pulled pork coca-cola fläskkarré bbq-sås fredagsmys lergryta
pulled pork coca-cola fläskkarré bbq-sås fredagsmys lergryta

Colakarré i lergryta.

Onsdag 6 april 2016

 

I god tid inför fredagsmyset tänker vi idag tipsa er om en mycket god och lättlagad dragen gris tillagad i lergryta på låg temperatur. Nämligen denna pulled pork med coca-cola, därav rubriken colakarré. Det är dessutom allt bra länge sedan lergrytan varit framme hos oss!

Perfekt mat att förbereda och som med fördel kan få gå klar i ugnen under natten så är middagens huvudingrediens klar redan på morgonen när tuppen gal. Ni hör ju, det kan ju inte bli bättre?! Eller jo det kan det, för den är rackarns så god också!

 

fläskkarré pulled pork coca-cola lergryta bbq-sås

Vi har tidigare bloggat om en annan mör och dragen gris i lergryta och det receptet hittar du här. Den här grisen blev snäppet godare för den var otroligt saftig och hade lite mer hetta än den andra. Colan bidrog med en mustighet och kryddig smak utan att för den skull få oss att tänka på läsk. Lägg till lök och vitlök som får badda bredvid fläskkarrén så är det toppbetyg som siktas. Fortfarande innehåller denna rätt vår fantastiska bbq-sås som vi aldrig tycks tröttna på.

Pulled pork är så mört att man kan dra isär det med hjälp av två gafflar när det är färdigt. Man kan servera det i burgare, pitabröd, som tacos eller varför inte med klyftpotatis och en enkel sallad som vi gjorde med lite extra bbq-sås vid sidan om.

Nedanstående recept har vi hämtat ur boken ”Country cooking med Jill i Nashville” av Jill Johnson.

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 120°C (ugnsvärmen ska på först när lergrytan står i ugnen!)

 

 

ca. 1 kg fläskkarré med ben
1 msk flingsalt
1/2 tsk nymald svartpeppar
1/2 msk rökt paprikapulver
1 gul lök
1/2 vitlök
1 1/2 dl rökig bbq-sås (recept finns här)
1/2 tsk het chilisås, t.ex. Tabasco
1/2 burk (à 33 ml) Coca-Cola

 

 

Lägg lergrytan i kallt heltäckande vattenbad ca. 30 minuter.

Skölj och torka köttet. Blanda de torra ingredienserna och gnid in köttet med det. Lägg köttet i den blöta avrunna lergrytan.

Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och lägg runtom. Häll på bbq-sås, Tabasco och cola.

Sätt på locket och låt lergrytan stå på nedersta falsen i ugnen ca. 8 timmar och den kan med fördel stå kvar i eftervärmen upp till ett par timmar.

Ta bort benet. När köttet är färdigt ska det vara lätt att dra med en gaffel i köttet så att det faller isär.

Blanda köttet med skyn och smaka av med salt och peppar.

 

pulled pork coca-cola fläskkarré bbq-sås fredagsmys lergryta

Tvättstugan är avklarad för denna gång, bilen är tankad och körklar. Regnet har stillat sig och mörkret har lagt sig över vår lilla kakstad. Vi säger tack till denna dag som bjudit på flera små guldkorn och önskar er alla finingar en fortsatt trevlig vecka.

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.