medelhavspaj vegetarisk äggstanning hasselnötter smuldeg fetaost västerbottensost ugnsrostade grönsaker
medelhavspaj vegetarisk äggstanning hasselnötter smuldeg fetaost västerbottensost ugnsrostade grönsaker

Vegetarisk medelhavspaj med nötigt smultäcke.

Onsdag 25 maj 2016

 

Om ni inte provat göra en matig paj med smultäcke innan så är det verkligen på tiden nu. Och där kan vi vara er behjälpliga idag genom att servera er denna läckra vegetariska medelhavspaj med milda men fylliga smaker. En av de godaste köttfria pajer vi ätit hittills och det är minsann inget dåligt omdöme!

Pajen är fullproppad med ugnsrostade grönsaker såsom zucchini och paprika i olika färger. Lägg dessutom till både fetaost och västerbottensost och ni börjar förstå hur mäktig och matig denna krämiga paj är trots att den inte innehåller något kött.

 

medelhavspaj smultäcke ugnsrostade grönsaker vegetarisk västerbottensost fetaost äggstanning

Sötman från de ugnsrostade grönsakerna ihop med ostens sälta blir en härlig och koncentrerad smakupplevelse tillsammans med de färska kryddorna som lagts till äggstanningen. Inte att förglömma att smöret i både pajbotten och smultäcke lyfter de övriga smakerna ytterligare och allt avrundas med en härlig hasselnötstouche.

Ät pajen som den är ihop med örtmarinerade oliver (blanda oliver med olivolja och färsk hackad timjan och basilika), en sallad eller varför inte som tillbehör till grillat. Vi tänker nästa gång prova att grilla grönsakerna istället för ugnsrosta dem innan de får dyka ner i denna paj.

Receptet har vi hittat i Året Runt (33/2015).

 

 

1 paj.

 

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kylskåpskallt smör
3 1/2 msk iskallt vatten

 

Smuldeg:

1 1/2 dl vetemjöl
1 dl hasselnötskärnor
75 g kylskåpskallt smör

 

Fyllning:

2 zucchini
1 röd paprika
1 gul paprika
1/2 dl olivolja
1/2 tsk salt

150 g fetaost

 

Äggstanning:

3 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1/2 krm nymalen svartpeppar
3 dl riven Västerbottensost
1 msk hackad färsk basilika
1 msk hackad färsk timjan

 

 

 

Pajdeg:
Mät upp mjöl och smör i en matberedare med kniven monterad och kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och mixa tills degen går ihop. Låt degen vila i kylskåp ca. 10 minuter insvept i plastfolie.

Tryck ut degen i smord ugnsform, nagga botten med gaffel och förgrädda i ugnens mitt ca. 10 minuter i 200°C.

Smuldeg:
Kör mjöl och nötter till smuldegen i matberedare med kniven monterad. Tillsätt smöret och kör till en smulig massa, lägg i plastfilm och låt vila i kylskåp ca. 20 minuter.

Fyllning:
Ansa och skär zucchinin i ca. 1 cm tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Bred ut grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Pensla grönsakerna med olivoljan och strö över saltet. Rosta grönsakerna i ugnens mitt ca. 20 minuter i 225°C.

Äggstanning:
Vispa ihop alla ingredienser till äggstanningen. Varva zucchini, paprika och fetaost i pajskalet. Häll över äggstanningen.

Strö över smuldegen. Grädda pajen på ugnens nedersta fals ca. 30 minuter i 225°C tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.

 

medelhavspaj vegetarisk hasselnötter smuldeg ugnsrostade grönsaker fetaost västerbottensost äggstanning

 

Oliver som marinerats i olivolja och färsk hackad basilika och timjan.

Oliver som marinerats i olivolja och färsk hackad basilika och timjan.

 

medelhavspaj vegetarisk äggstanning hasselnötter smuldeg fetaost västerbottensost ugnsrostade grönsaker

Det är dagen mitt i veckan och frugan stretar på som gräsänka. I måndags lyfte herr W med plåtkråkan med siktet inställt på fäderneslandet för att hälsa på föräldrarna hela veckan lång. Och inte fick han något vm-guld i ishockey att fira lite extra inte! Vi räknar med att ordningen i hushållet blir återställd tidig söndagskväll och då hoppas frugan även bli tre muminmuggar rikare.

lilasyren

Rik kan man känna sig på många olika sätt och det har frugan fått erfara denna vecka. Syrenerna står i full blom och sprider sin ljuvliga doft. Nu har det i dagarna tre experimenterats i köket med att göra något gott av den lila bondsyrenen. Vi har aldrig tidigare ens tänkt tanken på att syrenens blommor är ätbara (inget någon av oss har med sedan barnsben trots att mycket annat gjordes från grunden i våra barndomshem) men nu har det beretts syrensocker, syrensaft och syrensirap. Tack vare inspirerande matbloggsvänner! Tänk att kunna kapsla in denna underbara doft i något ätbart och förlänga syrensäsongen på det sättet, det är att känna sig rik om ni frågar oss!

 

 

 

Smaklig pajstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.