blomkålssoppa vegetarisk soppa blomkål tryffelolja parmesanost vispgrädde
blomkålssoppa vegetarisk soppa blomkål tryffelolja parmesanost vispgrädde

Krämig och lyxig blomkålssoppa med tryffelolja.

Söndag 11 september 2016

 

Hösten är här – eller så inte! Med grader över tjugostrecket kan man undra vad som händer och det verkar hålla i sig ett bra tag till. Minsann är det inte detta som kallas indiansommar!

Det brukar vara gott med soppa denna tid på året och så får det bli och eftersom denna är vegetarisk och gjord på blomkål känns den ändå lite åt det somrigare hållet. Kanske även något som indianer kan tänkas äta?!?

 

blomkålssoppa vegetarisk tryffelolja parmesanost vispgrädde vegetarisk

Soppan är mycket mättande eftersom den innehåller både vispgrädde och parmesanost. Jovisst, lyxig med även vitt vin i och så smarrig att vi vill slå ett extra slag med soppsleven på locket!

Som pricken över i:et är tryffeloljan som man droppar i soppan när man väl serverat sig den i uppvärmd soppskål. Ett gott bröd att bjuda till är heller inte fel.

Receptet kommer från tidningen Buffé (2/2009).

 

 

3-4 portioner.

 

2 schalottenlökar
500 g blomkålsbuketter (frysta går bra men tina dem först)
150 g potatis
smör och rapsolja till stekning
1/2 dl vitt vin
6 dl vatten
1 1/2 msk grönsaksfond
2 dl vispgrädde
30 g (1 dl) riven parmesanost
svartpeppar
salt

 

Till servering:

tryffelolja

 

 

Skala och skär löken i kvartar. Skala och tärna potatisen fint. Dela blomkålen i mindre bitar. Fräs lök, potatis och blomkål i en blandning av smör och rapsolja i två minuter, tillsätt det vita vinet och låt koka in i en minut.

Häll i vatten, grädde och fond och låt koka ca. 15 minuter tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan slät med stavmixer, tillsätt den rivna parmesanosten och rör tills osten smält. Smaka av med salt och peppar.

Droppa över lite tryffelolja vid servering av soppan och bjud gärna ett gott bröd till.

 

blomkålssoppa vegetarisk soppa blomkål tryffelolja parmesanost vispgrädde

 

Till middag ikväll äter vi riktig husmanskost i form av kållåda de luxe för nu har man riktigt bra pris på vitkål i affären. Nästa vecka kommer den och många andra rotfrukter att kosta endast 1 kr/kg i vår mataffär! Dock äter vi middag på varsitt håll ikväll för herr W inleder sin kvällsvecka idag. Det känns helt okej för vi har haft en riktigt skön och fin helg tillsammans.

Lördagslyx i form av champagne och löjromssnittar i solgasset avnjöt vi på favorithaket ”Gustus Gastrobar” i vår lilla stad.

 

lördagsmys champagne löjromssnittar gustus gastrobar kungälv

Följt av en liten kräftskiva hemma på vår balkong på tu man hand. En glutenfri Västerbottensostpaj och egengjord limeaioli samsades med både havskräftor och färska räkor och äntligen fick vi tillfälle att provsmaka vår egen flädersnaps. Botten… eller vi menar så klart tummen upp!

 

kräftskiva

 

Smoothies, smoothies och ännu flera smoothies har vi avnjutit till våra helgfrukostar som vi alltid värnar lite extra om. Det känns som att det snart är läge för ett till frukostspecial med enbart smoothies.

 

frukost grön smoothie helg lördag

Lördag och en intensivt grön smoothie med spenat, avokado och kiwi.

 

frukost chokladsmoothie söndag helg

Söndagen startade med en underbart krämig chokladsmoothie.

 

Önskar er alla finingar en underbar avslutning på denna söndag, var rädda om varandra!

 

Smaklig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.