ryggbiff potatiskaka pommes anna irish coffeesås kaffesås
ryggbiff potatiskaka pommes anna irish coffeesås kaffesås

Ryggbiff med Irish coffeesås och Pommes Anna.

Torsdag 11 februari 2016

 

Ikväll bjussar vi på en riktig festmåltid som kanske kan passa en och annan nu när det snart är helg. Inte att förglömma att det på söndag är Alla Hjärtans dag, även kallad Vändagen i Finland.

En bit kött är alltid en bit kött, inte ofta vi äter helkött nuförtiden men då är det värt att satsa på kvalitetskött. I vårt fall köpte vi ICA I Love Eco’s ryggbiff som visade sig vara riktigt mör och god.

 

ryggbiff irish coffeesås potatiskaka pommes anna

När det gäller denna måltid är det såsen som står för fiolerna. Välbekanta smaker från en Irish coffeedrink (recept från denna sida) men som återfinns i en läcker sås på tallriken. Vi kokade ihop såsen redan dagen innan så fick den stå och gotta till sig. För att frun i huset inte skulle behöva ligga klarvaken hela natten använde vi koffeinfritt kaffe.

För att variera potatisen som serverades till fick det bli en enkel potatiskaka – Pommes Anna (recept från denna sida).

Detta får också bli vårt bidrag till ”Månadens middagstips” hos bloggen ”Min lilla kokvrå” där temat för februari är festmåltid.

Vårt vintips för denna måltid är enligt rekommendationer från vårt lokala bolag. En röd italienare – Campolieti Ripasso (6792) som fint rundar av den något beska kaffesmaken från såsen så det blir en mjuk eftersmak och måltiden knyts ihop på ett galant sätt.

 

 

 

4 portioner.

 

 

4 ryggbiffar av fin kvalitet
salt, svartpeppar
smör och rapsolja (varmpressad) till stekning

 

Låt köttet bli rumstempererat. Torka noga av det på bägge sidor med hushållspapper för att få en fin stekyta.

Hetta upp en gjutjärnsstekpanna (om ni har, annars går det bra med vilken stekpanna som helst) med smör och rapsolja. Salta och peppra sidan på ryggbiffen som först ska stekas. För en ryggbiff som är 2 cm tjock rekommenderas en stektid på ca. 2 minuter/sida. Salta och peppra, vänd och stek på andra sidan.

Flytta över till en ugnsform och vira in köttet i smörgåspapper och låt vila ett par minuter innan servering.

 

Irish Coffeesås:

1 dl kallt, starkt kaffe (koffeinfritt går bra)
1/2 msk idealmjöl
2 dl vispgrädde
1 msk köttfond
1 tsk rårörsocker
1 msk whisky (ej rökig, gärna irländsk)
salt, svartpeppar

 

Häll kaffet i en kastrull. Vispa i idealmjölet. Tillsätt grädde, fond och socker. Låt såsen koka upp under vispning och sedan koka i 3 minuter. Smaksätt med whisky, salt och peppar.

 

 

Potatiskaka – Pommes Anna:

Ugnstemperatur: 225°C

 

8 medelstora potatisar, fast
salt, svartpeppar
olivolja

 

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj pappret och kanterna lätt.

Skala potatisarna och skiva dem tunt, det går smidigt i en matberedare. Lägg potatisarna i lager i formen. Varje lager kryddas (inte för mycket!) med salt och peppar och penslas med olja. Lägg lock eller folie över formen och baka i ugnens mitt ca. 45 minuter eller tills potatisen är genommjuk. Vill man ha mer färg på ytan tar man av locket och sätter på grillen de sista minuterna.

Man kan också göra portionskakor genom att lägga 10 cm-rundlar med potatisen ganska glest omlott i 5 lager på bakpappersklädd plåt. Krydda varje lager och pensla med olja. Bakas i ugnens mitt ca. 30 minuter eller tills potatisen är helt mjuk.

Lyft försiktigt över potatiskakan på varma tallrikar, lägg köttet ovanpå och såsen runt om. Servera en sallad vid sidan om.

 

ryggbiff potatiskaka pommes anna irish coffeesås kaffesås

Frun i huset tar nu helg, äntligen! Gubbelille laddar för en sista arbetsdag. Imorgon kväll har vi bjudit in vår webmaster på en ”drick-vad-du-vill-kväll” som kan bli precis hur som helst. Vi har i alla fall lovat bjuda på lite gott käk och vi har våra idéer. Hur resten av helgen blir har vi ännu ingen susning om men något trevligt ska vi väl allt kunna hitta på. Hur ser dina planer ut för Alla Hjärtans dag?

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Tack för ert bidrag 🙂
    Såsen låter väldigt lockande.
    Här ser planen ut som så att det ska bjudas på en festmåltid och så ska det bli bio, The Revenant hoppas vi ska vara bra.
    Kramar till er och trevlig helg!

    Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.