parmalindad kycklingfilé parmaskinka dadlar pinjenötter persilja gräddsky jill johnson
parmalindad kycklingfilé parmaskinka dadlar pinjenötter persilja gräddsky jill johnson

Parmalindade kycklingpaket med dadlar och pinjenötter.

Fredag 29 april 2016

 

Nu är det slut på veckan och det är dags för fredagsmyyys och kyckling på fredag det enda man vill ha, jag vill ha fredag idag. Helgkänslan är minsann en skön känsla och särskilt när den får ackompanjeras av god mat.

Idag bjuder vi er på huvudrätten från den där födelsedagsmiddagen för några veckor sedan. Kyckling av det festligare slaget på tallriken blev det och den var kalasgod. Det är nog en av de absolut saftigaste kycklingrätter vi någonsin haft på våra tallrikar. Inte alls svår att göra och den går att förbereda tills det bara är att sätta in den i ugnen.

 

kycklingfilé i ugn parmaskinka dadlar pinjenötter persilja vispgrädde Sältan från parmaskinkan bryter av fint mot de färska dadlarnas sötma och de rostade pinjenötterna bidrar med en nötig fyllighet. Såsen kommer på köpet i och med persiljegrädden som hälls runt om kycklingen. Valborgsvädret lovar ju inte alltför gott så kanske denna kycklingrätt kan passa till helgen.

I vinglaset: ett ekologiskt spanskt rosévin ”Girasol” på box (nr. 2250) med fruktiga toner.

Receptet har vi återigen Jill Johnson med sin bok ”Country Cooking med Jill i Nashville” att tacka för. Numera en favoritbok hos oss!

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

4 kycklingfiléer
3 msk (36 g) pinjenötter
8 färska dadlar, ekologiska
flingsalt
nymald svartpeppar
8 skivor lufttorkad skinka

 

Sky:

2 1/2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
3 msk hackad persilja

 

Till servering:

kokt ris
sallad
pesto (recept hittas här)
vitlöksbröd (recept hittas här)

 

 

 

Rosta pinjenötterna ett par minuter i torr panna. Passa noga för de bränns lätt! Lägg över på en tallrik för att avbryta rostningen.

Skär ett längsgående snitt i dadlarna och pilla ut kärnorna. Strimla dadlarna och blanda med pinjenötterna.

Skär en djup skåra på längden i kycklingfiléerna. Fyll filéerna med blandningen och salta och peppra ordentligt runtom. Linda lufttorkad skinka runt kycklingfiléerna och lägg dem i en smord ugnsform.

Blanda grädde och kycklingfond samt persilja. Häll det kring kycklingen och ställ in i ugnens mitt ca. 25 minuter tills klar köttsaft tränger ur när du skär ett snitt i kycklingen eller tills innetemperaturen är 72°C.

Servera genast med valfria tillbehör.

 

parmalindad kycklingfilé parmaskinka dadlar pinjenötter persilja gräddsky jill johnson

 

Helgens valborgsfirande blir nog av det lugnare slaget för oss. Herr W ska infinna sig på jobbet på söndagsmorgon kl. 6.00 men visst ska vi ändå äta gott imorgon. Vi hoppar grillen och satsar på lågtempererad ekologisk rostbiff som huvudrätt. Valborgsvädret brukar vara en saga för sig och tittar vi bara på den gångna veckan så har det ju både haglat, snöat, regnat och åskat om vartannat.

Men vi planerar för 3-rätters för att fira in våren så än ikväll ska vi klura på för- och efterrätten medan vi smaskar i oss vegetariska burgare och sötpotatispommes. Vi tänkte grilla dem men det beror på om vi riskerar blåsa bort eller inte.

Ha nu en underbar fredagskväll alla finingar och fira lugnt i helgen!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Låter som en riktigt god kycklingrätt!
  Här tittade solen fram för en stund och vi tog fram grillen och premiärgrillade. Gott, gott!
  Imorgon är vi bortbjudna på mat, och tjocka jackan åker på för det lär bli kallt vid brasan.

  Fortsatt fin kväll till er och trevlig valborg! Kramar!!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, den här kycklingrätten kommer nog att dyka upp fler gånger på våra tallrikar, enkel att göra och så himla smakrik och god. När till och med middagsgästerna frågar om de får ta med sig en lunchlåda hem så vet vi att maten var lyckad! 😉
   Hoppas du och familjen fick ett trevligt valborgsfirande, nu är det verkligen maj och förhoppningsvis går vi mot varmare tider! 🙂
   Kramizar!

   Svara

 2. Sara på Vardag.nu

  Jag är inget stort fan av parmaskinka, men det här lät ju så himla gott när jag läste receptet ändå. Dadlar och parma, mm, kan tänka mig det!

  Här har vi inte grillat än, men väder till det har det varit. Blir inte mycket grillat när vi bor i lägenhet.

  Hoppas allt är bra med er!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Om du tycker receptet låter gott så kanske du vågar testa kycklingen ändå även om du inte är någon hängiven beundrare av parmaskinka. Som frun i huset säger till barnen på förskolan, smaka först och sen kan du bestämma dig för om du tycker om det eller inte. Anar att Tea får samma lära hemma hos er 😉
   Förra året var vi väldigt dåliga på att grilla så i år har vi bestämt oss att det ska bli bot och bättring hos oss. Minst en gång varje helg ska vi antingen använda rökboxen eller tända grillen och det har vi lyckats hålla i fem veckor nu. 🙂
   Allt gott till dig, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.