svampburgare vegetarisk burgare grillat kastanjechampinjoner sötpotatis sötpotatisstrips tryffelmajonnäs avokadokräm
svampburgare vegetarisk burgare grillat kastanjechampinjoner sötpotatis sötpotatisstrips tryffelmajonnäs avokadokräm

Grillade vegetariska svampburgare med avokadokräm och sötpotatisstrips med enkel tryffelmajonnäs.

Onsdag 4 maj 2016

 

”Solen skiner himlen är blå, vad det är skönt att leva då…” och visst känner man att det genast är läge för att tända grillen. Senast på kolgrillen för vår del var denna vegetariska hamburgare gjord på kastanjechampinjoner som vi gärna vill bjuda er på denna lillördag.

 

svampburgare vegetarisk hamburgare kastanjechampinjoner avokadokräm sötpotatisstrips

Den här svampburgaren känns väldigt köttig i konsistensen och har en mustig och fyllig smak med en touch av timjan. Vi använde oss av kastanjechampinjoner (som för det mesta!) för att de helt enkelt smakar mer än vanliga champinjoner. Här känner vi inte alls någon saknad efter köttiga hamburgare.

Husvagnsägare som vi är får vi regelbundet utskick från vår märkesleverantör Hobby Caravan och i senaste magasinet fanns faktiskt detta burgarrecept, bland flera andra vegetariska, som vi dock gjort om lite efter eget huvud. För är det något som hör ihop är det just grillat och husvagn så vi hoppas på en något bättre campingsäsong rent vädermässigt i år så att vi kan sätta rekord i antal övernattningar i husvagn. Det borde inte vara så svårt eftersom innevarande rekord är blygsamma fyra nätter.

Åter till maten. En avokadokräm (en något förenklad guacamole) toppar vi svampburgaren med och serverar den i lättrostat hamburgerbröd tillsammans med spenat, skivad silverlök och tomatskiva. Det bästa hamburgerbrödet som vi hittills bakat själva hittar ni recept på här.

Vid sidan om mumsar vi på sötpotatispommes helt efter Jill Johnsons recept (från boken ”Country Cooking med Jill i Nashville”) som dippas i en busenkel tryffelmajonnäs, köpt majonnäs smaksatt med tryffelolja efter eget smak och tycke. Sötpotatis och tryffel älskar varandra, eller i alla fall är vi väldigt förtjusta i den kombinationen. Hur är det med dig?

 

 

2 portioner.

 

 

200 g färska kastanjechampinjoner
1 gul lök
smör och olivolja till stekning
1 dl ströbröd
1 dl riven Västerbottensost
2 msk potatismjöl
1  ägg
1 tsk salt
1 tsk torkad timjan
svartpeppar

olivolja

 

 

Avokadokräm:

1 avokado
1 vitlöksklyfta
olivolja
limesaft
salt, svartpeppar

 

 

Sötpotatispommes:

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

2 mindre sötpotatisar
1/2 dl olivolja
1/2 dl panko ströbröd
2 msk vetemjöl
flingsalt
hackad persilja

 

 

Tryffelmajonnäs:

1 dl majonnäs
tryffelolja efter behag

 

 

Till hamburgaren:

hamburgerbröd, lättrostat
chilisås (ett tunt lager på bottendelen)
babyspenat
tomat, skivad
silverlök, skivad

 

 

Svampburgarna:
Skala och finhacka löken. Ansa och finhacka svampen. Fräs lök och svamp i en blandning av smör och olivolja i en traktörpanna på medelhög värme tills all vätska försvunnit.

Häll upp ströbröd, potatismjöl, salt och kryddor i en bunke och blanda. Rör ner svamp- och lökhacket samt den rivna osten och ägget och blanda väl.

Forma två stora burgare (à ca. 200 g), fukta händerna med lite kallt vatten så går det lättare. Pensla burgarna med olivolja och grilla dem på indirekt värme tills de fått fin färg och blivit genomstekta.

Avokadokräm:
Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Mosa avokadoköttet med en gaffel, pressa i vitlök och smaka av med limesaft. Tillsätt olivolja så att krämen blir smidig och smaka sedan av med salt och peppar.

Sötpotatisstrips:
Skala sötpotatisen och skär den i 1 x 1 cm stavar. Lägg dem i en ugnsform och blanda runt i olivoljan. Blanda panko ströbröd och vetemjöl och strö över potatisen, blanda runt.

Rosta i ugnens mitt ca. 25 minuter och strö över flingsalt när de är klara. Servera genast med lite färskhackad persilja på toppen.

Tryffelmajonnäs:
Blanda majonnäs med tryffelolja och låt stå en stund innan servering.

 

svampburgare vegetarisk burgare kastanjechampinjoner grillat sötpotatisstrips tryffelmajonnäs

 

sötpotatisstrips sötpotatispommes sötpotatis panko ugnsrostad tryffelmajonnäs jill johnson

 

svampburgare vegetarisk burgare grillat kastanjechampinjoner sötpotatis sötpotatisstrips tryffelmajonnäs avokadokräm

Tvättstugeronden är avklarad för denna vecka. Frugan har antagit semesterläge. Solen har skinit från klarblå himmel dagen lång och temperaturen har klättrat uppåt +14. Det utlovas ännu varmare väder till helgen, vi kan knappt vänta. Det kanske blir läge för en utflykt till havet!?!

Med önskan om en skön Kristi flygaredag till er alla finingar och…

 

 

Smaklig hamburgermåltid!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Pingback: Svampburgare | Ollas mat

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.