flädersaft fläder fläderblomssaft citron lime citronsyra
flädersaft fläder fläderblomssaft citron lime citronsyra

Hemmagjord flädersaft/fläderblomssaft och midsommar i danska Århus.

Fredag 1 juli 2016

 

Denna första julidag inbjuder inte direkt till att tända grillen eftersom regnskurarna avlöser varandra. Inte heller lockar det till att ta en fredagsdrink ute i syrenbersån men däremot kan det vara gott att smutta på ett glas hemmagjord flädersaft på balkongen.

 

fläder flädersaft fläderblomssaft citron lime

Kanske är detta recept lite sent presenterat men vår flädersaft blev klar förra veckan och sen kom midsommarhelgen emellan. Kanske finns det uppöver i landet några blommande fläderklasar kvar i buskarna eller kanske har du varit förutseende nog att frysa in lite, ja då kan de användas till denna somriga saft.

Första gången vi gör egen flädersaft men absolut inte sista! Flädern fick vi plocka i trädgården hos goda vänner, tack så mycket Erika och Marcus! Flädersaften kräver ingen större arbetsinsats utan reder sig själv i kylskåpet bara man rör om den en gång om dagen. Vi har även i citron och lime (ekologiska!) för att balansera upp flädersmaken och det sockersöta. Resultatet blev en riktigt frisk och lagom söt saft som passar mycket väl som måltidsdryck, variera dig genom att blanda den med kolsyrat vatten. Och det finns så mycket annat gott där man kan ha i flädersaft.

Det som är viktigt att tänka på är att inte låta flädersaften dra för länge i kylskåpet med risk för att den blir besk. Vi lät vår omgång stå fyra dagar och det visade sig vara ett lyckat val. Via bekanta har vi hört att fem dagar är en dag för mycket om man vill ha en god och välsmakande saft.

Receptet har vi hämtat hos våra bloggvänner i ”Mårtenssons kök”.

 

 

Ca. 3,5 liter färdig saft.

 

 

40 blomklasar fläder
2 liter vatten
2 kg socker
50 g citronsyra
3 ekologiska citroner
2 ekologiska lime

 

 

Skölj och skaka av blomklasarna och lägg dem i en stor bunke/hink. Tvätta citrusfrukterna och skiva dem tunt och lägg ner dem tillsammans med flädern.

Låt vattnet koka upp i en stor kastrull och dra den från plattan. Rör ner socker och citronsyra och rör tills att lösts upp. Häll vattnet i bunken/hinken och rör om ordentligt. Låt svalna något och täck sedan över med plastfolie eller lock. Ställ bunken/hinken i sval temperatur (kylskåp för vår del) i 3-4 dagar, var aktsam så den inte blir besk. Rör om i saften en gång om dagen.

Sila saften först genom ett durkslag och sedan genom en silduk eller ren kökshandduk. Häll upp saften på väl rengjorda flaskor/burkar. Den saft som inte går åt med en gång kan med fördel frysas in.

Saften spädes 1 del saft + 4 delar vatten.

 

flädersaft fläderblomssaft fläder citron lime

 

fläderblomssaft fläder flädersaft citron lime

 

flädersaft fläder fläderblomssaft citron lime citronsyra

 

Midsommarhelgen gick i danskarnas tecken, tackar som frågar. Danmark med sin speciella avslappnade atmosfär är verkligen ett land som faller oss bägge två i smaken liksom deras fantastiska sill. Och vi har ju så nära dit med färjan Göteborg – Fredrikshamn som bara tar 3 1/2 timme.

Det är bara ett krux, språket!?! Danska i skrift kan vi tyda men när de pratar är det som rena grekiskan för oss för det mesta. Allt som oftast började de prata engelska med oss när vi såg ut som levande frågetecken. Ja, vad ska man göra, gå en intensivkurs kanske?!

Århus eller Aarhus, Danmarks näststörsta stad, var hursomhelst knappa två timmars bilfärd från Fredrikshamn. En studentstad vid havet med en å som rinner genom centrum och utmed den trängs barer, caféer och restauranger. En mycket mysig centrumkärna med vårt prisvärda hotell ”Cabinn” mitt i.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det sköna med att åka just över midsommar är att det i Danmark är som vilken vanlig helg som helst, så om man vill slippa midsommarhysterin är Danmark ett trevligt alternativ tycker vi. Missförstå oss inte, midsommar är trevligt men ibland är det roligt att hitta på något nytt och midsommar är inte lika traditionsbundet för oss som t.ex. julhelgen.

Med önskan om en riktigt mysig fredagskväll till er alla finingar och…

 

 

Smaklig saftstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Mårtenssons Kök

  Ja det gjorde ni helt rätt i, den kan verkligen inte stå en endaste dag över tiden… Helt ljuvliga bilder och tack för länkningen!
  Trodde först att ni varit på besök i vår stad, bilden med kyrkan i närbild ser precis ut som att den är tagen här!!!

  Kram på er

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack själva, vi kan nog snart starta en kategori här hos oss som heter ”Mårtenssons kök”, så mycket inspiration vi får från er! 🙂
   Påminner om kyrkan i Ystad säger ni, nu får vi rota i vårt fotogalleri och se om den kyrkan blev plåtad när vi besökte er hemstad för några år sedan. Så att vi kan jämföra. 😉
   Kramizar till er båda!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.