kycklinggryta lingon smetana höstgryta timjan kastanjechampinjoner
kycklinggryta lingon smetana höstgryta timjan kastanjechampinjoner

Höstlig och enkel kycklinggryta med lingon.

Tisdag 20 september 2016

 

Ikväll åt vi en mycket god och krämig kycklinggryta med riktiga hösttoner som vi tänkte bjuda er på här och nu. Grytan var väldigt enkel att tillaga och lingonen gav den en sådan fin färgklick och tillförde en härlig syrlighet som bröt av mot det krämiga.

Timjan är en örtkrydda som verkligen går fint ihop med kyckling och som ger den en god och mustig smak men där hjälpte nog den lilla skvätten med fin cognac till också.

 

kycklinggryta lingon smetana timjan höstgryta kastanjechampinjoner

Till grytan serverade vi ugnsrostade morötter och sötpotatis, det var de rotfrukter kylskåpet hade att erbjuda nu när vi försöker rensa ur det innan det bär av mot sydligare breddgrader.

Rotfrukter i ugn rekommenderas verkligen att äta till den här grytan för de blir ju aningen söta i smaken som går fint ihop med den ganska så salta grytan. Så vårt tips är att minska mängden salt/kycklingfond om man väljer att servera något annat till såsom ris eller liknande.

Receptet står Sveriges Mästerkock från 2011 Louise Johansson för, även hon en Kungälvsbo som vi.

 

 

3 portioner.

 

500 g kycklingfilé
200 g kastanjechampinjoner
1/2 tsk salt
svartpeppar
smör och olivolja till stekning
2 dl smetana
1 dl vatten
1 msk kycklingfond
1 tsk torkad timjan
1 msk cognac
1 1/2 dl frysta lingon

 

Ansa och dela svamparna. Skär kycklingfiléerna i bitar på längden, salta och peppra dem och svamparna.

Lägg svampen i en varm och torr stekpanna och låt deras vätska koka bort innan du tillsätter lite smör och olivolja och bryner dem så att de får lite färg.

Stek kycklingbitarna i smör och olivolja så att de får lite färg och lägg ner svamparna i samma stekpanna. Tillsätt smetana, vatten (som du sköljt ur stekpannan med där svampen frästes), fond, timjan och cognac. Låt grytan koka på svag värme allt från 5-30 minuter (vi lät den småputtra under tiden vi ugnsrostade morötter och sötpotatis och resultatet blev en mycket mör kyckling.)

Strö lingon över kycklinggrytan och servera med ugnsrostade rotfrukter.

 

kycklinggryta lingon smetana höstgryta timjan kastanjechampinjoner

 

 

kycklinggryta katrinplommon morot timjan höstmiddagÄr ni nyfikna på en annan höstlig gryta där även kyckling och timjan står på ingredienslistan kan vi varmt rekommendera en favorit sedan tidigare. En kycklinggryta med katrinplommon och morotsslantar som även var huvudrätten i lördags när vi bjöd våra vänner Erika och Marcus på en riktig höstmiddag. Receptet hittar ni här.

Som bäst står herr W i köket och tappar upp sin tredje sats hembrygd öl på flaska. Det är återigen en IPA som stått fjorton dagar i ett jäskärl av glas och nu ska få jäsa vidare på flaska i ca. fyra veckor. Det är inga stora mängder öl vi pratar om åt gången, allt som allt blir det ca. fyra liter färdig öl per sats. Han använder sig av ett ölbryggningskit med färdiga recept (än så länge i alla fall!) från Det Lilla Köksbryggeriet anpassat för vanliga kök. Vilken upplevelse att få korka upp en flaska egenbryggd öl och njuta av den, det blir nästintill andaktsfullt!

 

Smarrig grytstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.