Tisdag 15 december 2015
”Räven raskar över isen…” Ja, här halkar vi in med dagens kalenderlucka. Lucka femton är redo att öppnas och därmed återstår endast nio luckor i denna juliga mat- och mumskalender.
Vi tänker idag bjuda er på en kryddig rödkål som spelar på samma juliga nivå som köttbullarna igår. Rödkålen går dessutom riktigt bra att servera ihop med julköttbullarna, prinskorv eller julskinka för den delen, perfekt på julbordet alltså.
Rödkålen är härligt mustig och kryddig där både timjan och kryddnejlikorna utmärker sig ihop med en lätt sötsyrlig smak av sirap och vinäger. Det gör att den väger upp tunga charkuterier på ett fräscht sätt. Eller så blir den ett fint inslag på det vegetariska julbordet.
Receptet har vi hämtat ur ”Fixa julen – proffsens bästa tips för en lyckad jul”.
6 portioner.
1 gul lök
800 g rödkål
1 msk finhackad färsk ingefära
1 äpple
smör
1 dl ljus sirap
2 dl torrt vitt vin
1 dl rödvinsvinäger
1 tsk salt
1 msk finhackad färsk timjan
2 lagerblad
8 hela kryddnejlikor
Skala och finhacka löken. Strimla rödkålen. Skala och finhacka ingefäran. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
Fräs lök, rödkål, ingefära och äpple i smör i en gryta ett par minuter. Tillsätt sirap, vitt vin, vinäger, salt och kryddor. Låt småputtra utan lock ca. 20 minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer vinäger.
Servera den kryddiga rödkålen varm eller ljummen till t.ex. köttbullar eller som en rätt på julbordet.
För att återgå till vår inledande sångstrof ”Räven raskar över isen” så har vi verkligen fått ta det lugnt i den luriga halkan idag. Ingen räv i sikte dock, men krypkörning med bilen och hasa sig fram över isgatorna har varit att rekommendera ändå. Men något så fantastiskt att solen visade sig, det om något är att vara tacksamma över.
Vill ni smaka på en minst sagt spännande och annorlunda men absolut god sill kanske vi kan tipsa om pepparkakssillen med havtorn som gömde sig bakom förra årets femtonde kalenderlucka.
Det drar ihop sig till julbordstider. Frugan dukade långbord på förskoleavdelningen idag och avnjöt lite julmat ihop med småttingarna. Imorgon har turen kommit till herr W.
På fredag styr vi gemensamt kosan mot Klädesholmen och ”Salt & Sill” för deras julbord (som sägs vara något alldeles extra!) och då ska vi även passa på att övernatta i rum med havsutsikt. Äta hotellfrukost. Det blir vår julklapp till oss själva, julmys i den vackra skärgården. Tänk att vi aldrig tidigare under våra år tillsammans gått ut på restaurang och ätit julbord, så nu är det således dax! Hur brukar du göra?
Smaklig jul!
~Neta & Peppe~