sötpotatis batat ugnsbakad vegetariskt rödlök spenat getost chèvre kanel chiliflakes
sötpotatis batat ugnsbakad vegetariskt rödlök spenat getost chèvre kanel chiliflakes

Ugnsbakad sötpotatis med spenat, rödlök och getost.

Tisdag 17 maj 2016

 

Färgglatt och vegetariskt, enkelt och gott. Ja, idag blir det en ny favoriträtt som vi bjuder er på och som vi redan hunnit äta ett par gånger på väldigt kort tid.

Sötpotatisen, även kallad batat, ugnsbakas och under tiden kan du göra något helt annat förutom att förbereda den enkla toppingen som består av fräst spenat och rödlök. En vegetarisk maträtt som passar ypperligt att tillaga när man behöver lite extra färg på den gråa vardagen.

 

sötpotatis ugnsbakad spenat rödlök getost vegetariskt kanel chiliflakes

Spenat- och lökhacket är sparsamt kryddat men får helt ljuvliga smaker av en dutt kanel och chiliflakes. Kombinationen av sötpotatis, kanel- och chilifräst lök och spenat samt en krämig getost på toppen fick oss att sucka högt av välbehag. Så himla gott och vi skulle lätt kunna äta den snart igen!

Receptet tackar vi Jessica Frej för.

 

 

2 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

2 sötpotatisar

1-2 rödlökar (beroende på storlek)
150 g spenat
2 msk smör till stekning
1/2 krm kanel
1 krm chiliflakes
2 krm salt

100 g chèvre (getost)

 

 

Picka några hål i skalet på sötpotatisen med en potatissticka. Baka potatisen i ca. 75 minuter (beroende på storlek) i ugnens mitt på en bakpappersklädd plåt tills den är helt mjuk rakt igenom.

Skala löken, halvera och skär i den tunna skivor. Stek löken i smör i en traktörpanna på låg värme ca. 10 minuter så den är helt mjuk och börjar karamelliseras. Tillsätt salt, chiliflakes och kanel och rör om.

Tillsätt spenaten och ta av pannan från värmen. Låt stå i 5 minuter så spenaten ”smälter”. Om spenaten är storbladig och grov kan man behöva hjälpa den på traven att smälta genom att låta lite värme vara på under de första minuterna under tiden man rör om. Lägg sedan på locket och låt stå tiden ut.

Skär ett kryss i de ugnsbakade sötpotatisarna och fyll dem med lök- och spenatblandningen samt toppa med krämig getost. Servera genast.

 

sötpotatis ugnsbakad vegetariskt rödlök spenat getost chèvre kanel chiliflakes

 

sötpotatis batat ugnsbakad vegetariskt rödlök spenat getost chèvre kanel chiliflakes

Herr W har dragit till gymmet och frugan sitter här och plirar framför datorn. Kanske inte det allra bästa sättet att bota migränkänningar på men avslappningsövningen är gjord och den stora muggen är fylld med gott bärté så det börjar kännas bättre. Det mest obehagliga är när känningarna kommer på jobbet och det ska rattas hela vägen hem i rusningstrafik. Men allt gick bra så frugan hoppas att en lång och skön nattsömn mellan rena lakan och en ingefärsshot ska göra henne redo för en ny arbetsdag imorgon.

Den rafflande finalen av ”Halv 8 hos mig” från Kungälv och Marstrand, där även vårt kök är beläget, ser vi fram emot imorgon kväll. Har ni tittat? Så roligt att känna igen sig där de filmat alla utomhusbilder tycker vi. Hade vi bara varit lite mer alerta i höstas hade vi kanske varit med i tv-rutan, om vi inte missat att anmäla oss med en dag. Nåväl, det kanske var meningen!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. annepauline

  Måste provas! Jag har fått flera vegetariska favoriter tack vare er blogg. Min kompis är vegetarian ”på riktigt” så jag delar med mig av recepten till henne. Hon tackar och niger!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Jamen visst ska du prova, fattades bara annat! 😉 Roligt att höra att du hittat flera vegetariska favoriter (undrar vilka det kan vara?) hos oss och tack för att du delar dem vidare till din väninna. Det är vi som ska tacka och bocka för den extra reklamen! 🙂 Allt gott, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.