laxpasta snabblagat kallrökt lax crème fraiche dill citron
laxpasta snabblagat kallrökt lax crème fraiche dill citron

Krämig laxpasta av bara farten.

Söndag 6 mars 2016

 

Den här pastan med kallrökt lax blir riktig vardagslyx. Den är krämig, smakrik och god. Citronen ger en fräsch kick. Maträtten blir klar på den tid det tar för pastan att koka, det ni! Låter det som något som skulle passa in i kommande veckans matplanering?

 

laxpasta kallrökt lax crème fraiche dill

Inspirationen till denna enkla och mättande laxpasta kommer från fruns syster-yster Ica. Alltid lika roligt att få ta del av andras bästa vardagsrätter för alla vet vi hur det ibland kan sitta hårt åt att komma på vad man ska äta under veckan. Vi har modifierat maträtten lite så att den passar våra tallrikar och smaklökar.

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

1 påse (65 g) färsk babyspenat
1 vitlöksklyfta
smör och olivolja till stekning
2 burkar (à 200 g) crème fraiche
1 msk hackad dill (djupfryst går bra)
1 1/2 krm citronpeppar (ekologisk)
några droppar citronsaft
salt
200 g kallrökt lax

280 g valfri pasta (vi använde ICA Selection Trottole, stora pastaskruvar)

 

 

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.

Fräs snabbt finhackad vitlök och spenat i smör och olivolja på medelvärme i en traktörpanna. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka ihop, smaka av med citronsaft och salt.

Strimla den kallrökta laxen och vänd ner den i såsen och låt allt bli varmt. Häll av kokvattnet från pastan och rör ner den i laxsåsen. Servera genast med lite extra dill på toppen.

 

laxpasta kallrökt lax citron dill crème fraiche snabblagat

 

laxpasta snabblagat kallrökt lax crème fraiche dill citron

 

Tji fick vi som trodde att våren var här. Inatt och hela denna dag har det ramlat ner snöslask från det gråa molntäcket ovanför våra huvuden. De gröna gräsmattorna är nu vita. Blött och trist, men på med regnjackorna och ut på kombinerad matshopping och promenad fick det bli. Desto nöjdare kände vi oss när vi åter var hemma. Det behövdes något värmande och kryddigt till middag och då fick det bli en indisk gryta, den vegetariska daal med gröna linser. En storfavorit hos oss och genast steg halten må-bra-hormoner i våra kroppar och knoppar!

Gårdagens grillpremiär ger oss lyckokänslor ännu idag. Grillat är godast och även om det var blött (snöblandat regn) så brann grillen fint. Vännerna Louise och Jimmy bjöd på högklassig mat som alltid! Kameran fick tyvärr inte följa med men vi åt glacerade revbensspjäll, helgrillad fläskfilé, bbq-sås, rödbets- och chèvregratäng samt sallad. Till dessert blev det en alla tiders kladdkaka med karamelliserad mjölk med glass och grädde till. Mums! Sällskapsspelen åkte fram, vinglasen tömdes och kvällen hann bli mitt i natten innan vi var hemma igen.

Den där rödbetsgratängen har vi redan planerat in i kommande veckas meny för den slukade till och med frun trots att hon egentligen inte är särskilt förtjust i chèvreost. Har hon blivit vuxen på riktigt nu? Idag när vi handlade mat stod chèvre på inköpslistan och det är första gången någonsin hos oss, kors i taket!?

 

 

 

Smaklig pastastund!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Faster

    Låter så gott att det riktigt vattnas i munnen. Jag gillar inte spenat, vad kan jag byta till?

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.