rödbetsgratäng getost chèvre västerbottensost rosmarin
rödbetsgratäng getost chèvre västerbottensost rosmarin

En magisk rödbets- och chèvregratäng.

Torsdag 17 mars 2016

 

Antingen tycker man om chèvre (getost) eller så gör man det inte och tycker att den kanske rentav smakar något så vidrigt som kofta. Vi har tidigare berättat att frun i hushållet nästintill vägrat smaka på allt med getost i (ja, vi vet att man borde leva som man lär, förskolepedagog som hon är!) MEN efter att vår vän Louise bjöd på denna gratäng hände något. Vi har köpt hem getost till och med två gånger efter den grillmiddagen!

 

rödbetsgratäng chèvre getost potatis rosmarin bechamelsås

Så det måste helt enkelt vara något magiskt med denna krämiga rödbets- och chèvregratäng. Att den dessutom är färgglad och vacker på tallriken gör att även ögonen får äta sig mätta på grannlåt och gör att den således platsar på påskbordet.

Gratängen är mycket smakrik men här väljer vi att snåla lite med rosmarin. Det är inte heller någon direkt favorit bland örtkryddor hos frun (så kräsen vi får henne att verka nu!) men för mycket av den kan enligt våra erfarenheter höja ”koftsmaken” på både getost och lammkött.

Ät gratängen som en vegetarisk ensamrätt, servera stekta/grillade lammkotletter, revbensspjäll eller fläskfilé till, det är lika gott med vilket som kan vi intyga.

Receptet kommer från Lisa Lemkes bok ”Till grillat: såser, marinader, sallader och lite sött” men med lite små justeringar från vår sida.

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

400 g skalade rödbetor
400 g skalad potatis
150 g chèvre (getost)
salt
grovmalen svartpeppar
1 dl riven Västerbottensost

 

 

Béchamelsås:

50 g smör
3/4 dl vetemjöl
5 dl mjölk, 3%
1 krm riven muskotnöt
salt, vitpeppar
2 krm torkad rosmarin
2 skalade vitlöksklyftor

 

 

 

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under konstant vispning och låt koka upp under omrörning.

Låt såsen sjuda på svag värme ca. 3 minuter eller tills såsen börjar tjockna. Rör om då och då. Smaka av med muskot, salt och vitpeppar. Rör ner rosmarin samt pressad vitlök och ställ kastrullen åt sidan.

Skiva rödbetor och potatis tunt. Varva rödbetor, potatis, béchamelsås och smulad chèvre i en smord ugnsform. Salta och peppra mellan de olika lagren. Avsluta med rödbetor, béchamelsås och slutligen den rivna osten.

Grädda i ugnens mitt ca. 45 minuter eller tills rödbetorna känns mjuka och gratängen fått fin färg. Låt gratängen stå en stund innan servering.

 

rödbetsgratäng getost chèvre västerbottensost rosmarin

En regnig, grå och kylslagen torsdag ser snart sitt slut. Frugan har nu tagit helg och har inga som helst planer för sin lediga dag imorgon, mer än att sitta och vänta på att gubbelille ska komma hem från sin arbetsdag.

Ibland är det rätt skönt att bara ta dagen som den kommer, göra det som känns viktigast just här och nu. Gärna något som inte består av hushållssysslor som städa, diska, tvätta eller damma. Kanske leta vårtecken eller bara sitta och dagdrömma… livet ska vara lustfyllt att leva utan alltför många måsten!

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.