chokladpaj kola karamelliserad mjölk digestivekex baka utan ugn dessert
chokladpaj kola karamelliserad mjölk digestivekex baka utan ugn dessert

Baka utan ugn – paj med choklad och kola.

Söndag 14 februari 2016

 

Denna vecka avslutar vi på det sötaste sätt vi kan komma på, genom att bjuda er på denna smarriga efterrättspaj som Erika bidrog med till tjejkvällen för någon vecka sedan. En mäktigt chokladstinn paj som inte kräver någon ugn för att tillaga och innehåller rätt få ingredienser.

 

chokladpaj karamelliserad mjölk digestive baka utan ugn

Tänk dig en botten av digestivekex toppad med karamelliserad mjölk (färdigkokt kondenserad mjölk) under ett tjockt lager av mörk chokladtryffel. Kola och choklad med lite havssalt i en och samma paj, det kan inte bli bättre! Jo, lägg till att den är enkel att laga så blir det bingo direkt!

Erika hade använt sig av Marabou Premium 70% med havssalt och pecannötter och uteslöt därför nyporna med havssalt på toppen av pajen.

Receptet kommer från Jennys matblogg.

 

 

1 paj.

 

 

200 g (1/2 paket) digestivekex
75 g smör
1 burk (400 g) karamelliserad mjölk
400 g mjölkchoklad eller mörkchoklad
1 1/2 dl vispgrädde
2 nypor flingsalt

 

 

Till servering:

lättvispad grädde

 

 

 

Smält smöret. Mixa kexen till smulor, det går smidigt i en matberedare med kniven monterad och blanda med smöret. Tryck ut smulorna i botten av en form med löstagbar kant (är att rekommendera), ca. 24 cm i diameter. Ställ kallt i 20 minuter och bre sedan på den karamelliserade mjölken. Ställ åter svalt.

Grovhacka chokladen. Koka upp grädden i kastrull, stäng av värmen och rör ner chokladen. Rör om tills all choklad smält och tryffeln är blank och fördela chokladen över pajen. Toppa med lite flingsalt och ställ sedan pajen kallt så att chokladtryffeln stelnar.

Servera chokladpajen med lättvispad grädde.

 

chokladpaj karamelliserad mjölk kola digestivekex baka utan ugn

 

chokladpaj kola karamelliserad mjölk digestivekex baka utan ugn dessert

 

frukostallahjärtansdagAlla Hjärtans dag- kramar i massor till er alla finingar! Frun har skickat iväg herr W till jobbet för nu har kvällsveckan dragit igång. Kvällsskift innebär dock sovmorgon och möjlighet till att sitta och njuta länge vid frukostbordet en dag som denna. Vi dukade fint med rosa och rött som färgtema och mycket hjärtan. Till och med rostbrödet, osten och påläggskorven blev hjärtformade tack vare pepparkaksformar. Allt medan solen letade sig in till vårt frukostmys och snötäcket lyste upp världen utanför.

Men att vi befinner oss på skilda håll denna kväll gör oss inget, vi har haft en underbar helg där vi firat desto mer de andra dagarna. I fredags hade vi över vår webmaster på den där ”drick-vad-du-vill-kvällen” där vi helt plötsligt slog till med 3-rätters. Mycket gott att vänta på här framöver alltså!

Igår tog vi oss in till storstan för att beundra den nyaste Volvomodellen – S90 inne på NK som resulterade i sushilunch och en liten pubrunda innan vi hoppade på bussen hem igen för att avnjuta en lågtempererad torskrygg i ugn vid vårt eget middagsbord.

All vår kärlek till er och…

 

 

Smaklig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.