aperolbruschetta
aperolbruschetta

Bloggåret 2015 – godbitar vi minns.

9 januari 2016

 

God fortsättning på er alla finingar får vi väl börja med att skriva. Det är lite sent att stiga tidigt upp nu, inte sant?! Jul och nyår har rusat förbi och vi hoppas de varit till belåtenhet för er alla. Nu är januari och ett nytt år 2016 här (dock redan den nionde dagen, ops!) med nya smakupplevelser och möjligheter utan att vi vill låta alltför klyschiga.

Som en trevlig tradition brukar vi sammanfatta det gångna bloggåret med några utvalda godbitar i det nya årets början. Så även denna gång innan vi sparkar igång matåret 2016 på allvar med nya recept.

aperolbruschetta

Lite allmänt om bloggåret 2015 kan vi nämna att vi fick uppleva vårt livs resa när vi åkte på en mat- och vinresa till Italien under första veckan i maj. Den resan fick ni höra en hel del om under hela året, inte sant? Vår favoritdrink upptäckte vi på ett hotell i Marche-regionen – nämligen Aperol Spritz. Ljumma sommar- och höstkvällar på vår inglasade balkong med en Aperol i glasen och bruschetta med Hoffrekullens tomater i olika färger är ett starkt matminne.

 

 

hjortronsåsröktlax

Vi investerade även i en egen rökbox sedan fruns lillebror inledde oss i frestelsen med hemrökt lax under vår Finlandssemester. Vi rökte på ordentligt hela semestern och långt in på hösten, ja även i december! Det blev både makrill, räkor och lax, mmm! Hjortronsås till varmrökt lax är ett måste, trots släktens skeptiska blickar blev den så populär att det blev byns stora samtalsämne sedan vi återvänt hem.

I slutet av året tog vi oss ut på fler sociala medier och skapade oss ett konto på Instagram. Gilla-markeringarna på Facebook ökade och vid årsskiftet var det 382 personer som hängde med oss. Det totala besökarantalet på bloggen skenade iväg och landade på över 50 000 i november. Vi är helt mållösa över denna utveckling! Undrar om vi kan slå ytterligare rekord detta år?

Det mest lästa blogginlägget vi publicerade under förra året blev frukostshot med ingefära, citron och honung som bara på en dag genererade 15 000 besök! Men även chokladmuffins à la Roy fares och egen tacokrydda/tacosås var recept som var välbesökta.

Låt oss titta lite närmare på varje månad för sig:

Januari var de lyxiga förrätternas månad i vårt kök när vi lagade både hummerpannacotta och en laxcarpaccio med lakritston.

hummerpannacottalaxcarpaccio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi blev väldigt nostalgiska i februari när vi åt rödspätte- och räktoast till förrätt, ett eget hittepå anno 1998. Vi gjorde även en liten smaktur till Nordafrika när vi plockade fram lergrytan och tillagade en hel kyckling med smak av saffran och apelsin.

räkrödspättetoastsaffranapelsinkyckling

 

Under mars månad gjorde vi nästan en jorden-runt-resa i smakernas värld när vi mumsade på thaiköttbullar med jordnötssås en dag och en finsk-rysk pasha till påskdessert en annan dag.

thaiköttbullar jordnötssås stekta grönsakerpasha kvargdessert påsk

 

I april styrde vi kosan till Indien som bjöd på en underbart god och vegetarisk daal och om kvällarna smuttade vi på ett klassiskt yogi-té innan läggdags.

indisk daal gröna linser kokosmjölk indisk kryddblandning vegetariskyogi-té klassiskt med mjölk

 

 

Maj kan bara sammanfattas med en enda upplevelse och det är (utan att vi vill låta alltför tjatiga!) Italienresan! Vi besökte vingårdar, fick uppleva fantastiska smaker och vi botaniserade bland choklad, ostar och marmelader.

 

Åter på hemmaplan och vi avnjöt den godaste fiskburgaren ihop med en skagenröra i riktig västkuststil. Grillvädret var inte det bästa så vi höll oss till det säkra kortet med dubbelmarinerad fläskfilé.

fredagsmys fiskburgare lax torsk mannerström skagenröra

Dubbelmarinerad fläskfilé med sting av sambal oelek som toppats med cocktailkapris, soltorkade tomater och syltlök.

 

 

 

 

 

 

Semestermånaden juli var inte mycket att hurra för. Campingnätterna i husvagnen var stormiga, regniga och få. Däremot minns vi det korta stoppen i Finlands matmecka Åbo (där man klarar sig på svenska) och Michael Björklunds konceptrestaurang Niska där plåtbröd (åländsk pizza) är dragplåstret. Vi gjorde vår egen variant av ”Sjökaptenen” som blev en storfavorit hos oss.

lyxpizza kallrökt lax pepparrotskräm ruccola

Mycket vegetariskt blev det i augusti i vårt kök. Den vegetariska blomkålscurryn gick inte av för hackor ej heller bröd- och tomatsalladen à la Jamie Oliver där vi använde oss av Hoffrekullens handelsträdgårds (ca. 1 mil från centrala Kungälv) smakrika tomater.

blomkålscurry vegetariskt italiensk tomat- och brödsallad jamie oliver

 

Herr W. investerade sina födelsedagspengar i en orange gryta från Le Creuset och vi invigde den med att följa Julia Childs recept på Boeuf Bourguignon i september. Den gröna spenatkakan såg också sitt ljus denna månad i vårt kök.

boeuf bourguignon julia child amandinepotatis ärter nötbogspenatkaka cream cheesefrosting vanilj

 

Vardagslunken i oktober avbröts med en underbart god hälleflundra med brynt smörsås tillsammans med en lite annorlunda köttfärspaj med mynta och rökt fetaost.

hälleflundra lchf brynt smörsås pepparrot citron gurka blomkål rimmadköttfärspaj rökt fetaost mynta äggstanning

 

November bjöd åter på nostalgi anno 1990-talet när vi åt en jägarsmörgås till fredagsmyset. Vi tjuvstartade juligheterna med saffran i maten och gjorde rödspättarullader i saffranssås, en succé!

jägarsmörgås lövbiff svampstuvning rostbrödsaffransfisk saffranssås rödspätta jul saffran månadens middagstips

 

I december var det juligt värre här på bloggen. Vi hade julkalendern för andra året i rad med ett juligt recept bakom varje lucka ända fram till dopparedagen.

Vi avnjöt julbord på Salt & Sill (Klädesholmen) helgen innan julafton. Vår julklapp till oss själva i bohuslänsk skärgårdsmiljö med övernattning på ett flytande hotell. Sillsorterna räknades till 41 stycken! För att inte tala om mängden laxvarianter. Ett paradis för sill- och fiskälskare helt enkelt för denna restaurang kan verkligen sin sak. Lutfisken inte att förglömma! Och knappt en timmes bilväg från Kungälv kan detta nästan räknas som hemmaplan.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Inte att förglömma vårt eget julbord som gjorde att vi inte behövde laga mat på fem dagar, så länge tog det innan allt var uppätet! Det mest tokiga påhittet detta år torde nog vara chokladsillen, men den blev god! Men vi ruvar på receptet ett tag till.

 

Julbord 2015:

Frukost:

Risgrynsgröt kokt på mjölk från Skålldals lilla ekomejeri i Kode
Jullimpa
Egenkokt och griljerad julskinka
Hemgjord leverpastej
Whiskycheddar
Hemgjord julsenap
Kaffe/julté

 

Lunch:

Kokt potatis
Janssons frestelse
Matjesjansson
Marinerad ansjovis
Gubbröra
Julsnapsgravad lax
Gravad makrill
Kryddig svartvinbärssill
Löjromssill
Chokladsill
Whiskycheddar
Tunnbröd
Egenblandad mumma

 

Till Kalle Anka & Co:

Blossa årgångsglögg med smak av Earl Grey
Saffransbiscotti

 

Middag:

Kokt potatis
Egenkokt och griljerad julskinka
Sås av skinkskyn kryddad med färsk timjan och senap
Hemgjord julsenap
Kålrotslåda
Morotslåda
Egenblandad mumma

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Nu tar vi an det nya matåret och hoppas det ska bli minst lika gôtt!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokvrå

  Vilken fin och grundlig sammanfattning av ert 2015!
  och så mycket gott ni ätit och roligt ni upplevt…
  Några av recepten har jag ju faktiskt själv lagat och det som ligger närmast i tiden är rödspätterulladerna i saffranssås som blev, som sagt, en succé! Det tackar jag för!
  Ser fram emot vad för gott ni kommer bjuda på under 2016.
  God fortsättning! Kram kram Birgitta

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Tack snälla! 🙂
   Ja, när man gör en sådan här tillbakablick så inser man att det hunnits med en hel del under det gångna året trots allt. 😉
   God fortsättning på dig med och kul att du vill fortsätta hänga med oss i vårt kök. Kramizar!

   Svara

 2. annepauline

  God fortsättning på det nya året! Det var verkligen mycket gott ni bjöd på förra året tillsammans med trevliga små berättelser. Jag har ju själv gjort många av rätterna och jag har fått flera favoriter bland era recept. Nuförtiden behöver jag ingen annan ”kokbok” än er blogg. Jag ser fram emot vad ni ska hitta på i år!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi blir alldeles rosiga om kinderna av ditt beröm men samtidigt väldigt glada, tack! Vi hoppas kunna inspirera dig även detta år i samma goda anda. God fortsättning till dig med och kram på dig!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.