gratäng vegetarisk brysselkål gröna linser kidneybönor västerbottensost brysselkålsgratäng
gratäng vegetarisk brysselkål gröna linser kidneybönor västerbottensost brysselkålsgratäng

Vegetarisk gratäng med linser, bönor och brysselkål under ett tjockt täcke av Västerbottensost.

Måndag 31 oktober 2016

 

Höstlovsvecka i våra trakter, sista oktoberdagen och vi bjuder på en vegetarisk gratäng. Gôtt att starta veckan med en ”meatless monday” liksom många andra därute! Under ett rejält täcke av den goda västerbottensosten hittas både gröna linser, kidneybönor och mumsig brysselkål med en mild örtsmak.

 

vegetarisk gratäng brysselkål linser kidneybönor västerbottensost

Inte så mycket mer att orda om än att gratängen blir otroligt krämig och mättande. Brysselkål och västerbottensost kan man aldrig få för mycket av och de passar mycket fint ihop.

Vi kan också tipsa om en annan vegetarisk gratäng som vi gjort med broccoli och där västerbottensosten också bidrar med sin goda smak, klicka här för receptet.

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

500 g brysselkål
grönsaksfond
några droppar citronsaft
olivolja
2 1/2 dl (170 g) kokta, gröna linser
1 förpackning (380 g) kidneybönor
salt, svartpeppar
2 krm torkad timjan
2 krm torkad oregano

1 1/2 dl riven Västerbottensost

 

Gratängsåsen:

5 dl mjölk, 3%
3 1/2 msk vetemjöl eller idealmjöl
1 äggula
1/2 dl vispgrädde
1 msk smält smör
3/4 tsk salt
4 riv av muskotnöt
2 dl riven Västerbottensost

 

Koka brysselkålen nästan mjuk, ca. 10 minuter beroende på storlek, i lättsaltat vatten med lite grönsaksfond och några droppar citron. Låt ånga av och halvera brysselkålen och ringla lite olivolja över.

Häll mjölken i en kastrull, vispa i mjölet under omrörning. Låt koka upp och ta bort från plattan.

Rör ut äggulan med grädden och det smälta smöret och tillsätt detta i mjölken och rör om. Tillsätt muskotnöt, ost och salt i såsen.

Blanda linser och bönor med lite salt, svartpeppar, oregano och timjan i en smord ugnsform. Fördela brysselkålen ovanpå. Häll gratängsåsen över brysselkålen, strö på den rivna osten och gratinera tills ytan fått fin gyllenbrun färg ca. 20 minuter.

Låt gratängen vila en stund under aluminiumfolie för att stadga sig innan servering. Servera en enkel sallad till.

 

vegetarisk gratäng kidneybönor gröna linser brysselkål västerbottensost meatless monday

 

gratäng vegetarisk brysselkål gröna linser kidneybönor västerbottensost brysselkålsgratäng

Tackar som frågar, vi hade en riktigt angenäm date i Göteborg igår. Söndagmyste med god öl i glasen och fick faktiskt äta den godaste fish ’n chips hittills, ölpanerad kolja som var så mjuk och god. Av den anledningen måste vi ju faktiskt slå ett slag för ”John Scott’s” på Avenyn. Men att det ska vara så himla svårt i Sveriges näststörsta (!) stad att hitta ett ställe som serverar en rykande varm lumumba trodde vi inte. Det närmaste vi kom blev varm choklad med cointreau och genast associerade vi till romerska bågar. Skärpning Götet!

Idag tillbringar vi också dagen i varandras sällskap, herr W ståtar med en ledig dag medan frun tragglar med en sjukskrivning på grund av öronen. Imorgon ska hon prova ut formgjutna hörselskydd till sig. Så var rädd om varandra och era öron och håll er borta från spöken och andra oknytt denna Halloweenkväll.

 

Smarrig gratängstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.