formfranska mjölk vetemjöl
formfranska mjölk vetemjöl

Vanlig vit formfranska.

Tisdag 26 april 2016

 

Nu är det dags att ta fram mjölpåsarna och bakmaskinen för här ska nu bakas formfranska. Denna gång har vi bakat helt vanlig vit formfranska och av denna sats blir det två stora bröd bakat i 2 1/2 liters kakformar.

Det hör inte till vanligheterna att vi äter vitt bröd, till vardags knaprar vi knäckebröd, rostar mer fiberrikt bröd (recept på vårt Roast’n Toast hittas här) och äter mycket finskt rågbröd. Men vissa gånger passar det faktiskt mycket bättre med ett bröd som är ganska neutralt i smaken om man vill rosta det lätt och doppa i en god olivolja som t.ex. ciabatta är alldeles suveränt till.

 

formfranska vetemjöl

Formfranskan är mycket god till att göra smörgåsbakelser och smörgåstårtor av, toasts av alla de slag eller bara rosta en skiva för njutnings skull och ha på mycket smör och ost.

Denna gång räckte inte vetemjölet riktigt till så vi fick låna lite från vetemjöl Special-påsen så därför ser receptet ut som det gör nedan. Men vi skulle tippa på att det går bra att använda bara vanligt vetemjöl rakt av också och få samma goda resultat.

 

 

2 stycken formfranska i rektangulära kakformar à 2 1/2 liter.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

50 g jäst
8 dl mjölk, 3%
2 msk solrosolja
1 1/2 tsk salt
1 msk socker
1 1/2 dl vetemjöl special
ca. 18 1/2 dl vetemjöl

solrosolja till formarna

 

 

 

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma mjölken med oljan till 37°, dvs. fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt salt och socker.

Arbeta in så mycket av mjölet med maskin eller för hand att degen släpper degbunkens kanter. Du kan behöva ha i lite mer än jag angett i receptet men det är svårt att ange rätt mjölmängd när det gäller bröd. Man får helt enkelt gå på känsla. Strö över lite mjöl och jäs degen under bakduk ca. 30 minuter.

Knåda in resten av mjölet på ett mjölat bakbord. Forma degen till två avlånga bröd. Lägg bröden i smorda formar och tryck ut lite mot kanterna. Jäs bröden övertäckta ca. 30 minuter på ljummet och dragfritt ställe.

Grädda bröden på galler på bottnen av ugnen ca. 30 minuter tills innertemperaturen visar 94-96°C. Stjälp upp bröden på galler och låt dem kallna väl inlindade i bakdukar så att de håller sig mjuka och saftiga.

Formfranskan går alldeles utmärkt att frysa in. Är man ett mindre hushåll skivar man dem först och sätter smörpapper mellan skivorna så är det lätt att ta fram så många man behöver åt gången ur frysen.

 

formfranska vetemjöl mjölk

 

formfranska mjölk vetemjöl

 

Vi får väl känna oss rätt så nöjda med denna tisdagskväll. Vi kom hem från jobben ungefär samtidigt vilket inte händer alltför ofta. Därför kunde vi hjälpas åt med middagen som blev klar i ett nafs och tur var väl det, vrålhungriga som vi var. Det blev en krämig pastasås med tonfisk och fetaost på tallrikarna, numera en klassiker och favorit hos oss.

Räkningarna blev betalda även denna månad. Frugan har fokuserat på avslappning och core-övning och vad kan vara trevligare än att avsluta denna dag med att bjuda er på hembakat formbröd. För att göra en cliffhanger av detta bröd så har vi ett äss i vår rockärm om hur man kan förädla det till ett smörigt och smarrigt vitlöksbröd. Så stay tuned…

 

 

 

Smaklig bakstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.