koljafilé vit fisk örtsås krämig
koljafilé vit fisk örtsås krämig

Koljafilé i krämig örtsås.

Onsdag 30 mars 2016

 

Nu är det läge för ett riktigt enkelt och smarrigt recept på fisk och denna gång får det bli kolja och en hel filé som fått gotta till sig i ugnen med en krämig örtsås över sig.

Denna fiskrätt passar både vardag som till fest, lättlagad som den är. Själva ville vi nästan slicka tallriken ren efter middagen för så gott var det. Dill, persilja och rödlök som fått bryna i smör gav ryggrad åt såsen minsann.

 

koljafilé örtsås persilja dill rödlök

Kolja är faktiskt en favorit bland vit fisk för den har en underbart mild smak av skaldjur. Den tillhör familjen torskfisk och är väldigt snarlik torsk både till smak och utseende.

I glaset: Vi drack faktiskt bubbel till denna firre och det var ädla bubblor denna gång. Mercier-champagne (nr. 77320) passade fint till.

Har man ingen stektermometer kan man förenkla tillagningssättet genom att skära filén i lagom stora bitar och lägga ner i såspannan direkt och låt sjuda ca. 10 minuter. Var aktsam med att tillaga koljan för länge för då blir den torr och tråkig i konsistensen.

Receptet har vi hittat hos vår lokala fiskhandlare Hälsö Fisk men gjort lite egna modifieringar som följer nedan.

 

 

2 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

400 g koljafilé
havssalt

1 msk smör
2 msk hackad dill
2 msk hackad persilja
2 msk finhackad rödlök
125 g crème fraiche
1 1/4 dl vispgrädde
1/3 msk fiskfond
svartpeppar
salt

 

 

Salta koljafilén rejält med havssalt på bägge sidor och låt dra 10 minuter. Skölj bort saltet under rinnande kallt vatten och torka torr med hushållspapper. Lägg koljafilén i en smord ugnsform och tryck in en stektermometer till mitten på filéns tjockaste ställe.

Bryn dill, persilja och rödlök i smöret 3-5 minuter. Tillsätt crème fraiche, grädde och fiskfond och låt koka upp. Smaka av med lite salt och svartpeppar. Häll såsen över fisken och stek i ugnens mitt tills innertemperaturen visar 45°C. Ta ut fisken och låt stå en stund täckt med aluminiumfolie innan servering.

Servera koljafilén med kokt delikatesspotatis, mycket mer än så behövs inte.

 

koljafilé vit fisk örtsås krämig

 

Den här veckan är det en sådan där konstig och halvtråkig vecka hos oss. Herr W jobbar kvällsskift vilket betyder att vi inte ser mycket av varandra i vaket tillstånd. Vi kommunicerar återigen via lappar på köksbordet, sms och sociala medier för att få vardagen att fungera. Direkt efter att frun slutat jobbet körs bilen till parkeringen utanför gubbelilles arbetsplats och så får hon sig en extra promenad hem medan han får en bil att åka hem i mitt i natten. Logistik på hög nivå och vilken tur att det bara är vi två!

Men hemlagad mat på bordet blir det ändå, så visst finns det mycket sanning i det myntade uttrycket: ”Bra planerat är hälften gjort!”

 

 

Smaklig fiskstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Va roligt att höra att fisken gillades! Du var minsann snabb på att prova laga, heja dig! 🙂 Kramizar och ha en härlig helg!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.