halloumiburgare stekheta stina vitlökschampinjoner grillat vegetariskt paprika aubergine dressing vitlök basilika spenat källarfranska husvagnssemester
halloumiburgare stekheta stina vitlökschampinjoner grillat vegetariskt paprika aubergine dressing vitlök basilika spenat källarfranska husvagnssemester

Två varianter av vegetariska halloumiburgare.

Fredag 19 augusti 2016

 

Efter semesterns slut har vi verkligen haft ett långdistanslopp med vegetariska rätter. Inte av någon särskild anledning mer än att vi hittat så många aptitretande recept som vi velat prova och att det funnits ett sug hos oss efter köttfria alternativ samt mer grönsaker.

Men visst försökte vi äta vegetariskt även under semestern och just därför får ni tips om två vegetariska halloumiburgare denna gång. Vi har tidigare bloggat om en öppen halloumiburgare med både sparris och aubergine och den hittar ni här.

Den första halloumiburgaren med tillbehör gjorde vi på grillen under vår husvagnssemester med en lokalproducerad stek- och grillost från Sommarhagens gårdsmejeri (ca. 3 mil norr om Göteborg) med det underbara namnet ”Stekheta Stina”.

 

halloumiost stekheta stina sommarhagens gårdsmejeri lokalproducerat ekologisk

 

Halloumiburgare #1:

2 burgare.

 

ca. 260 g halloumiost
2 källarfranska
olivolja
färsk babyspenat
1/2 aubergine, skivad
1 röd spetspaprika
8 stora champinjoner
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar

 

Dressing:

turkisk yoghurt
vitlöksklyfta
hackad färsk basilika
salt, svartpeppar
olivolja

 

Börja med att blanda ihop dressingen så att smakerna får gotta till sig under tiden grillen förbereds. Blanda ihop ingredienserna efter eget tycke och smak.

Skiva auberginen i ca. 1/2 cm tjocka skivor, salta och låt vila ca. 30 minuter. Torka av skivorna med hushållspapper. Pensla med olivolja på bägge sidor och grilla sedan på medelvärme tills skivorna blivit mjuka och fått fin färg. Lägg över i en form och täck med aluminiumfolie.

Halvera paprikan och ta bort kärnhuset. Pensla med olivolja och grilla på medelvärme på bägge sidor tills paprikan är mjuk och fått fin färg. Lägg över i en form och täck med aluminiumfolie.

Ansa och skiva champinjonerna, pensla dem med olivolja och grilla dem mjuka. Lägg över dem i en egen skål, salta samt peppra och pressa ner vitlöken och häll över lite olivolja, blanda väl och täck med aluminiumfolie.

Pensla halloumiosten med olivolja och grilla på bägge sidor på medelvärme tills den fått fin färg. Dela källarfranskan och rosta snabbt på grillen.

Lägg ihop burgaren på detta sätt:

botten av källarfranska
halloumi
babyspenat
dressing
paprika
aubergine
dressing
hatten av källarfranska

Servera vitlökschampinjonerna vid sidan om.

 

halloumiburgare stekheta stina vitlökschampinjoner grillat vegetariskt paprika aubergine dressing vitlök basilika spenat källarfranska husvagnssemester

 

Halloumiburgare #2:

Denna burgare är både vegetarisk och glutenfri men framför allt mycket god och mättande med mild citron- och örtsmak.

 

halloumiburgare glutenfri vegetarisk persilja basilika ägg mandelmjöl glutenfri

Receptet har vi hämtat från tidningen ”Mitt kök” (8/2016).

 

4-6 portioner.

 

200 g halloumi
1 gul lök
3 dl mandelmjöl
1 ägg
1 dl färsk basilika, hackad
1 msk färsk persilja, hackad
1 msk små kapris
1 citron
smör + olivolja till stekning
svartpeppar, en nypa salt

 

Riv halloumin och löken grovt.

Blanda mandelmjöl och ägg i en bunke.Tillsätt basilika, persilja och kapris.

Tvätta citronen noga, riv skalet och pressa ur saften i en skål. Ta 2 msk av citronsaften och blanda ner i smeten.

Rör ner den rivna halloumin och löken. Forma till 4-6 burgare. Stek på medelvärme i smör och olivolja tills de fått färg, ca. 3 minuter/ sida.

 

LCHF och glutenfria ostbröd som hamburgerbröd:

 

ostbröd lchf glutenfri nötfri ägg hamburgerbröd

Ett bröd som mest består av ost och ägg. God ostsmak och otroligt mättande. Ett gott alternativ till vanliga hamburgerbröd och de här är dessutom otroligt snabbakade tack vare bakpulvret.

Receptet kommer från bloggen 56kilo.se

 

8-10 stycken.

Ugnstemperatur: 200°C

 

4 ägg
100 g färskost, t.ex. Philadelphia
1 1/2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk chiafrön
5 dl riven ost (vi blandade mozzarella, Allerum men mest Västerbotten)

Toppa med:

mörka sesamfrön
flingsalt

 

Börja med att vispa äggen fluffigt och tjockt. Blanda ihop fiberhusk, bakpulver och chiafrön. Tillsätt de torra ingredienserna till äggen tillsammans med all ost och vispa runt lite så allt blandar sig. Låt svälla ca. 10 minuter.

Klicka ut 8-10 höga klickar på bakpappersklädd plåt. Strö över sesamfrön och flingsalt.

Grädda ostbröden i ugnens mitt tills de fått lite färg, 15-20 minuter. Ta ut bröden och låt svalna på galler. De kommer att sjunka ihop när de kommer ut från ugnen men det är så det ska vara.

Dela bröden och bred på lite tomattapenade, lägg på lite ruccola samt halloumiburgaren. Bred på ytterligare lite tomattapenade och lägg sedan på brödhatten.

 

halloumiburgare ostbröd glutenfri vegetarisk ostbröd lchf hamburgerbröd

 

Nu är det helg gott folk och därför vill vi önska er alla finingar ett underbart veckoslut, allt gott till er!

 

Smaklig halloumistund!
~Neta & Peppe~

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.