tidigt men själva anser vi att extra mys behövs nu för att mota bort novembermörkret och regnet. Fram till i år har vi också hållit hårt på traditionerna men nu går vi på magkänslan istället.

De tunga regnmolnen skingrades visst så frun tog sig en långpromenad under förmiddagen och då visade sig solen också. Bara att suga åt sig av de välbehövliga D-vitaminerna. Goda rester till lunch och nu sitter hon här och underhåller er. Det ska väl bli en tur till mataffären senare under dagen och införskaffa lite livsmedel inför helgen. Verkar som att det kan bli lite julmatstillverkning till veckoslutet, något som går att frysa in och som håller ända fram till jul. Men julbordet anno 2016 är ännu inte fastspikat. Kanske har ni några goda tips?

 

 

Smaklig pastastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

  1. Livsnjutarna

   Chèvre har inte heller alltid varit en favorit hos frun om vi säger så, men det blir kanske bättre med åldern 😉
   Ett fint år till dig och din familj med, kramizar tillbaka! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.