sötpotatisfalafel vegetariskt falafel sötpotatis limekräm rädissallad mynta
sötpotatisfalafel vegetariskt falafel sötpotatis limekräm rädissallad mynta

Sötpotatisfalafel med limekräm och rädissallad med mynta.

Söndag 1 maj 2016

 

Det har blivit väldigt mycket sötpotatis på tallrikarna i detta hushåll den senaste tiden. Just nu verkar det som att våra blickar dras till alla recept som skyltar med att de innehåller sötpotatis eller batat som den också kallas. Därför är det inte så konstigt att vi bjuder er på en vegetarisk rätt idag, nämligen falafel på sötpotatis.

 

sötpotatisfalafel limekräm rädissallad mynta vegetariskt falafel

Sötpotatisen bidrar med en angenäm sötma och fin färg samt fyllighet ihop med kikärterna i denna falafel. Ibland har vi stött på falafel som känns torr och tråkig i konsistensen men inte denna. Dessutom känns den mycket hälsosam eftersom falafeln varken steks eller friteras utan tillagas i ugnen.

Med alla komponenter tillsammans så blir denna maträtt mycket smakrik och då passar det bra att servera ris till. Limekrämen och den syrliga salladen med både rädisa och mynta känns fräsch och uppiggande samt är en fröjd för ögat att se på.

Receptet har vi hittat här.

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

Falafel:

300 g sötpotatis
1 rödlök
1 förpackning (380 g) kikärter, kokta
1 tsk ungerskt paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 ägg
2 msk vatten
1/2 dl ströbröd
1 tsk salt
3 krm svartpeppar

1 1/2 dl sesamfrön

 

 

Skala och riv sötpotatisen. Skala och dela löken i mindre bitar. Häll kikärterna i ett durkslag, spola dem under kallt vatten och låt dem rinna av.

Lägg alla ingredienser (förutom sesamfröna) i en matberedare med kniven monterad och mixa till en slät massa. Forma bollar och rulla dem i sesamfrön. Jobba med vattensköljda händer så går det lättare att forma.

Lägg falaflarna på en bakpappersklädd plåt och stek i ugnens mitt ca. 20 minuter eller tills de fått en fin gyllene färg.

 

 

Limekräm:

1 lime (skalet)
1 vitlöksklyfta
1 tsk flytande honung
2 dl turkisk yoghurt
salt, svartpeppar

 

 

Tvätta limen noga och riv skalet. Blanda med pressad vitlök, honung och yoghurt. Smaka av med salt och peppar.

 

 

Sallad:

1 knippe rädisor
1 kruka färsk mynta
1 lime (saften)
salt, svartpeppar

 

 

Skölj och skiva rädisorna tunt. Plocka av myntabladen och strimla dem. Blanda myntan med rädisorna och limesaften, smaka av med salt och peppar.

 

 

sötpotatisfalafel vegetariskt falafel sötpotatis limekräm rädissallad mynta

 

En ny och fräsch månad är här, maj du är så välkommen! Hittills verkar den lovande för solen har strålat idag och värmt gott. Vi hoppas på många fler dagar av denna kaliber framöver för nu längtar vi sjukt mycket efter värme.

För övrigt har herr W varit på jobbet. Frun i huset fick ett infall och drog runt med dammsugaren i högsta hugg och tog sedan en promenad för att möta upp herrn när han stämplade ut från arbetsplatsen. Helt oplanerat blev det även idag en 3-rätters middag på rester från igår. Snabbt, smidigt och enkelt! Det ska va gôtt att leva, glöm inte det!

Med dessa visdomsord lämnar vi över till en ny vårlig vecka men ha nu koll på att det blir en kort jobbvecka, ja i alla fall för er som inte jobbar röda dagar. Allt gott till er finingar!

 

 

Smaklig falafelstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Mårtenssons Kök

    Sötpotatis är ju så gott och användbart! Detta låter som ett väldigt smarrigt tips, falafel gillas skarpt.
    Ja här här det ju semester denna veckan för oss och det verkar som vi lyckats pricka in helt rätt vecka:)

    En skön vecka till er,
    kramar

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Mera sötpotatis åt folket! 😉
      Vi önskar er en härlig semestervecka med många fina stunder att njuta av tillsammans under ert jubileum. Vi tar vår resa till hösten och Frankrikes vin- och champagnehus. 🙂
      Kramizar till er!

      Svara

Lämna ett svar till Mårtenssons Kök Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.