vaniljkyckling tomatsås vaniljstång kyckling vanilj kummin lagerblad
vaniljkyckling tomatsås vaniljstång kyckling vanilj kummin lagerblad

Vaniljkyckling.

Tisdag 7 juni 2016

 

Detta är första gången vi testar att använda vanilj i maten (förutom en citron- och vaniljsill) och vi kan då lova att det inte var sista gången. En annorlunda men mycket god kyckling där tomatsåsen smaksätts med vaniljstång, det bjuder vi er på idag.

Det här är en mycket lättlagad och enkel kycklingrätt där det är såsen som bär smakerna. För att underlätta ytterligare går det mycket bra att göra såsen i förväg och bara värma på innan servering.

 

vaniljkyckling vaniljstång kyckling tomatsås

Vanilj ger denna maträtt en härligt mjuk och fin fyllighet och passar väldigt bra till kycklingen. Även kummin och lagerblad samsas fint ihop med vaniljen. En smakrik maträtt som överraskar och passar både till vardags som till festligare tillfällen.

Receptet har vi hittat i boken ”Kyckling från vardag till lyx” av Paula Ahlsén Söder.

 

 

4 portioner.

 

 

4 kycklingfiléer
smör och olivolja till stekning
salt, svartpeppar

 

Tomat- och vaniljsås:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 msk rapsolja
1 dl grovriven morot
1 krm mortlad hel kummin
3 lagerblad
2-3 vaniljstänger (vi använde 2)
1 dl vatten
1 tsk koncentrerad kycklingfond
1/2 tsk socker
1/2 krm vitpeppar
salt, svartpeppar

 

Till servering:

ris
grönsallad

 

 

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken mjuk i en kastrull med rapsoljan. Tillsätt morot, kummin, socker, vitpeppar och smulade lagerblad och låt fräsa med en stund. Skär vaniljstängerna på längden och skrapa ur fröna ner i kastrullen och även stängerna, låt fräsa med en liten stund.

Häll i krossade tomater, vatten och fond. (Använd vattnet till att skölja ur förpackningen med krossade tomater så går inget till spillo.) Krydda med salt och svartpeppar. Låt såsen småkoka under lock 15-20 minuter. Ta upp vaniljstängerna (spara till garnering) och smaka av om såsen behöver ytterligare salt och svartpeppar. Mixa såsen lätt med stavmixer.

Stek kycklingfiléerna i en blandning av smör och olivolja (under tiden såsen puttrar) runt om tills de är genomstekta, ca. 8 minuter per sida, salta och peppra.

Servera kycklingfiléerna med tomat- och vaniljsåsen, kokt ris och valfri grönsallad.

 

vaniljkyckling vaniljstång tomatsås kyckling

 

vaniljkyckling tomatsås vaniljstång kyckling vanilj kummin lagerblad

 

Frugan ståtar med ännu en ledig dag och den inleddes med ett träningspass redan innan frukost. För vad är väl mysigare och skönare än att sitta på den solvarma balkongen och äta en sen frukost när kroppen är lagom mör. Självklart är det lika gott med frukost även utan träning och för oss är frukost dagens absolut viktigaste måltid. Frukost ger en bra start på dagen och får oss att vakna till och vi dukar gärna lite fint. Mycket frukostbilder lägger vi upp på både Instagram och Facebook där vi också huserar.

hemmarökt lax

Hemmarökt lax – det är sommar!

 

nationaldagsdessert

Nationaldagskvällen blev även den en smarrig historia. Vi startade vår rökbox och njöt av hemmarökt lax till middag. Finns det något godare och mer somrigt förutom att grilla? Det blev även en liten dessert av det hälsosamma slaget, en raw chokladmousse gjord på avokado toppad med vispad grädde och ett Sverigespett med mango och blåbär, svenska färger Nationaldagen till ära. Recept utlovas längre fram. Firade du Sveriges Nationaldag på något särskilt sätt?

Att vi står med fötterna i två länder innebär att vi får fira lite extra två dagar om året och precis med ett halvårs mellanrum. Vi är fortfarande finländska medborgare och firar Finlands självständighetsdag 6 december men det förtar oss inte rätten att fira Sveriges nationaldag 6 juni. Vi har ju faktiskt bott på denna sida av Kvarken sedan slutet av 1990-talet och ”lite” försvenskade har vi nog allt blivit. Till skillnad från våra första år här på svenska sidan när vi importerade finskt rågbröd, senap, kaffe, smörgåskex, plommonmarmelad och choklad av olika slag. Nu går de flesta produkter att få tag på här till vår stora glädje men många produkter saknar vi inte ens längre. Istället har vi upptäckt att vi saknar de ”svenska” produkterna när vi åker till våra hemtrakter. Livet är allt spännande att leva!

Till kvällen verkar det bli en tur till husvagnen för att städa ur den lite och göra den någorlunda redo för campingsäsongen 2016. Vart det bär av och när är ännu inte spikat, vi gillar att improvisera och vara spontana vilket ibland innebär att campingarna vi spanat in är överfulla. Det är dock en världslig sak!

 

 

Smaklig kycklingstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Taget!
  Nya, spännande smakkombinationer är alltid lockande, så i veckan kommer denna rätt absolut att lagas.
  Annars är det rätt stilla på matinspirationsfronten för min del just nu. Det är mycket trädgård nu…
  Men det är ju kul, så jag är inte den som klagar 🙂

  Ha det gott! Kramar Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det är klart att du ska fokusera på trädgården nu så fint som ni har gjort det. Allt går i perioder och måste få följa årstiderna. Vi prioriterar själva mycket utevistelse nu när vädret är så härligt. Maten försöker vi förenkla så mycket som möjligt.
   Hoppas vaniljkycklingen ska smaka, roligt att du vågar testa. Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.