linssoppa röda linser bacon linssoppans dag
linssoppa röda linser bacon linssoppans dag

Linssoppa med bacon.

Tisdag 12 april 2016

 

Det är linssoppans dag och hur firas inte den dagen på bästa sätt om inte med att servera just linssoppa på middagsbordet. Så fick det bli hos oss ikväll och därför ska även ni få smaka på den.

 

linssoppa bacon röda linser linssoppans dag

Detta är en väldigt enkel soppa gjord på röda linser och med bacon i. Vi låter spiskummin och ungerskt paprikapulver fräsa med bacon, lök och vitlök, på detta sätt kramar vi ur den goda smaken från kryddorna som ger soppan en mustig och fyllig ryggrad. Kan en soppa verkligen ha ryggrad kan man fråga sig.

Hur som haver, soppan är väldigt mättande, smakrik och god. Billig och lättlagad vardagsmat när den är som bäst, något av en snabbvariant av ärtsoppa.

Receptet kommer från Leila Lindholms blogg.

 

 

 

4 portioner.

 

 

1 paket (140 g) bacon
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk spiskummin
1 tsk ungerskt paprikapulver
1 msk olivolja
12 dl vatten
3 msk kycklingfond / 2 hönsbuljongtärningar
3 dl röda linser
1 tsk vitvinsvinäger
salt, svartpeppar

 

 

Tärna /klipp baconet och skala samt hacka lök och vitlök.

Fräs baconet i olivolja i en mellanstor kastrull tills det blivit lite knaprigt. Tillsätt lök och vitlök och fräs tills det blivit mjukt, krydda med spiskummin och paprikapulver och låt kryddorna fräsa med en stund.

Tillsätt vatten och fond/buljong samt vitvinsvinäger och låt koka upp.

Skölj linserna i en sil under rinnande kallt vatten, låt rinna av och lägg dem i kastrullen. Låt soppan koka tills linserna är riktigt mjuka, ca. 20 minuter.

 

linssoppa röda linser bacon linssoppans dag

 

Gårdagen blev en väldigt lugn tillställning trots gubbelilles födelsedag och18årtillsammans dagen D när vi träffades för allra första gången för 18 år sedan. Tänk 18 gemensamma år och till hösten firar vi vår tionde bröllopsdag. Trötta efter en jobbdag blev det en favorit i repris på tallrikarna, en snabblagad libapizza toppad med kallrökt lax, pepparrotskräm och ruccola, en så kallad ”Sjökaptenen”. Efterrätten bestod av en enkel men ack så god fruktsallad serverad med vispgrädde smaksatt med äkta vaniljpulver. Mätta och belåtna blev vi allt och vi tar oss an vår fortsatta gemensamma framtid med stor tilltro.

En fortsatt fin vecka till er goingar, med eller utan linssoppa på tallrikarna. Har ni något favoritrecept på linssoppa får ni gärna dela med er.

 

 

Smaklig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Mårtenssons kök

    Linssoppa med bacon, det är taget och sparat bland bokmärkena – tack för tipset! Linser är så bra att ha hemma på lagret, både snabbt att laga till och användbart. Det brukar bli indiskt men vi har faktiskt bakat kakor också med linser i! http://martenssonskok.blogspot.se/2012/07/linskakor.html

    Grattis så här i efterskott till er båda! Vi är ju nästan ”jämngamla” som par, 20 år firade vi i höstas och tio år som gifta nu i maj:)

    Kramar till er

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Linskakor, det får vi spana in, låter spännande! Tack för tipset!
      Vi tackar och bockar för gratulationerna. Va roligt att vi är så nära varandra till åren som par, mer än matintresset gemensamt alltså. 😀
      Kramizar!

      Svara

Lämna ett svar till Mårtenssons kök Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.