frukostshot ingefärsshot ingefära citron honung rå
frukostshot ingefärsshot ingefära citron honung rå

En snabb och rå ingefärsshot tar kål på de flesta bacilusker.

Måndag 15 februari 2016

 

Vi rivstartar denna nya vecka med en ingefärsshot. Det pratas om vabruari, vinterkräksjuka och influensa och ser vi oss omkring på våra arbetsplatser ligger det en viss sanning i detta. Så nu tänker vi axla lite av det samhälleliga ansvaret genom att tipsa er om denna enkla dunderkur.

Vi har tidigare bloggat om en kokt variant av frukostshot med ingefära (receptet hittas här) som är och förblir vårt mest lästa inlägg sedan snart ett år tillbaka. Tack vare en läsare som tipsade om denna råa shot så är det numera denna variant vi håller oss med tack vare att den är snabblagad. Är det extra mycket bacilusker i farten shottar vi både morgon och kväll och smaken är något man vänjer sig vid, vi tycker till och med att den är god numera! Men å andra sidan har mamma alltid sagt att medicin inte ska vara gott.

 

ingefärsshot ingefära citron honung frukostshot

Tror man på något tillräckligt mycket så blir det sanning, inte sant. Hur som, frun har shottat denna ingefärsdryck varje dag sedan slutet av november när hon senast var sjuk och sedan dess hållit sig på fötterna. (Peppar, peppar – ta i trä!) Till skillnad mot hela hösten när hon var sjuk i princip varannan vecka. Så något gott måste det ändå komma av denna!

Denna shot behöver inte kokas och då behåller man alla de nyttiga egenskaperna hos ingefäran, citronen och honungen. Det som krävs är en matberedare med kniv att mixa ingefäran med. Ingefärsdrycken har också en mer koncentrerad och stark smak av ingefära eftersom den är rå. Därför späder man ut den med en skvätt vatten och blandar i lite citronsaft precis innan man dricker den.

Ingefärsdrycken förvaras i kylskåpet i en tättslutande burk eftersom den innehåller fruktkött som kan vara svår att få upp ur en flaska.

 

 

 

5 dl kallt vatten
100 g ekologisk ingefära
2 msk flytande honung

 

Till servering:

citronsaft
vatten

 

 

 

Skala ingefäran och finhacka den. Mät upp vattnet i matberedaren med kniven monterad och lägg i ingefäran. Mixa tills ingefäran är finfördelad, fruktkött kommer att finnas kvar. Blanda ner honungen och mixa lite till.

Häll upp ingefärsdrycken i tättslutande burk och förvara kallt.

När det där dags att shotta pressar du i lite citronsaft i shotglaset, fyller upp med ingefärsdrycken (blanda runt först) och späder ut det med en skvätt vatten. Botten upp!

 

ingefärsshot frukostshot ingefära citron honung rå

 

frukostshot ingefärsshot ingefära citron honung rå

 

Nu hoppas vi att alla ni finingar fått en fin start på denna nya februarivecka! Plötsligt har vintern sitt grepp om vår västkust igen, vi som gick med vårkänslor i kroppen förra veckan. Men solen har vi fått njuta av även idag och bara den fyller ju kroppen med extra energi som är så välbehövlig.

Ta hand om er ordentligt nu. Satsa på att sova minst sju timmar varje natt, ät varierat och regelbundet, mycket frukt och grönsaker och se till att vara varm om fötterna när ni är ute i friska luften så hoppas vi att veckan får gå i friskhetens tecken!

 

 

Smaklig shot!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  För tillfället är ingefära ”i ropet”. Ingefära verkar vara bra mot det mesta. Min mor sa alltid att ingefära hjälpte vid halsont, magknip, åksjuka och en massa annat. Hon brukade ha rätt i det mesta så ingefära tror jag på.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, det pratas om ingefära precis överallt! 😉 Till och med här hos oss! 🙂 Din mor verkade vara en mycket klok kvinna. 🙂

   Svara

  1. Livsnjutarna

   Vår hinner alltid ta slut inom en vecka eftersom vi är två som shottar varje dag men tips från en läsare är att hon brukar göra på en liter åt gången och den klarar i alla fall sig i tre veckor i kylen.

   Svara

 2. Anna

  I flera år har jag druckit ingefära. Jag värmer ett glas vatten så det blir ljummet. River en cm ingefära på rivjärn och skrapar i allt (blir lite trådigt ). Pressar i lite citron och varierar med kallpressade linfröolja eller kokosfett. Dricker med ett tjockt sugrör för att skona tänderna!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack för tipset och trevligt att du skrev en rad i vårt kök. Allt gott och välkommen åter! 🙂

   Svara

 3. Ann-Sofi

  Kan man inte ha i citronsaften också vid tillagning? Isf att pressa i en skvätt varje gång man tar den…

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.