äppelplättar glutenfria chiafrön ägg höst äpple frukost agneta sjödin av egen kraft
äppelplättar glutenfria chiafrön ägg höst äpple frukost agneta sjödin av egen kraft

Äppelplättar med chiafrön – naturligt glutenfria.

Söndag 30 oktober 2016

 

Att vakna tidigt till en solig, skön och något kylig söndagsmorgon och känna sig pigg är helt fantastiskt. Den där bonustimmen när klockan vreds tillbaka en timme inatt måste ha gjort susen. Ja, för nu är vintertiden här, du har väl kommit ihåg att ändra klockan för annars lär du vara ute i alltför god tid idag och tycka alla andra är försenade.

Vintertid, smaka på det. Plötsligt är morgnarna (eller förmiddagarna) som gjorda för långa mysiga frukoststunder med skön musik i bakgrunden och levande ljus. Du som följer oss på instagram och facebook (kolla i högerspalten) har sedan länge kunnat konstatera att frukoststunden är något som vi gärna lägger lite extra krut på för att dagen ska bli toppenbra. Dukar med finporslin, lägger upp pålägget fint på serveringsfat och provar nya inslag på frukostbordet nu som då.

 

äppelplättar chiafrön glutenfria ägg agneta sjödin

Det är där de här höstliga och friska äppelplättarna med en värmande smak av kanel och kardemumma kommer in i bilden. De fanns på vårt frukostbord förra söndagen och fick tummen upp av oss båda. Men de är goda att värma på lite och äta som mellanmål eller kvällsfika också. Vi använde ett något syrligt äpple som lättade upp så att äggsmaken försvann helt från plättarna. De hälsosamma chiafröna har en bindande effekt och gör så att plättarna håller ihop när man steker dem.

Plättarna är mättande och goda, vi tipsar om att servera dem med lite vaniljyoghurt, helt enkelt turkisk yoghurt smaksatt med lite vaniljpulver. Svårare än så är det inte att göra frukosten lite mer nyttig och magen blir genast mycket gladare.

Receptet har vi hittat i Agneta Sjödins bok ”Av egen kraft” men valde att fördubbla det för håller man på och steker kan man lika gärna fortsätta steka några till.

 

 

Ca. 7 stycken.

 

2 stora äpplen, gärna lite syrliga
4 ägg
4 msk chiafrön
2 krm kanel
1/2 krm malen kardemumma
olivolja till stekning

 

Till servering:

vaniljyoghurt

 

 

Skala, kärna ur och riv äpplet grovt. Blanda med uppvispade ägg och chiafrön. Smaksätt med kanel och kardemumma. Låt smeten stå och svälla ca. 15 minuter så att chiafröna binder ihop smeten.

Stek plättarna på medelvärme i lite olivolja på bägge sidor till fin färg. De går lättare att vända om man steker dem lite längre så att äggen koagulerar ordentligt.

Servera plättarna ljumma med en klick vaniljyoghurt.

 

äppelplättar chiafrön ägg glutenfria agneta sjödin höst frukost

 

äppelplättar glutenfria chiafrön ägg höst äpple frukost agneta sjödin av egen kraft

Nej, nu ska vi göra oss i ordning så vi kan styra stegen mot storstan. Vi tänker oss denna dag som en date, bara vi två. Kvalitetstid som vi ännu inte riktigt vet hur den ska se ut. Blir det bio? Mysigt pubhäng känns lockande med lite mörkare öl i glasen.

Med önskan om en mysig söndag till er alla finingar, hur och var ni än tänker spendera den. Var rädda om livet och varandra!

 

God plättstund!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.