syrensaft bondsyren saft lila syren saft
syrensaft bondsyren saft lila syren saft

Syrensaft, syrensirap, syrensocker av lila syren.

Lördag 28 maj 2016

 

Hade vi vetat att syren var en ätbar blomma hade vi testat göra något av den för länge sen. Men bättre sent än aldrig får vi tänka och det är allt konstigt att det aldrig tillagats något av denna vackra blomma i våra barndoms hem som annars haft bönder i generationer.

I veckan har det i vårt lilla kök lagats både saft, sirap och socker av den underbart doftande lila bondsyrenen som just nu pryder vår gård. Tidigare år har vi inspirerats av andra bloggare men alltid varit ute för sent och syrenen har haft torkade blommor när vi tittat ut genom fönstret. Så skynda ut till den blommande syrenbersån så kanske du hinner testa dessa läckerheter innan det är för sent!

 

syrensirap syren bondsyren sirap

Både saften och sirapen får en härligt rosa  och inbjudande färg, smakar precis som syrenen doftar men kanske i en lite mildare ton. Sockret ska bli spännande att baka med och visst var det vackert med alla de lila blommorna bland sockerkristallerna.

Saften är en perfekt törstsläckare under varma sommardagar men även en god måltidsdryck gärna utspädd med kolsyrat vatten. Sirapen är god att förgylla frukoststunden med på t.ex. grekisk yoghurt men även att blanda i härligt somriga drinkar. Låt fantasin flöda, det kan inte bli fel!

Inspirationen till dessa godsaker tackar vi bloggarna ”Mårtensssons kök”, ”Söta saker” och ”Zeinas Kitchen” för.

 

syrensocker syren bondsyren socker

Syrensocker:

500 g strösocker
1 dl (hårt packade) lila bondsyrenblommor

 

 

Låt syrenklasarna ligga på ett vitt underlag så att eventuella småkryp försvinner och plocka sedan försiktigt loss blommorna.

Varva syrenblommor och socker i en stor glasburk. Låt stå i 3-4 dagar utan lock, skaka om så att sockret torkar. Sila sedan bort de torkade (bruna) syrenblommorna och förvara syrensockret med locket på.

 

syrensaft syren bondsyren saft

Syrensaft:

Blir ca. 1 1/2 liter.

 

 

25 klasar lila bondsyren
1 kg socker
1 liter vatten
30 g citronsyra

 

 

Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar. Koka upp vatten och socker och rör tills sockret löst sig. Rör ner citronsyran.

Lägg syrenblommorna i en stor skål (med lock) och häll över det heta sockervattnet, rör om och låt svalna under lock.

Förvara i kylen i tre dagar, rör om då och då, och sila sedan av saften. Tappa upp på rena flaskor eller frys in i lagom mängd det som inte går åt på en gång.

Saften spädes 1 del saft och 4 delar vatten.

 

syrensirap bondsyren syren sirap

Syrensirap:

 

 

15 klasar lila bondsyren
5 dl socker
2 dl vatten
2 krm citronsyra
2 msk vaniljsocker

 

 

Skölj blomklasarna och rensa dem så att bara blommorna blir kvar.

Koka upp socker, vatten, vaniljsocker och citronsyra tills sockret löst sig. Lägg i blommorna och sänk värmen, låt koka 10 minuter. Rör om då och då. Låt stå och svalna en stund.

Sila sedan av och häll upp på väl rengjorda burkar. Låt kallna helt innan locket läggs på.

Förvara svalt, den håller sig bra i ca. tre månader.

 

syrensocker bondsyren socker syren

 

syrensaft bondsyren saft lila syren saft

 

Det är all anledning att fira ikväll för imorgon kommer äntligen herr W hem igen. Det har inte varit några större matsensationer denna vecka för frugans del, varken tid eller ork har funnits men ätit har hon dock gjort enligt det gamla ordspråket; ”Äta bör man, annars dör man…” Vi försöker så gott det går ignorera slutet …”äta gör man, ändå dör man!”

Så här ska nu korkas upp en flaska Prosecco, dukas fram färska räkor och aioli samt en glutenfri Västerbottensostpaj. Skål på er alla finingar denna lördagskväll, den sista i maj månad!

 

 

 

Smaklig syrenstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.