havresyltrutor baka i långpanna fredagskaka smör sylt
havresyltrutor baka i långpanna fredagskaka smör sylt

Fredagskaka i långpanna: Mammas havresyltrutor.

Fredag 18 mars 2016

 

Mammas eller svärmors havresyltrutor är en riktig klassiker på fikabordet hemmavid. Har det vankats kalas har det för det mesta alltid bakats dessa rutor i långpanna som gör det enkelt att baka så det räcker till många sötsugna gäster.

 

havresyltrutor fredagskaka baka i långpanna

En mjuk botten toppad med valfri sylt som får ett frasigt havregrynstäcke över sig. Kakan är perfekt att baka när man har lite sylt över som man inte vill ska förfaras. Variera sylten så får du en ny smak på kakan varje gång.

Ser man till ingredienslistan så är det oftast det man har på hög hemma i skafferiet och just därför kvalar havresyltrutorna in på en fin placering bland fredagskakorna. För syftet med fredagsfikat är väl att det ska gå snabbt att baka samtidigt som det ska vara enkelt och gott! Och mycket smör ska det vara.

Blir det några rutor över går de bra att frysa in till nästa fikastund.

 

 

 

Ca. 24 rutor.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

3 ägg, rumsvarma
3 dl socker
1 dl vispgrädde
1 1/4 dl mjölk, 3%
6 3/4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
200 g smör, smält

1 1/2 dl sylt

 

Topping:

100 g smör, smält
3 dl havregryn
2 dl socker
4 tsk vaniljsocker

 

 

 

Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver. Blanda mjölk, grädde och smält smör. Rör försiktigt (vispa ej!) ner växelvis med mjölblandningen till en slät smet. Häll smeten i en smord långpanna.

Förgrädda kakan i ugnens mitt ca. 10 minuter tills den stadgat sig så mycket att man kan bre på sylten i ett tunt och jämnt lager utan att den sjunker ner.

Topping:
Rör ner havregryn, socker och vaniljsocker i det smälta smöret och fördela ovanpå sylten.

Grädda kakan ytterligare 10-15 minuter i ugnens mitt tills toppingen fått fin färg. Låt kakan svalna helt innan den skärs i bitar. För finare rutor skärs kanterna bort först.

Havresyltrutorna bör förvaras svalt i tättslutande burk men kan också frysas in.

 

havresyltrutor långpanna fredagskaka smör

 

havresyltrutor baka i långpanna fredagskaka smör sylt

 

Se nu skiner solen, det är fredag och helgen är här. Ja, nu blir det dags för en promenad i det härliga vårvädret.

Önskar er alla finingar en underbar start på helgen och var rädda om varandra!

 

 

Smaklig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Hehe, dessa kakor verkar så genuint finlandssvenska. Jag måste baka dem i påskhelgen för att få lite nostalgi.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Finlandssvenska, ja kanske det. 😉
      Goda är de och framkallar många minnen. Önskar dig många fina fikastunder under påskhelgen. Kramizar!

      Svara

Lämna ett svar till annepauline Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.