laxfilé lax ugnsstekt ramslökspesto ramslök crème fraiche
laxfilé lax ugnsstekt ramslökspesto ramslök crème fraiche

Laxfilé i ugn med ramslökspesto och ett gott vin till lax.

Söndag 8 maj 2016

 

Nya smaker har landat i vårt kök. I helgen har vi för allra första gången stiftat bekantskap med ramslök som också kallas för skogsvitlök. Smaken är en blandning mellan gräslök och vitlök med lite extra kryddig grönska. En smak som föll väl ut hos oss och som vi gärna vill ha på fler besök.

Ramslök växer vilt i södra Sverige samt på Gotland och Öland och kan hittas april-juni, på vissa håll är den fridlyst. Hos oss växer den i grönsaksdisken i vår lokala Maxiaffär. Vi har länge velat prova ramslök och oj så glada vi blev när vi ramlade över den.

Våra bloggande matvänner i ”Mårtenssons kök” har länge frestat oss med sina bilder på en härligt illgrön ramslökspesto och därför var det ganska självklart att det var denna nötfria pesto vi skulle försöka oss på. Dock har vi gjort lite egna små modifieringar.

 

ramslökspesto ramslök nötfri solrosfrön västerbottensost

Men vi ville också få chans att provsmaka ett helt nytt vitt och ekologiskt vin som är framtaget för att matcha lax. Därför blev det igår kväll tillagat rimmad laxfilé i ugn toppad med ett krämigt täcke av crème fraiche och ramslökspesto. Vi rimmar laxen för att få en fin och jämn sälta.

 

laxfilé i ugn ramslökspesto crème fraiche

Denna rätt blev så där härligt grön och fräsch både till smak och utseende, tydlig men mjuk smak av både gräslök och vitlök. Saftig lax med en innertemperatur på ca. 50°C kan inte bli godare. En riktigt vårlig/somrig maträtt som känns lätt och så smaklig att vi känner att vi definitivt måste äta den snart igen. Det blev serverat råstekt potatis till laxen.

 

vin till lax frankrike côtes de saumon vitt vin chardonnay sauvignon blanc

I vinglasen: Franskt vitt vin, ekologiskt ”Côtes de Saumon” (nr. 73988), som är gjord på druvorna chardonnay och sauvignon blanc. Kan inte bli en bättre kombination ihop med lax, nytt favoritvin och nästa gång beställer vi nog hem ett par flaskor direkt.

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 180°C

 

 

1 kg laxfilé

Lag till rimning:

1 liter vatten
1 dl fint medelhavssalt
1 liten citronklyfta, saften + skalet

 

Blanda vatten, citronsaft, citronskal och salt i en stor bunke och rör om tills saltet löst sig. Rimma laxfilén i lagen ca. 15 minuter. Lyft upp filén och torka den med hushållspapper. Lägg laxfilén i en smord ugnsform.

 

1 burk (2 dl) crème fraiche, 34%
1 dl ramslökspesto (recept nedan)

 

Blanda crème fraiche och peston och fördela jämnt ovanpå laxfilén. Tillaga i ugnens mitt tills laxens innertemperatur visar 50°C, det tar ca. 20 minuter beroende på laxens tjocklek. Låt stå en stund under aluminiumfolie för att låta värmen jämna ut sig. Strö över lite rostade solrosfrön och dekorera med något blad ramslök innan servering.

Servera laxen med råstekt potatis och lite extra ramslökspesto.

 

lax ugnsstekt ramslök ramslökspesto crème fraiche

 

Ramslökspesto:

Ca. 1 1/2 dl.

 

 

30 blad från ramslök
1/2 dl rostade solrosfrön
1 dl olivolja
1/2 dl riven Västerbottensost
några droppar citronsaft
salt

 

 

Rensa och skölj ramslöksbladen noga innan användning, torka med hushållspapper.

Lägg bladen och rostade solrosfrön i en matberedare med kniven monterad, tillsätt olivolja och mixa till en slät massa. Blanda ner osten och mixa snabbt för att få den mer finfördelad. Smaka av med citronsaft och salt.

 

ramslökspesto pesto ramslök solrosfrön olivolja västerbottensost

 

laxfilé lax ugnsstekt ramslökspesto ramslök crème fraiche

Det är sol, det är sommar, det är varmt och det är härligt! Vad mer finns att önska just i denna stund?!? Absolut inget vågar vi påstå! Närmare +25 i skuggan idag och flera dagar i sträck har vi hängt vid havet i Tjuvkil med middagsrester förpackade i lunchlådor.

Idag blev det en sväng till kusten direkt efter frukosten för att hinna sitta en stund på klipporna och andas in den härliga tångdoften innan herr W styrde kosan mot ett kvällspass på jobbet. In i grottan och kylan och på med långkalsongerna blev det för hans del medan frun sitter och njuter på balkongen i skrivande stund.

Igår var det riktigt kalasväder i dubbel bemärkelse när vår vän Madde höll öppet hus för att fira sin 30-årsdag och samtidigt fick vi nosa på den nyfödde sonen som blir en månad imorgon. Madde bjöd på buffé med god mat och dricka. Vi fick smaka på den godaste focaccian som vi hittills träffat på och bäst av allt, vi fick ett helt bröd med oss hem och då kunde vi fotografera det, receptlänken kom imorse så här utlovas recept på focaccia inom kort. Varpå kalashumöret varade hela kvällen lång tills vi stupade i säng lagom solmosiga.

Allt gott till er finingar och ni glömmer väl inte att smörja in er med hög solskyddsfaktor.

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Mårtenssons Kök

    Vilket frestande recept, det faller oss helt och hållet i smaken! Och bilderna är ju så fina, vårkänsla absolut! Att rimma lax är riktigt bra, vi gillar också att sältan blir jämn och fin av det.
    Tack för både den fina komplimangen, gratulationer och länken, så kul att ni både lyckades hitta ramslök och att det föll på läpparna:)

    En fin vecka till er båda,
    kramar på er

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Tack för de snälla orden goingar! 🙂 Då kanske ni får prova på den här laxen eftersom ramslök verkar växa runt hörnet hos er. (Vi är inte alls avundsjuka) 😉
      Allt gott till er och hoppas ni hittat tillbaka till vardagslunken! 🙂
      Kramizar och en fortsatt fin vecka till er!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.