julköttbullar köttbullar jul kryddnejlika kryddpeppar senap
julköttbullar köttbullar jul kryddnejlika kryddpeppar senap

Lucka 14: Julköttbullar.

Måndag 14 december 2015

 

Bästa vänner, det är måndag och en ny vecka har startat upp. Kan det vara så att det är bråda tider i era stugor nu när lucka nummer fjorton har öppnats och det återstår endast tio dagar till dopparedagen. Ikväll kokar vi tomtegröt till morotslådan som ska ugnsbakas imorgon tillsammans med kålrotslådan. De kommer sedan att frysas in för att ätas på julbordet. Bra planerat är hälften gjort! Vad förbereder du till julen?

 

blogg julkalender lucka 14

Idag tänker vi bjuda er på något matigt och juligt som också kan göras i förväg, frysas in för att sedan plockas fram och stekas på innan julbordet ska dukas. Det vankas juliga köttbullar i dagens kalenderlucka.

 

julköttbullar jul köttbullar senap kryddnejlika kryddpeppar

Köttbullarna som vi valde att göra på blandfärs blev saftiga och goda. Senapen framträder tydligare medan kryddpeppar och kryddnejlika anas i bakgrunden och ger en mustig smak. De här milt julkryddade köttbullarna är minsann värdiga en plats på julbordet.

Receptet har vi hittat i boken ”Fixa julen – proffsens bästa tips för en lyckad jul”.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

1 gul lök
smör till stekning
1 krm mald kryddpeppar
1/2 krm mald kryddnejlika
2 msk grov skånsk senap
1/2 dl ströbröd
1 dl vispgrädde
1 ägg
500 g blandfärs
1 1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

 

 

 

Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk utan att få färg i smör tillsammans med kryddpeppar och kryddnejlika.

Blanda lök, senap, ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla 5 minuter.

Krydda med salt och svartpeppar och blanda sedan ner ägg och köttfärs till en jämn färssmet.

Rulla till små fasta köttbullar och stek runtom i rikligt med smör ca. 10 minuter.

 

julköttbullar köttbullar jul kryddnejlika kryddpeppar senap

 

 

fläskfilegrytamedglögg

Vill ni ha recept på en enkel maträtt med juliga smaker av glögg kan vi rekommendera denna fläskfilégryta som gömde sig bakom fjolårets fjortonde lucka.

För övrigt är vi väldigt glada för att vi julmyste på Liseberg igår. Imorse vaknade vi till en frostnupen värld som var så vacker. Ikväll är det inte lika vackert eller julmysigt, regnet fullkomligt vräker ner. Detta väder verkar gå i repris otaliga gånger.

Det är då man får ta till alla knep man kan för att behålla julkänslorna man lyckats vaska fram. Det gör man allra bäst med den bästa julmusiken av dem alla. Den som man alltid lyssnade till som barn och satt och skrålade ikapp med systern intill högtalaren med LP-fodralet i högsta hugg.

 

 

 

 

Smaklig jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.