vinbärskaka röda vinbär kanel kardemumma topping
vinbärskaka röda vinbär kanel kardemumma topping

Kryddig rödvinbärskaka med krämig topping.

Måndag 8 augusti 2016

 

De röda vinbären lyser kanske inte längre så röda på bärbuskarna i trädgården (men kanske har bären hittat in i era frysar?) men ändå känns den här saftiga och kryddiga vinbärskakan helt rätt idag. Det är måndag, första arbetsdagen efter semestern är avklarad och vädret är riktigt höstligt.

 

röda vinbär kaka kanel kardemumma topping

Att smaksätta kakan med både kanel och kardemumma är lite otippat men kryddorna gick fint ihop med de syrliga bären som både finns i och ovanpå kakan. Det känns nästan som en tårta med det rejäla lagret topping som är riktigt krämigt och gott tack vare färskosten och grädden.

En mycket god kaka som kändes somrig och framkallade barndomsminnen hos både oss och våra fikande vänner.

Receptet är hämtat ur tidningen ”Hembakat” (5/2016).

 

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

100 g smör
1 1/2 dl mjölk
3 ägg
3 dl socker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker

2 dl röda vinbär
1 tsk malen kanel
1 tsk stött kardemumma
1 msk socker

 

 

Topping:

2 dl vispgrädde
200 färskost, t.ex. Philadelphia
1 1/2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

 

 

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt det svalna.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör ner mjölblandningen och smörmjölken i äggblandningen och blanda försiktigt (inte vispa!)

Bred ut smeten i en smord och bröad springform, ca. 24 cm i diameter. Strö på vinbär, kanel, kardemumma och socker i nämnd ordning.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Känn efter med en provsticka så att kakan är färdiggräddad. Låt den svalna något (ca. 10 minuter) och vänd sedan kakan uppochner på ett sockrat bakplåtspapper. Lossa försiktigt formen och torka den ren, låt kakan svalna med kakformen ovanpå.

Topping:
Vispa grädden men inte alltför hårt. Sikta ner florsockret i färskosten tillsammans med vaniljsockret och blanda väl i en bunke. Rör ner den vispade grädden. Bred krämen ovanpå den kalla kakan och garnera med vinbär.

 

rödvinbärskaka kanel kardemumma topping

 

vinbärskaka röda vinbär kanel kardemumma topping

Vi har inte varit särskilt aktiva här de senaste veckorna när vi haft semester. Men ska vi kort summera vår ledighet så kan vi säga att det varit den bästa på flera år! Därför var det inte alls jobbigt att ta tag i vardagen när den kom idag. Okej, frun har jobbat men herr W började lyxigt nog sin arbetsvecka med en ledig dag. Ni kan förstå att han har haft det jobbigt idag?!? *blink blink*

Desto mer aktiva har vi varit på både Facebook och Instagram och så gott som dagligen serverat bilder på våra semesternöjen, mat och drycker. Kanske ska vi även få till ett semesterbildspel här framöver, den som lever får se.

Många varma goa kramar till er alla finingar och…

 

 

Smaklig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.