bondsoppa vegetarisk pesto edamamebönor
bondsoppa vegetarisk pesto edamamebönor

Vegetarisk bondsoppa med gröna bönor och pasta serveras med pesto.

Söndag 10 januari 2016

 

Då tar vi sikte på nya recept och först ut får bli en matig och värmande vegetarisk soppa. Tittar vi ut nu har vi fått ett rejält snötäcke som lyser upp, kanske inte så många minusgrader just idag men det är nog bara ett kort undantag. Nu är det faktiskt vinterkänsla här!

Säg något som passar bättre efter en långpromenad i vinterlandskap eller en åktur i pulkbacken än en skål med rykande het soppa med tydlig smak av fänkål och med lite sting. Som får händer och fötter att tina upp och magen att dansa av matglädje.

 

bondsoppa pesto edamamebönor vegetarisk

Den här bondsoppan blev faktiskt vårt första matmöte med edamamebönor /sojabönor som visade sig ha ett härligt tuggmotstånd även efter att de kokat med i soppan. Det gör att denna soppa blir väldigt matig tillsammans med pastan.

Den här soppan passar ypperligt en vardag för den är snabblagad men känns ändå lite extra när man serverar en klick pesto till som lyfter soppan ytterligare. Glöm inte det goda brödet till, ibland kan det godaste vara knäckebröd som är så där härligt knaprigt i kontrast till soppa.

Receptet hittade vi i tidningen ”Buffé” (11/2015).

 

 

 

4 portioner.

 

 

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk fänkålsfrön
2 msk olivolja
1 förpackning (500 g) krossade tomater
9 dl vatten
1 1/2 msk grönsaksfond
1/2 msk sambal oelek
1 tsk salt
100 g valfri pasta (vi använde fullkornsspaghetti i små bitar)
250 g gröna edamamebönor (frysta, tinade)

 

Till servering:

pesto (för recept klicka här)
ett gott bröd

 

 

 

Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök, vitlök och fänkålsfrön i olivoljan ca. 5 minuter tills löken mjuknat.

Tillsätt de krossade tomaterna, vatten, grönsaksfond, sambal oelek och saltet. Låt koka upp och tillsätt sedan pastan. Låt koka ca. 10 minuter eller tills pastan nästan är klar. Rör ner bönorna och låt koka ytterligare ca. 2 minuter.

Servera soppan med pesto och ett gott bröd.

 

bondsoppa vegetarisk pesto edamamebönor

 

 

mackmyrawhisky vinterrök

Passande nog i denna vintertid investerades igår i en ny whisky till samlingen. Det blev en svensk sådan från Mackmyra som gick under namnet ”Vinterrök” (nr. 40419 på Systembolaget). Av de sorter herr W provsmakat från denna tillverkare vill han framhålla att denna whisky är bäst hittills förutsatt att man gillar rökighet. Och var passar det att fotografera denna ädla dryck allra bäst om inte i en snödriva?!

 

 

 

 

Smaklig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.