rostbiff rosastekt potatis valnötspesto pestopotatis rödvinssås smörstekta grönsaker festmåltid
rostbiff rosastekt potatis valnötspesto pestopotatis rödvinssås smörstekta grönsaker festmåltid

Rosastekt rostbiff med rödvinssås, potatis med valnötspesto samt smörstekta grönsaker.

Lördag 14 maj 2016

 

Vi skulle kunna komma med en hel del goda recept på grillat men eftersom den goa sommarvärmen är borta som genom ett trollslag nu så väljer vi att bjuda er på ett säkrare kort idag.

På tallriken frestar vi med en jämnt rosastekt rostbiff från ugnen, den godaste vi ätit hittills. Rödvinssåsen reduceras enkelt och ger ytterligare smakdimension till måltiden. Valnötspeston (där proportionerna av nötter vs. persilja gör oss lite förbryllade men det fungerar) gör vi själva och blandar med delikatesspotatis av valfri sort och till det serveras ytterligare smörstekta grönsaker; sparris, morot och salladslök.

 

rostbiff rosastekt rödvinssås pestopotatis valnötspesto smörstekta grönsaker

Behöver vi skriva att allting tillsammans var rasande gott? Knappast, men vi poängterar det ändå. En perfekt maträtt att göra en helg när det utlovas sämre väder och man vill ha det lite festligt som denna pingsthelg.

I vinglasen: en röd fransos vid namn ”Château Avernus” (nr. 2221) som gick hand i handske med alla smaker på tallriken.

Både recept och vintips tackar vi tidningen Matmagasinet (4/2016) för.

 

 

 

6 portioner.

Ugnstemperatur: 125°C

 

Rostbiff:

1 kg rostbiff
smör till stekning
salt, nymald svartpeppar

 

Rödvinssås:

3 schalottenlökar
1 msk smör
1 msk färsk timjan, hackad
1 flaska rött vin, 75 cl
2 msk röd balsamvinäger
5 dl kraftig köttbuljong
25-50 g kallt smör

 

 

Potatis med valnötspesto:

1 1/2 kg små fasta potatisar

Valnötspesto:

1 bunt bredbladig persilja
200 g valnötskärnor
1 vitlöksklyfta
1/2 dl äppelcidervinäger
ca. 2 dl olivolja
salt, nymald svartpeppar

 

Smörstekta grönsaker:

1 bunt grön sparris
1 knippe späda morötter
2 buntar salladslök
smör till stekning
salt, nymald svartpeppar

 

 

 

Rostbiff:
Torka av steken med hushållspapper. Bryn den på alla sidor i smör i en stekpanna. Salta och peppra runt om. Sätt in en stektermometer till mitten på den tjockaste delen och stek den färdigt i ugnen tills innertemperaturen är 60°C för rosastekt kött. Ta ut steken från ugnen och låt den vila ca. 20 minuter insvept i smörpapper.

Rödvinssås:
Skala och finhacka löken. Fräs lökhacket i smör i en kastrull. Tillsätt timjan, vin och balsamvinäger och koka tills det är reducerat till hälften. Häll i köttbuljongen och reducera ytterligare tills ca. 3 dl återstår. Vispa ner kallt smör strax före serveringen och smaka till sist av med salt och svartpeppar.

Potatis med valnötspesto:
Koka potatisarna mjuka i lätt saltat vatten. Låt kallna.
Skölj persiljan och plocka bladen, ta bort de grova stjälkarna.
Rosta valnötterna i en torr stekpanna på medelvärme 3-4 minuter tills de börjar dofta. Låt svalna.
Mixa persilja, valnötter, vitlök, vinäger och olja till en grov pesto i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt ev. lite mer olja om peston verkar för torr.
Blanda peston med potatisen, smaka av med salt och svartpeppar.

Smörstekta grönsaker:
Bryt av den nedersta delen på sparrisstjälkarna. Skrapa morötterna. Ansa salladslöken. Skär grönsakerna i bitar på snedden.
Stek morötterna i smör i en traktörpanna ca. 4 minuter under omrörning. Tillsätt sparrisen och salladslöken och fräs ytterligare 6-8 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar.

Skiva rostbiffen tunt strax innan servering och lägg upp på varm tallrik tillsammans med rödvinssås, potatis med valnötspesto samt smörstekta grönsaker.

 

rostbiff rosastekt potatis valnötspesto pestopotatis rödvinssås smörstekta grönsaker festmåltid

Vi hoppas att ni alla finingar njuter av helgen, det ska vi minsann också försöka göra trots att herr W bara har en dag ledigt, kvällspass igår och likaledes imorgon. Ikväll ska vi ut och äta tillsammans med fina vänner på ”Gustus Gastrobar” i vår egen lilla kexstad. Det ser vi fram emot väldigt mycket, vi har bokat bord i god tid och förväntningarna är höga.

netagrillarNjöt gjorde minsann frugan igår kväll (ja, inte för att hon tillbringade kvällen själv, det får ni inte tro!) och hon kände sig mäkta stolt. Hon grillade för allra första gången helt själv från början till slut! Det blev vegetariskt och får hon säga det själv blev resultatet lyckat och gott med hennes egen kompott. (Och där fick vi till ett rim på köpet!)

Lev väl, njut och ta hand om varandra!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Ska absolut njuta av helgen!
    Startade upp igår med Libapizza. Jag har letat ihjäl mig efter detta bröd i alla möjliga butiker, och så hittade jag det av en händelse i frysdisken…
    Idag tänker jag passa på, när det inte är något trädgårdsväder, att uträtta ärenden på stan, till kvällen blir det Eurovisionmys och imorgon avslutar vi helgen med födelsedagskalas.
    Full körning hela helgen…

    Blir imponerad av att du drog igång grillen alldeles själv, Neta. Bra jobbat 🙂

    Goa kramar och trevlig pingst!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Så roligt att du hittat Libabröd nu att använda som pizzabotten. Bageriet som bakar ligger inte långt från oss så i vår lokala Maxiaffär har de alltid libabrödet i brödhyllan.
      Låter som en härlig helg för dig och familjen, hoppas det blev bra. Vi hann se slutet av Eurovisionen efter restaurangbesöket och som så många gånger förr kan man fråga sig om rätt låt vann?! Vi kanske inte tycker det…
      Frugan tackar och bockar för de fina orden, nu är det inte lika säkert vem som står för grillandet framöver i vårt hushåll 😉
      Kramizar!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.