ugnsbakad marulk stekta grönsaker rökig vinägrett rökt olivolja sötpotatis sötpotatisaioli
ugnsbakad marulk stekta grönsaker rökig vinägrett rökt olivolja sötpotatis sötpotatisaioli

Ugnsbakad marulk med stekta grönsaker i rökig vinägrett toppad med sötpotatisaioli.

Onsdag 31 augusti 2016

 

Vi tänker avsluta augustimånad på ett storstilat sätt genom att bjuda er på ugnsbakad marulk. Marulk är en väldigt god matfisk, men fulare fisk får man allt leta efter. Vi skulle absolut inte vilja möta den i totalt mörker för efter det skulle vi nog förföljas av mardrömmar.

Däremot smakar marulk helt gudomligt, lite åt hummer och skaldjurshållet eftersom dess huvudsakliga föda är skaldjur och annan fisk. Köttet är vitt och fast och passar ypperligt att både grilla, steka och koka. I vårt fall blev det en tur i stekpannan (efter att vi rimmat den) för att brynas på lite för att sedan bakas klar i ugn till en innertemperatur på 50°C.

Marulken fick sällskap av stekta grönsaker från stekpannan med en vinägrett gjord på rökt olivolja. Allt toppades med en otroligt god samt len och krämig sötpotatisaioli (som helt apropå även är god att toppa en tallrik med rykande het daal, recept hittas här).

 

marulk sötpotatisaioli grönsaker rökig vinägrett

Numera rimmar vi all fisk vi ska tillaga, oavsett om den ska grillas eller gå klar i ugnen. Rimningen gör fisken mer fast i köttet och den får en jämnare sälta. Har du inte provat rekommenderar vi detta varmt. Du kan rimma fisken flera timmar i förväg innan den ska tillagas. Bara torka av den med hushållspapper och förvara i kylskåp.

Tänk på att göra sötpotatisaiolin och grönsakerna först så att det bara är att lägga upp maten på tallrikarna när fisken är klar från ugnen. Varma tallrikar att servera mat på är viktigt. Vi har inga riktiga tallriksvärmare (men vi funderar alltmer på att investera i en sådan) utan vi kokar vatten i vattenkokaren och häller upp på tallrikarna som vi sedan torkar av innan maten läggs upp. Hur gör du?

Vi kan inte vara sämre än att vi skickar med ett litet vintips till er också. En ekologisk vit italienare med lite mera studs, ett av våra favoritviner faktiskt, ”Collevite Verdicchio Classico Superiore” (nr. 2421) från Marcheregionen.

 

Ugnsbakad marulk:

Ugnstemperatur: 175°C

 

2 portionsbitar marulk

 

Lag till rimning:

1 liter vatten
1 dl fint medelhavssalt
1 liten citronklyfta, saften + skalet
1 tsk socker

 

Blanda vatten, citronsaft, citronskal, socker och salt i en stor bunke och rör om tills saltet löst sig. Rimma marulksbitarna i lagen 20 minuter. Lyft upp fisken och torka den med hushållspapper.

Hetta upp en stekpanna med smör och bryn marulken på bägge sidor tills den fått fin färg. Lägg över fisken i en smord ugnsform och stick in termometern. Ugnsbaka mitt i ugnen tills innertemperaturen visar 50°C. Låt stå en stund under aluminiumfolie för att låta värmen jämna ut sig och skär sedan fisken i tjocka skivor.

 

Sötpotatisaioli:

4 portioner.

 

400 g sötpotatis
1 dl olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
5 droppar tabasco
salt

 

Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar och koka dem mjuka, 10-15 minuter, i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt och mosa den sedan med en gaffel.

Vispa sönder potatisen med elvisp och häll sedan i oljan i en tunn stråle under vispning. Tillsätt sedan vinäger, pressad vitlök, tabasco och smaka av med salt.

 

Stekta grönsaker i rökig vinägrett:

2-3 portioner.

 

150 g kastanjechampinjoner
250 g aubergine
1 rödlök
2 små spetspaprikor
olivolja till stekning
salt, svartpeppar

 

Vinägrett:

3 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, pressad
4 msk rökt olivolja
salt, svartpeppar

 

Skiva auberginen i 1/2 cm tjocka skivor, salta på ena sidan och låt dra ca. 30 minuter. Torka därefter torra med hushållspapper.

Ansa svamparna och halvera dem, för större skär dem i kvartar. Skala löken och halvera den, skär varje halva i fyra delar. Skär bort kärnhuset från paprikorna och skär dem i grova strimlor.

Fräs grönsakerna i en traktörpanna i olivolja så att löken och paprikan fortfarande har lite tuggmotstånd. Krydda med svartpeppar och lite salt. Lägg över grönsakerna i en värmetålig bunke.

Blanda ihop ingredienserna till vinägretten och blanda ner i grönsakerna, rör om och låt dem dra en stund. Grönsakerna är goda att äta både ljumma och kalla.

 

marulk ugnsbakad stekta grönsaker rökig vinägrett rökt olivolja sötpotatisaioli

 

ugnsbakad marulk stekta grönsaker rökig vinägrett rökt olivolja sötpotatis sötpotatisaioli

 

Vi känner oss rätt nöjda med denna vecka hittills. Fort har den gått och ikväll har ju faktiskt frun i huset fredagsfeeling eftersom hon är ledig torsdagar numera. Imorgon är det första höstdagen, september är här och därmed känns det som att nedräkningen för vår mat- och vinresa till Frankrike kan börja på allvar, lördagen den 24 september bär det av. Så vi drömmer oss bort en stund till Alsace, Bourgogne och Champagne innan det är dags att slå följe med John Blund.

 

alsace-bourgogne-champagne-03

(Lånad bild från reseföretaget Scandoramas hemsida.)

 

 

Smaklig fisk!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Så många bra tips. Rimma fisk, värma tallrikar och så ett gott vin på det 🙂
    och vilken trevlig resa ni har att se fram emot!
    Själv har jag en date med mina äpplen i helgen att se fram emot 😉

    Ha en skön torsdag, frun!

    Kramar till er båda!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vi hoppas äppeldaten blir angenäm! 🙂 Såg att du införskaffat calvados, roligt att du ska testa recepten vi tipsade om. Kramizar!

      Svara

Lämna ett svar till Min Lilla Kokvrå Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.