lax ugnslax pepparrot pepparrotsgrädde tomatpuré
lax ugnslax pepparrot pepparrotsgrädde tomatpuré

Ugnslax i pepparrotsgrädde.

Fredag 16 september 2016

 

Den här maträtten har sin egna lilla historia som vi vill dela med oss av till er. När vi planerade vårt bröllop för snart tio år (!) sedan var vi helt säkra på att vi ville bjuda på lax som huvudrätt eftersom det alltid varit en favoritfisk hos oss.

Vi valde att abonnera en fin restauranglokal hos Uffes Mat & Café (i Finland) för bröllopsfesten och då fick också deras personal i uppdrag att laga maten. Förslagsvis fick vi lax i pepparrotsgrädde som alternativ ihop med deras omtalade potatisgratäng. Taget! Men eftersom vi aldrig tidigare ätit pepparrotslax så började vi testa olika varianter hemmavid för att få en uppfattning vad det kunde röra sig om och hur den skulle kunna smaka. Var vi våghalsiga tycker ni?

 

lax ugnslax pepparrot pepparrotsgrädde

Det är så den här ugnslaxen i pepparrotsgrädden kom till som vi bjuder er på idag. Vi vågar inte påstå att den smakar precis som på vår bröllopsmiddag (som för övrigt var mycket god!) men denna maträtt för helt klart våra tankar till den där sista septemberdagen år 2006.

En enkel och okonstlad lax men ändå passande till en festmiddag. Med en fräsch och lagom touch av pepparrot ihop med en dämpad ton av gräddig tomat.

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

4 portionsbitar lax
salt, svartpeppar

 

Pepparrotsgrädde:

2 msk crème fraiche
25 g (rågad 1/2 dl) riven färsk pepparrot + lite till servering
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1 tsk fiskfond
2 dl vispgrädde
salt

 

 

Ta fram laxbitarna en stund innan tillagning så att de inte är helt kylskåpskalla. Salta och peppra laxbitarna runt om och lägg dem i en smord ugnsform.

Blanda crème fraiche, pepparrot, senap, tomatpuré och fiskfond. Vispa upp grädden lätt, den ska bara bli lätt skummig och simmig och blanda snabbt ihop den med pepparrotsröran. Smaka av med lite salt.

Häll pepparrotsgrädden över laxbitarna. Baka laxen i ugnens mitt ca. 10 minuter eller tills innertemperaturen visar 50°C. Ta ut laxen och låt den vila några minuter under aluminiumfolie. Toppa med lite extra riven pepparrot vid servering.

Servera gärna pressad potatis till laxen och dina favoritgrönsaker.

 

lax ugnslax pepparrotsgrädde pepparrot tomatpuré

 

lax ugnslax pepparrot pepparrotsgrädde tomatpuré

Fredag gott folk, vad mer kan man önska sig. Vi önskar er alla en toppenkväll och helg och hoppas att ni får det bäst! Frugan roar sig kungligt bäst hon kan medan herr W sliter sista kvällspasset för denna gång. Själv kan frun trona med en hel arbetsdag avklarad denna vecka och det idag. Ja, migränkänningar och yrsel botas bäst med vila och så fick det bli. Nya friska tag nästa vecka och sedan bär det faktiskt av till Frankrike med buss. Behöver vi säga att vi längtar?!?

 

 

Smaklig lax!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.