Söndag 19 juni 2016
Vår största och viktigaste fråga igår var vad vi skulle laga för gott för att fira att vår mat- och bakblogg Livsnjutarnas Gourmetkök fyllde 5 år. En stor dag för oss och tiden går visst fort när man har roligt.
Att vi skulle fira med bubbel var helt solklart trots regnet som öste ner. Vi tycker vi är väldigt duktiga på att infria vårt nyårslöfte – just att dricka mer bubbel och vi försöker variera oss! Snittar är alltid gott och andas lyx, roligare att laga och äta än en vanlig macka. Det känns mycket mer sofistikerat och med lite känsla av brittiskt ”afternoon-tea”. Så snittar fick det bli.
De här snittarna fick smak av tonfiskpastej, gurka och Västerbottensost och det knapriga havssaltet när vi använde Bregott med havssalt gjorde dem extra mumsiga. Munsbitarna gick fint ihop med det citrussmakande bubblet från Frankrike; Dopff Brut Cuvée Julien (7410).
Snittarna kan med fördel förberedas en dag i förväg bara man förvarar dem så att de inte torkar. Detta upptäckte vi när vi till frukost imorse smaskade i oss resterna som fått dra sig över natten.
8 snittar.
8 skivor vitt formbröd
Bregott med havssalt
tonfiskpastej (Abba, på tub)
gurka, fint tärnad
riven Västerbottensost
Kantskär brödskivorna. För att få dem lika stora lägg dem fyra och fyra på hög och skär bort kanterna samtidigt på varje hög.
Bred Bregott på alla åtta skivorna. Bred sedan ett lager med tonfiskpastej på sex av brödskivorna. Fördela fint tärnad gurka ovanpå pastejen och avsluta med att strö riven Västerbottensost över.
Lägg ihop tre skivor ovanpå varandra, den fjärde med enbart Bregott på läggs med smörsidan ned. Pressa ihop dem med hjälp av en skärbräda på toppen och tryck till en liten stund.
Dela sedan brödskivorna diagonalt så det blir fyra trianglar, skär sedan ännu dem på mitten så att det blir totalt åtta trianglar.
Garnera snittarna med en svängd gurkskiva och servera gärna bubbel till.
Gubbelille har redan påbörjat den nya arbetsveckan med ett kvällspass så ikväll har frugan själv experimenterat i köket med fläder. Vänner tipsade om att flädern blommade i deras trädgård så vi hämtade hem en halv påse som räckte både till en sats flädersaft och det fick även bli lite flädersnaps. Nu återstår att låta tiden ha sin gång så att vi får provsmaka om några dagar.
Spännande tider nalkas alltså med nya smaker och vi hoppas det ska bli gott. Visst har vi druckit flädersaft förut men aldrig gjort vår egen eftersom vi inte är vana att hantera fläder. På de nordligare breddgraderna där vi är uppvuxna växer inte fläder. Genast blir vi nyfikna på vad just du har för erfarenhet av fläder?
Med önskan om en fin midsommarvecka till er alla finingar! Hur ser dina planer ut för midsommarhelgen? Själva tar vi bilen med oss på färjan över till Fredrikshamn på fredagsmorgonen och kör ner till Århus där vi checkar in på hotell i två nätter. Midsommar i Danmark alltså, det ser vi fram emot!
Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~
annepauline
Grattis till 5 år med bloggen!
Trevlig midsommar!
Livsnjutarna
Tack så mycket! 🙂
En fin midsommarhelg önskar vi dig också, kramizar!