vegetarisk tacogratäng quinoa bönor majs paprika tomat västerbottensost tortillachips
vegetarisk tacogratäng quinoa bönor majs paprika tomat västerbottensost tortillachips

Vegetarisk tacogratäng med krämigt osttäcke.

Torsdag 18 augusti 2016

 

Vad sägs om det faktum att det är fredag imorgon? Inte helt fel skulle vi tro om vi rannsakar oss själva till att börja med. Har man tur med vädret kanske det blir fredagsgrill men annars kan vi tipsa om en mycket mumsig tacogratäng som dessutom är helt vegetarisk.

 

tacogratäng vegetarisk quinoa grönsaker fredagsmys

Det som är så bra med denna mättande gratäng är att den baserad på enbart röd quinoa och grönsaker, alltså inget substitut för kött. Precis som vi vill ha det! Ändå ser det nästan ut som om den innehåller köttfärs tack vare quinoan. Härligt krämig blir gratängen med osttäcket ovanpå och för att lyxa till det använde vi så klart Västerbottensost som går fint ihop med tacosmaken. Bara att servera tortillachips bredvid så är middagen klar.

Receptet har vi hämtat från vår bloggvän Sara med sin blogg Vardag.nu där många fler goda recept finns att hämta.

Tacokryddan blandar vi själva enligt nedanstående recept och till gratängen går hela satsen åt.

1 tsk salt
1 1/2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
2 krm torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk kakao

Blanda alla ingredienser i en skål.

 

Vegetarisk tacogratäng:

4-6 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

3 dl röd quinoa
grönsaksbuljong (vatten + grönsaksfond)

1 purjolök
smör + olivolja till stekning
1 sats tacokrydda (enligt recept ovan)
1 burk (ca. 200 g) majs
1 burk (ca. 230 g) svarta bönor
4 tomater
1 orange paprika

2 dl crème fraiche
4 msk majonnäs
1 ägg
150 g riven Västerbottensost
1 vitlöksklyfta
1 krm vitpeppar
några droppar Tabasco

 

 

Koka quinoan i buljongen 15-20 minuter. Låt rinna av i ett durkslag.

Ansa och strimla purjolöken, hacka tomater och paprika. Fräs purjolöken mjuk i en traktörpanna i en blandning av smör och olivolja. Blanda ner tacokryddan, majs och svarta bönor. Tillsätt tomater, paprika och den kokta avrunna quinoan. Häll över blandningen i en smord ugnsform.

Blanda crème fraiche, majonnäs, ägg, vitpeppar, riven ost och pressad vitlöksklyfta. Smaka av med tabasco. Bred krämen över grönsaksblandningen som ett täcke.

Lägg in gratängen i mitten av ugnen och låt den stå så länge tills ostkrämen får en gyllenbrun färg, 20-30 minuter. Servera genast med tortillachips vid sidan om.

 

vegetarisk tacogratäng quinoa grönsaker

 

vegetarisk tacogratäng quinoa grönsaker tortillachips

 

vegetarisk tacogratäng quinoa bönor majs paprika tomat västerbottensost tortillachips

 

Som matlagningsmusik passar det ypperligt att lyssna till lite medryckande svenskösterbottnisk-producerad popmusik à la Kaj på temat tacos. Se det som en snabblektion i finlandssvensk dialekt från Österbotten. Håll till godo!

 

Tac-o-hej!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Antar att även ni är inne i vardagslunken igen…
  I Min Lilla Kokvrå är det också fredagstema ”taco till fredagsmyset” idag 🙂
  Hoppas ni har haft en skön sommar! och är laddade för en lång höst med mustiga grytor och långkok, och gärna mer vegetariskt. Tycker fortfarande det är lite svårt att få till varierade, vegetariska rätter. Den här tacogratängen kommer jag absolut att laga vid tillfälle.

  Allt gott! och trevlig helg!

  Kramar Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi börjar så småningom vänja oss vid vardagslunken och det känns helt okej för tillfället. Vi kör faktiskt ett race med nästan enbart vegetariska rätter på menyn för tillfället så mer sånt kommer att dyka upp på bloggen framöver. Det enda vi inte verkar fått rutin på är bloggandet.
   Vi är inga ”riktiga” taco-personer men den här gratängen var riktigt mumsig.
   En trevlig helg till dig och allt gott, kramizar!

   Svara

 2. annepauline

  Detta ska jag absolut prova. Jag har blivit ”ganska” vegetarisk tack vare er. Som vanligt får min helvegetariska väninna ta del av receptet. Hon gillar era recept skarpt.- Gruppen Kaj är så himla bra. De är smått genialiska ordvitsare.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Men vad roligt att vi kunnat inspirera dig till mer vegetarisk matlagning. Det finns ju en hel uppsjö av goda recept och vi äter alltmer vegetariskt själva utan att ens känna saknad efter kött, däremot kompletterar vi med fisk, skaldjur och kyckling. Du får hälsa sin helvegetariska väninna så gott och vi tackar för hennes gillande. Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.