blåbärssoppa hemkokt vaniljpulver potatismjöl honung magsjuka
blåbärssoppa hemkokt vaniljpulver potatismjöl honung magsjuka

Hemkokt och knappt sötad blåbärssoppa. En hjälpare i nöden.

Måndag 30 november 2015

 

Här svänger det hejvilt från inlägg till inlägg men det är väl något av det som kännetecknar oss i vårt kök. Man vet aldrig vad som dyker upp härnäst. Igår var det en julig saffransfisk och idag blir det en hemkokt blåbärssoppa. Undrar vad det blir imorgon?

 

blåbärssoppa hemkokt vaniljpulver potatismjöl magsjuka

I alla kompletta kök bör det finnas ett recept på en räddare i nöden såsom blåbärssoppan är i magsjuketider. Visst kan man äta den även när man är piggelin och mår toppen t.ex. som ett mellanmål, men framför allt dyker den upp när magen krånglar. Och således gör den även hos oss. Återigen var det frugans tur att krypa ner under täcket efter väckarklockans signal imorse. Dagens diagnos: diarré.

Så efter ett blåbärssoppskok och mannagrynsgröt har frugan nu krupit ner under täcket igen och hoppas på omedelbar bot och bättring. Men under tiden tänkte vi bjuda er på receptet, garanterat fritt från magsjukebaciller! Eller vad det nu kan tänkas vara som hoppat på henne denna gång.

 

 

 

 

5 dl blåbär, frysta går bra
5 dl vatten
1/2 krm salt
1 krm vaniljpulver
flytande honung att söta med

 

Redning:

1 1/2 msk potatismjöl + lite vatten

 

 

 

 

Mät upp blåbär (behöver inte tinas) och vatten i en kastrull. Låt koka upp och mosa bären under tiden med en potatisstöt.

Smaksätt med salt och vaniljpulver. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten och häll ner i kastrullen under omrörning. Låt soppan koka upp och flytta kastrullen omedelbart från värmekällan vid första bubblan, annars riskerar du få en seg blåbärssoppa.

Låt soppan svalna och smaksätt den med flytande honung efter eget tycke och smak.

Servera som den är eller tillsammans med en gröt. Den är också god att äta med naturell fil eller yoghurt till frukost eller mellanmål. Vill man ha en efterrättsvariant kan det vara gott att servera vispad grädde till och kanske toppa med någon krossad kaka. Du väljer själv!

 

blåbärssoppa hemkokt magsjuka

 

blåbärssoppa hemkokt vaniljpulver potatismjöl honung magsjuka

 

Nu säger vi adjö till den gråa och trista novembermånaden och välkomnar julmånaden med öppna armar. Vi hoppas alla klarade sig lindrigt undan stormen Gorm som kulminerade under natten som var. Från och till låg vi sömnlösa när regn och vind piskade våra fönster men för övrigt rådde ingen nöd här. Den första snön kom och gick i Kungälv. För den som inte var vaken under natten och tänkte på att titta ut gick den troligtvis obemärkt förbi.

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.