vegetarisk burgare grillat sparris halloumi aubergine yoghurtsås basilika vitlök ciabatta lättlagat
vegetarisk burgare grillat sparris halloumi aubergine yoghurtsås basilika vitlök ciabatta lättlagat

Öppen burgare med halloumi och grönsaker från grillen toppad med basilika- och vitlöksyoghurt.

Söndag 3 juli 2016

 

Matlagning ska vara enkel den här årstiden och gärna av det lite lättare slaget. Burgare av alla de slag verkar ha sin högsäsong under sommarmånaderna och därför slänger vi här in en vegetarisk variant med grönsaker från grillen.

 

öppen burgare vegetarisk grillat sparris aubergine halloumi yogurtsås

En öppen burgare har inget brödlock utan i botten har vi snabbt rostad (på grillen) ciabatta som byggts på med grillad sparris, aubergine, basilika- och vitlöksyoghurt och en rejäl skiva grillad halloumi får trona på toppen med ett vackert grönt basilikablad.

Somrigt, mättande och hejdundrans gott i en så lättlagad maträtt som denna. Kan varieras i det oändliga genom att använda de grönsaker just du gillar och har hemma. Yoghurtsåsen har vi höftat till med ingredienserna men vi kan tycka att det är lite charmigt att såsen aldrig smakar precis lika från gång till gång.

För övrigt kan vi tipsa om att alltid ha en burk naturell yoghurt (turkisk eller grekisk kvittar) nu i sommar för då kan du snabbt blanda ihop en god sås till det mesta du har på din tallrik. Kan inte ens komma ihåg hur vårt kylskåp såg ut utan den där stora yoghurthinken, den finns numera alltid hemma!

 

 

ciabattabröd, halverat (vill du baka själv hittar du recept här)
olivolja
grön sparris
aubergine
halloumi
flingsalt
basilika

 

Basilika- och vitlöksyoghurt:

turkisk yoghurt
salt, svartpeppar
olivolja
vitlök, pressad
hackad färsk basilika

 

 

 

Börja med att blanda ihop basilika- och vitlökssåsen så att smakerna får gotta till sig under tiden grillen förbereds. Blanda ihop ingredienserna efter eget tycke och smak.

Bryt av nedersta delen av sparrisen där det träiga sitter. Bryter man av brukar det gå av på ”rätt” ställe. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg ner sparrisen i det kokande vattnet i 30 sekunder. Ta upp och låt rinna av.

Skiva auberginen i ca. 1/2 cm tjocka skivor. Skär halloumin i ca. 1 cm tjocka skivor. Pensla sparris och aubergine med olivolja runtom och grilla mjuka på medelvärme. Grilla halloumin gyllenbrun på bägge sidor. Avsluta med att snabbt rosta ciabattabrödet.

Lägg genast ihop burgaren med sparris underst på brödet och ringla lite extra olivolja över som brödet får dra i sig av. På med aubergine, en rejäl klick yoghurtsås och överst en skiva halloumi samt lite mer aubergine. Strö över lite flingsalt och dekorera med ett blad basilika.

 

grillat öppen burgare vegetarisk sparris halloumi aubergine yoghurtsås basilika vitlök

 

vegetarisk burgare grillat sparris halloumi aubergine yoghurtsås basilika vitlök ciabatta lättlagat

Se nu skiner solen men den känns inte som ett helt säkert kort idag heller. För er som undrar kunde vi visst starta grillen igår kväll men paraplyet fick åka fram och skydda när den lilla regnskuren med de stora dropparna snabbt kom över oss. Men efter regn kommer sol som vi alla vet och nu är vi allt sugna på mycket mer sol än de senaste veckorna. Vi hoppas och tror att det kommer till semestern. För nu startar vi vår nedräkning på allvar!

Igår var det Jordgubbens dag, handuppräckning för hur många som firade den. Vi vinkevinkar med båda våra händer och ser rätt många vinka tillbaka till oss. Mogna och härligt söta röda gubbar fick ackompanjera en snabbakad kladdkaka i mikrovågsugn med en klick vispad grädde till.

jordgubbensdag kladdkaka jordgubbar vispgrädde mikrovågsugn

En skön avslutning på helgen till er alla finingar, var rädda om er och allt gott!

 

 

Smaklig grillstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.