öppen burgare kalkonburgare kalkonfärs coleslaw ingefära sötpotatispommes tryffelmajonnäs
öppen burgare kalkonburgare kalkonfärs coleslaw ingefära sötpotatispommes tryffelmajonnäs

Öppen kalkonburgare med ingefärskryddad coleslaw.

Lördag 5 mars 2016

 

Fredagskvällens burgarmiddag blev kanongod så vi skyndar oss för att även ni ska få ta del av receptet. En öppen burgare, det vill säga med bara ett bröd i botten, biff av kalkonfärs och en coleslaw kryddad med färsk ingefära tuggade vi lååångsamt för att det inte skulle ta slut alltför fort på tallriken.

 

öppen burgare kalkonburgare kalkonfärs coleslaw ingefära helgmys

Vi hoppas det inte var en engångsgrej med att hitta svensk kalkonfärs i frysdisken hos vår mataffär för den här kalkonfärsbiffen kommer vi definitivt att vilja göra fler gånger. Härligt fräsch citronsmak kombinerat med hackade örtkryddor passar ypperligt så här på vårkanten när man kanske känner för att äta lite mer lättsmält mat eller som ett alternativ till vanliga, ibland tråkiga, köttfärsbiffar. Kalkonfärs upplever vi som mer köttig än kyckling men ändå lätt.

En väldigt enkel vitkålssallad fick toppa hela härligheten. En coleslaw som fick det där lilla extra tack vare den färska ingefäran som verkligen gjorde den rasande god. Att använda gräddfil gjorde dessutom att salladen inte blev så mastig utan fick en härligt syrlig och fräsch smak. Gör gärna salladen ett par timmar innan (eller ännu hellre dagen före) så hinner smakerna gotta till sig lite i kylen.

Känner man för att göra måltiden komplett med pommes frites rekommenderar vi sötpotatispommes till och med tryffelmajonnäs att dippa i. Snabbt och enkelt gör du den genom att blanda majonnäs av god kvalitet från butikshyllan med lite tryffelolja. Gôrgott!

Gott att dricka till när det gäller öl kan vi rekommendera en ljus lageröl (t.ex. Åbro Lejon, nr. 1444, ekologisk) eller en fruktig IPA (t.ex. Napa Smith, nr. 1695, ekologisk).

Receptet på biffen har vi hittat hos Fontana och salladstipset fick vi hos Arla. Men själva kompositionen har vi själva kommit på och den blev grym! Helgmysmat när den är som bäst!

 

 

 

4 portioner.

 

 

4 tjocka skivor av surdegsbröd
smör och olivolja till stekning
1 vitlöksklyfta

salladsmix

 

 

Kalkonfärsbiffar:

500 g kalkonfärs
100 g fetaost från Lesvos
rivet skal från 1/2 citron, ekologisk
1 äggula
1 msk hackad persilja
1 msk hackad gräslök
1 msk hackad basilika
1 tsk salt
svartpeppar
smör och olivolja till stekning

 

 

Smula fetaosten. Blanda ihop alla ingredienser till en jämn färssmet. Forma till fyra biffar och stek i smör och olivolja på medelvärme ca. 3 1/2 minut per sida.

 

 

Ingefärskryddad coleslaw:

250 g vitkål
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk senap (Slotts original)
2 dl gräddfil
1 msk flytande honung
salt, svartpeppar

 

 

Finstrimla /riv grovt vitkålen. Blanda alla ingredienser till salladen och smaka av med salt och peppar.

Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och stek brödskivorna på bägge sidor tills de får en gyllenbrun färg. Skala och halvera vitlöksklyftan och gnid snittytan mot brödskivorna på bägge sidor.

Lägg salladsmix på brödskivorna och sedan kalkonfärsbiffen, toppa med coleslaw och servera genast. Bjud resten av vitkålssalladen vid sidan om.

 

öppen burgare kalkonburgare kalkonfärs coleslaw ingefära sötpotatispommes tryffelmajonnäs

 

 

Molnen har tätnat, regnet har kommit och det börjar skymma hos oss. Vi håller på att göra oss redo för en grillkväll i goda vänners sällskap. Årets första grillning och vi hoppas vädergudarna är med oss så det blir uppehåll när grillen ska tändas.

Önskar er alla finingar en underbar lördagskväll och var rädda om er därute!

 

 

 

Smaklig burgarmåltid!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. annepauline

    Det där verkar väldigt gott. Måste ju funka med kycklingfärs också, jag har aldrig sett kalkonfärs i någon affär här.
    Lite ingefära har smugit sig in även här…

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.