vitkålssoppa vegetarisk
vitkålssoppa vegetarisk

En vegetarisk vitkålssoppa.

Tisdag 9 februari 2016

 

Fettisdagen som är idag bjuder alltid traditionsenligt på ärtsoppa (klicka här för receptet) till middag i vårt kök men den har vi ju redan bloggat om. Istället får det bli en annan soppa som ni ska få sörpla på, nämligen vitkålssoppa.

Vitkålssoppan är nästintill vegetarisk om man bortser från kycklingfonden som dock enkelt kan bytas ut mot grönsaksfond. Vitkål är billigt och mättar därmed många magar för liten slant samtidigt som den finns att tillgå mest hela året och blir därmed en perfekt soppingrediens. En klockren vardagssoppa!

 

vitkålssoppa vitkål vegetariskt vitt vin grädde timjan

Tillsätt lite vitt vin och grädde i soppan så blir den mer fyllig och smakrik samtidigt som den känns mer lyxig. Vi upptäckte att det var mycket gott att strö torkad timjan över soppan vid servering, något som dock inte är med på bilderna men som rekommenderas. Kanske att man till och med tillsätter torkad timjan redan vid soppkoket, det provar vi nästa gång! Lite rostat bröd vid sidan om är inte heller fel.

Inspirationen till denna soppa hittade vi i ”Mitt kök” (1/2016) men har gjort egna ändringar som följer nedan.

 

 

 

4 portioner.

 

 

1 gul lök
1 rödlök
1 kg fint strimlad vitkål
smör och olivolja till stekning
2 dl kycklingfond
2 1/2 dl vispgrädde
2 dl vitt vin
salt, svartpeppar
vatten
1-2 tsk torkad timjan

 

 

Skala och hacka löken. Fräs lök och vitkål tillsammans i matfettet i en stor kastrull så länge att det börjar karamelliseras.

Slå på vin och fond och låt allt koka ihop. Slå på grädde och späd med vatten så att allt täcks och lite till. Krydda med timjan. Koka upp och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera rostat bröd till soppan.

 

vitkålssoppa vegetarisk

 

Alla som ätit semla idag räcker upp en hand. Här får vi därmed vifta med varsin hand, det fick bli kvällens efterrätt. Och nu har även vi testat semlorna som utsågs till Kungälvs bästa (från bageri och konditori Gräddat i Ytterby) efter ett semletest hos en lokal radiostation.

Och nej, här har inte fuskats med att äta semlor före den rätta dagen inte. Traditioner är till för att hållas liksom regler är till för att brytas, eller hur var det? Skulle vi äta semlor var och varannan dag skulle de inte smaka lika gott som de gör just denna dag. Det är vår fasta övertygelse. Hur ser du på den saken?

 

 

 

Smaklig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.