lingonpaj höstmiddag efterrätt lingon äpple kanel mandelmassa mandel vaniljvisp
lingonpaj höstmiddag efterrätt lingon äpple kanel mandelmassa mandel vaniljvisp

Lingonpaj med äpple och mandelmassa med hemmagjord vaniljvisp.

Söndag 18 september 2016

 

I vanliga fall brukar vi börja med att presentera våra maträtter från en middagsbjudning i den ordning de förtärdes. Men idag känner vi för att vara lite busiga och gör presentationen baklänges av gårdagens middag med hösttema, alltså bjuder vi er på efterrätten först.

 

lingonpaj äpple lingon mandelmassa mandel kanel

Skogens röda guld, det vill säga lingon, får spela huvudrollen i denna höstliga efterrättspaj. I botten av pajskalet gömmer sig kanelkryddade äppelskivor som nästan får en kompottliknande konsistens i ugnen. Knaprigt och gott blir det med grovhackad sötmandel på toppen. Pajen serverades med hemmagjord vaniljvisp.

 

Dukat middagsbord med hösttema.

Dukat middagsbord med hösttema.

 

Pajen känns inte särskilt söt för den innehåller minimalt med socker utan det söta kommer från mandelmassan som även bidrar med sin karaktäristiska smak. Ihop med den gräddiga vaniljvispen fick vi till och med förnimmelser av semlor.

Fint skulle det vara igår med matchande dryck till och då fick vi tipset från affären med den gröna skylten om att ett ungerskt Tokaj-vin skulle passa fint. Det visade sig att vi hade en flaska (årgång 2008) hemma i vår egen vinhylla som våra bekanta från Ungern förärat herr W i 40-års present.

När vi nu spanat in hemsidan för affären med den gröna skylten hittade vi turligt nog samma vin i deras sortiment men från en annan årgång. Så passa på att köpa ”St. Stephan’s Crown” (nr. 2928), Tokaji Aszú 3 Puttonyos 2011 så har ni ett dessertvin som går fint ihop med pajens syrlighet och mandelsmak.

Receptet på pajen har vi hittat i tidningen ”Hembakat” (5/2011) och receptet på vaniljvispen fanns i ”Mitt Kök” (9/2015).

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g kallt smör
1 ägg
2 tsk kallt vatten

 

 

Fyllning:

4 syrliga svenska äpplen, t.ex. Alice
1 tsk kanel
100 g mandelmassa
2 dl lingon
1 dl sötmandel

 

Lägg pajdegens alla ingredienser i en matberedare med kniven monterad. Mixa så att allt precis går ihop till en deg. Tryck ut degen tunt i en smord pajform, ca. 26 cm i diameter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca. 10 minuter.

Skala,kärna ur och skiva äpplena tunt. Lägg dem i en bunke och blanda med kanel. Lägg äppelskivorna i det förgräddade pajskalet i ett jämnt lager. Riv mandelmassan grovt och strö över äppelskivorna.

Grovhacka sötmandlarna. Fördela lingon och sist mandeln över äppelskivorna.

Grädda pajen mitt i ugnen ca. 30 minuter eller tills pajskalet och mandelmassan fått fin gyllenbrun färg. Serveras antingen ljummen eller kall.

 

Vaniljvisp:

4-6 portioner.

 

 

3 äggulor
3 msk florsocker
1/2 msk vaniljpulver
3 dl vispgrädde

 

 

Sikta ner florsockret i en skål tillsammans med äggulorna och blanda i vaniljpulvret och vispa ihop med elvisp. Vispa grädden löst i en annan bunke. Vänd sedan ner äggblandningen i grädden och vispa försiktigt tills allt blandats. Servera till lingonpajen.

 

lingonpaj lingon äpple kanel mandel mandelmassa syrlig paj

 

lingonpaj höstmiddag efterrätt lingon äpple kanel mandelmassa mandel vaniljvisp

 

Du har väl inte glömt bort att det går bra att nominera just din matbloggsfavorit till ”Matbloggspriset Folkets Val 2016”? Du kan klicka här för att komma direkt till den sidan. Vi hoppas så klart på din röst! *blink blink*

En skön avslutning på denna helg och med nya krafter mot en ny septembervecka, allt gott!

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.