Lördag 12 december 2015
Japp, då är vi halvvägs till julafton då. Är allt under kontroll i stugorna? Lucka 12 är färdig att öppnas i vår julkalender och vi gav ju en liten ledtråd igår om vad som komma skulle. Något sött, rött och gôtt!
Idag bjussar vi er på världens enklaste marmelad med smak av glögg och fikon. Två ingredienser – glögg och torkade fikon, är allt som behövs för att göra denna riktigt juliga marmelad och på mindre än en kvart är den klar. Helt sanslöst enkelt!
Vi tipsar om att koka en extra sats och fylla små glasburkar med att ge bort i julklapp till nära och kära. Ätbara julklappar är alltid uppskattade. För finns det något finare att ge bort än lite av din tid som du offrat med att göra en ätbar julklapp, det är omtanke som värmer mottagarens hjärta det!
Det bästa av allt är att marmeladen inte heller blir för sötsliskig och den har en fin balans mellan glögg och fikon. Dessutom är den gudomligt god till ädelost, brieost och pepparkakor. Och inte att förglömma till den där ädelostcheesecaken med pepparkaksbotten vi skrev om igår!
Receptet har vi hittat i julreceptboken ”Fixa julen – proffsens bästa tips för en lyckad jul” som vi nu har fått i vår egen ägo.
Ca. 5 dl.
4 dl glögg (vi använde Blossa lätt vinglögg 2,2%)
120 g torkade fikon, ekologiska
Klipp fikonen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med glöggen. Koka ihop under lock ca. 5 minuter.
Mixa till en slät marmelad med en stavmixer. Häll upp i rena glasburkar och förvara svalt fram till servering.
I fjolårets kalenderlucka tolv frestade vi med en mycket god sill med Västerbottensost som skapar ett ha-begär. En sill som simmade sig rakt upp på vår topplista med sillinläggningar.
Just nu sprider ett brödbak av enkel kavring sin angenäma och juliga doft i vårt kök. Allt för att få äta hembakat bröd till luciafrukost framför tv:n imorgon bitti. Det gäller att ha framförhållning för ikväll ska frun i väg på tjejgalej. Tre söta tjejer ska umgås kvällen lång och vi kör knytkalas. Lotten att fixa efterrätt föll på Neta, och så delar de andra två mellan förrätt och huvudrätt. Ett enkelt sätt att organisera en 3-rätters middag och så blir det lite extra spänning som bonus!
Så ha nu en riktigt härlig lördag alla finingar och skippa julstressen. Stryk allt på att-göra-listan som ni inte vill göra av hjärtans lust och luta er tillbaka i soffhörnet en extra lång stund istället.Jul blir det i vilket fall som helst!
Smaklig jul!
~Neta & Peppe~
Min Lilla Kokvrå
Vilket användbart tips! och så enkelt…
Ville också berätta att även den äldre generationen åt er saffranssås med god aptit här hemma idag 🙂
Kram och fortsatt fin helg!
Livsnjutarna
Ja denna marmelad är så skrattretande lätt att göra att man knappt tror det är sant! 😉 Så har man ont om tid och känner en stor stress inför julen kan denna vara räddaren i nöden för att maxa julkänslorna.
Va roligt att maträtten även uppskattades av de äldre, tack för att du tog dig tid att berätta det. Det gör oss glada i hjärtat! En fortsatt fin helg till dig med, kramizar!