kaningryta crashed potatoes
kaningryta crashed potatoes

Maltas nationalrätt: Kaningryta. Crashed potatoes som tillbehör.

Söndag 21 augusti 2016

 

En maträtt som kändes extra spännande att tillaga under vår semester var denna kaningryta som blev ett riktigt långkok. Vi fick upp ögonen för den när vi besökte Malta, Europas sydligaste land, sommaren 2005 och 2006. Då serverades kanin (fenek) både till höger och vänster på alla restauranger, inte så konstigt egentligen eftersom kaningryta är landets nationalrätt.

 

kaningryta kanin i vin pulled rabbit crashed potatoes kaninkött

Just vid den tidpunkten hade vi en dvärgvädur som husdjur vid namn Tilda så frugan vågade aldrig provsmaka kaningrytan på plats, det gjorde däremot herr W som inte alls gjorde kopplingen Tilda – kaningryta. Så vi får gå på hans smakminne när vi säger att denna gryta blev väldigt lik originalet med reservation för lokala avvikelser.

Vi har turen att inte det är alltför långt till köttbutiken Björlanda Gård som säljer kaninkött från egen gård. Vi bestämde när vi ville göra grytan, försäkrade oss om att det just den dagen skulle finnas färskt kaninkött i butiken och sedan var det bara att gräva fram vår Le Creuset.

 

kaninkött

Kanin kan ses som ett klimatsmart kött eftersom de påverkar klimatet mindre än idisslande djur. Det är otroligt fettsnålt och köttet har en fastare konsistens än kyckling vilket gör att du blir snabbare mätt på mindre portioner. Priset på kanin kan diskuteras men mängden kött du kan äta på en kanin är avsevärt mycket mer än på t.ex. kyckling där du betalar för ett tyngre skelett.

Hur smakar då kanin? Jo, det påminner väldigt mycket om kyckling men vi upplevde det som något mustigare och mer åt kalkonhållet och höna. Och det är otroligt mört när det tillagas på rätt sätt, gärna i en gryta.

Just den här grytan är väldigt enkel med få ingredienser, precis som vi kommer ihåg att den var. Köttet blev dessutom så himla mört att det ramlade loss från benen bara vi tittade på det (nästan i alla fall!) och närmare pulled rabbit (dragen kanin) än så här kommer man inte.

 

 

4 portioner.

 

1 hel kanin, ca. 1 kg, styckad
salt, svartpeppar
smör och olivolja till stekning

5 stora vitlöksklyftor
3 lagerblad
1 flaska (0,75 liter) rödvin
salt, svartpeppar

 

 

Salta och peppra kanindelarna, bryn dem i en blandning av smör och olivolja i het stekpanna och lägg sedan över dem i en stor gryta. Skala vitlöksklyftorna och bryn dem sedan i fettet som blev över i stekpannan. Häll över allt i grytan över kaninköttet, skrapa ner allt fett.

Tillsätt lagerblad och vinet och låt grytan småputtra under lock 3-4 timmar. Köttet ska släppa från benen vilket det kommer att göra. Smaka av med salt och peppar.

 

kanin kaninkött kaningryta

 

kaningryta kanin kaninkött

 

kaningryta kaninkött kanin maltas nationalrätt långkok

På Malta var det ingen ovanlig syn att kaningrytan serverades med pommes frites men det kändes lite tråkigt. Istället valde vi att göra crashed potatoes och genast kändes det mycket lyxigare.

 

Crashed potatoes:

Ugnstemperatur: 200°C

Koka potatis lite mjuka i lättsaltat vatten. Lägg potatisarna på en bakpapersklädd plåt och mosa dem lätt med en potatisstöt. Pensla dem sedan med olivolja och strö över lite salt och någon torkad örtkrydda. (Själva använde vi oss av saltet ”The secret blend” från Nicolas Vahé). Stek i ugnens mitt 20-30 minuter tills potatisen fått en knaprig och gyllenbrun yta.

 

crashed potatoes ugnrostad potatis

 

kaningryta crashed potatoes

 

arvingarna göteborgs kulturkalas

Vi är inga ungdomar längre för det känns i kroppen att vi var uppe halva natten efter att ha varit och spanat in Göteborgs Kulturkalas igår och närmare bestämt den årliga spelningen med Arvingarna, frugans tonårsidoler som fortfarande förmedlar en otrolig energi på scen och får det att rycka till i kroppen.

Vi har dock varit på en promenad som sig bör i det härliga vädret samtidigt som vi passade på att handla inför veckan. En sen och enkel lunchtallrik med färskpotatis, matjessill och kallrökt lax intogs i syrenbersån medan vi njöt av solens värmande strålar. Plötsligt kändes det väldigt somrigt igen! Vi hann sitta en bra stund där innan en åskskur drog förbi. Så lite lagom företagsamma har vi ändå allt varit, vi är nöjda! Det har varit en bra helg.

Ha en fortsatt skön söndagskväll alla finingar!

 

 

Smaklig kanin!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. G

  Hello! nice recipe but that’s not how we cook rabbit in Malta! There are basically two ways of cooking rabbit in Malta:
  1. stew with tomato sauce and red wine cooked for about an hour. The sauce is then served with spaghetti as a first course (together with the kidneys and other tasty bits) and the rabbit is then served as a main course with homemade thick cut chips and a salad/boiled vegetables.
  2. fried rabbit. The rabbit is first marinated overnight in red wine, bay leaves, black pepper, then dried, dipped in flour, excess shaken off, then fried in abundant olive oil. Some cooks only fry the rabbit, others then add some of the marinade (slowly) and again cook for about an hour. Usually served with chips and salad/boiled veg.

  PS: I am Maltese and live in Stockholm. I bumped into your site while looking for where to buy rabbit meat in Sweden!

  Svara

 2. Mårtenssons Kök

  Härligt med alla goda och smarriga matminnen man får från sina resor, sen om det är exakt som originalet eller inte spelar ju lite mindre roll så länge det är gott och man lagar mat:)
  Och det där med sena nätter = trötta kroppar och knoppar känner vi igen alldeles för väl… 🙂

  Kramar på er!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Matminnen är ju som att få göra samma resa två gånger men andra gången blir det avsevärt mycket billigare, bara kostnaden för ingredienserna! 😉
   Kramizar till er!

   Svara

 3. Heléne Kajfjord

  Vilket härligt recept, föder upp kaniner i kommersiellt syfte och ska inom snar framtid stå på en liten saluhall och ge ut smakprov, snor ert recept, skriver ut det och hänvisar till er sida

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.