pasta carbonara soltorkade tomater vegetarisk liquid smoke ägg parmesanost persilja
pasta carbonara soltorkade tomater vegetarisk liquid smoke ägg parmesanost persilja

Krämig pasta Carbonara med grillade, soltorkade tomater på vegetariskt vis.

Torsdag 25 augusti 2016

 

Denna krämiga och vegetariska variant på pasta Carbonara blev kvällens middag hemma hos oss. Men det är inte första gången vi gör den, ej heller sista eftersom den blivit något av en favorit, men först nu kommer vi oss för att bjuda er på receptet.

Vi trodde inte det var möjligt att få till en köttfri Carbonara förrän vi sprang på denna hos Annie med sin blogg Vegokäk. Men när man använder sig av soltorkade tomater (grillade sådana i vårt fall) ser det nästan ut som klippt bacon och smaksätter man ytterligare med lite liquid smoke (flytande rökarom) så får man den där rökigheten som bacon oftast har. Vips har man en ofantligt god och mättande pastarätt som dessutom är snabblagad.

 

pasta carbonara vegetarisk soltorkade tomater liquid smoke

Ja, det är en hel del ägg i denna Carbonara (totalt 8 stycken!) men vi lovar, det smakar inte ett dugg äggigt ändå. Äggen gör bara såsen extremt krämig och len i konsistensen. Det enda vi justerat om i receptet är att vi tillsatt vitlök som vi tycker varje Carbonara bör innehålla.

Carbonaran ska visst toppas med rejäla tag om svartpepparkvarnen, extra riven parmesanost och gärna lite färsk persilja för färgens skull vid servering. Det här är helt enkelt en pastarätt som passar lika bra till vardags som till fest, varför inte prova som en fredagspasta?

 

 

4 portioner.

 

4 portioner tagliatelle/ spaghetti (glutenfri går också bra)

1 burk (200 g) grillade soltorkade tomater (Zeta)
2 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
svartpeppar, salt
6 äggulor + 2 hela ägg
2 dl riven parmesanost
3/4 krm liquid smoke (eller efter behag)

 

Till servering:

svartpeppar
riven parmesanost
färsk persilja

 

 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen men låt den inte bli överkokt. Hellre att den är lite för al dente.

Vispa ihop äggen (både gulor och hela ägg) med den rivna parmesanosten.

Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och finhacka vitlöken och stek dem tillsammans med tomater och grädde. Låt grädden tjockna till rejält men akta så den inte bränns vid. Smaka av med liquid smoke, salt och svartpeppar.

Häll av pastan i ett durkslag och lägg tillbaka den i kastrullen. Blanda ner tomatgrädden och blanda ordentligt. Tillsätt sedan ägg- och ostblandningen under konstant omrörning. Känns pastan för rinnig kan man snabbt (och då handlar det om sekunder om man inte vill att det ska bli äggröra av alltihopa!) sätta kastrullen tillbaka på varm kokplatta och röra runt tills såsen tjocknat något.

Servera med svartpeppar på toppen, mera riven parmesanost och strö sist över färsk persilja.

 

vegetarisk pasta carbonara soltorkade tomater liquid smoke ägg parmesan

 

pasta carbonara soltorkade tomater vegetarisk liquid smoke ägg parmesanost persilja

 

tjuvkilpicknick

Vem kunde motstå +26° idag? Inte vi i alla fall. Vilken tur att herr W stämplade ut från jobbet redan 13.45 idagoch snabbt var hemma. Vi packade kylväskan med lite mellanmål, grävde fram picknickfilten och styrde kosan mot havet. Med härlig tångdoft i näsan smaskade vi på mackor, vattenmelon och mogna nektariner. Vi satt där och njöt i minst två timmar till havets kluckande, livskvalitet när den är som bäst och helt gratis dessutom!

 

 

Smarrig pastastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.