ugnsstekt kyckling äpple calvados timjan vitlök citron plommon
ugnsstekt kyckling äpple calvados timjan vitlök citron plommon

Helstekt kyckling smaksatt med calvados och äpplen.

Söndag 22 november 2015

 

Den här ugnsstekta kycklingen med mustiga och höstliga smaker får oss osökt att tänka på Thanksgiving och kalkon. Kanske är vi inte helt ute och cyklar när receptet kommer från New York. Inte för att vi på något sätt firar denna högtid eller ätit någon maträtt för den delen som hör till traditionen. Men hur som haver har vi läst oss till att detta år firas tacksägelsehelgen i USA kommande vecka på torsdag (26/11) och då kan denna goda och enkla kyckling passa bra på middagsbordet.

 

ugnsstekt kyckling hel calvados äpplen vitlök citron timjan rosépeppar

Kycklingen fullkomligt exploderar av smaker. Calvados ger en extra skjuts åt äpplena. Plommonen ger en fyllighet och dämpad sötma. Timjan och vitlök lyfts upp tack vare smöret. Citronen bidrar med en härlig syra som dämpas av den krämiga såsen. Rosépeppar anas i bakgrunden och ger ett litet sting.

Ett litet vintips kan väl också vara på sin plats. På rekommendation av vårt lokala bolag drack vi en vit, frisk och fruktig Sauvignon Blanc till denna kyckling. ”Vicar’s Choice” från Nya Zeeland (nr. 12000) för strax under hundringen.

Till kycklingen serverade vi fullkornscouscous som fint suger upp den goda krämiga såsen som görs på skyn, samt råstekt morot och kålrot med någon timjankvist i.

Receptet har vi hämtat ur boken ”Recept från sena kvällar i New York” av Linnea Johansson.

 

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

1 hel kyckling
1 hel vitlök
3 små, syrliga äpplen
1 citron, ekologisk
5 katrinplommon (torkade plommon)
5 kvistar färsk timjan
3 msk calvados
100 g smör + några extra klickar
3 msk kinesisk soja
2 tsk rosépeppar
2 dl vispgrädde
salt, svartpeppar

 

 

 

Sätt ugnen på 275°C.

Skölj och torka kycklingen.

Skölj och skär äpplen i klyftor. Skala vitlöksklyftorna. Dela citronen i fyra delar. Snitta skinnet på kycklingen på några ställen och gnugga kycklingen med citronen.

Salta kycklingens innanmäte och fyll sedan med citronen, några små vitlöksklyftor, plommon, timjankvistar, några klickar smör och calvados. Knyt ihop kycklingens ben så att fyllningen hålls på plats och lägg sedan kycklingen i en smord ugnsform med vitlöks- och äppelklyftor runt omkring.

Smält smöret och blanda med soja och rosépeppar. Pensla kycklingen med blandningen, salta och peppra väl. Stek kycklingen i ugnens mitt ca. 10 minuter tills den är lätt krispig, pensla med mer av smörblandningen och sänk ugnstemperaturen till 225°C. Låt kycklingen steka tills den är helt klar och köttsaften rinner klar, ca. 40 minuter eller tills innetemperaturen vid kycklingens lår är 82°C.

Låt kycklingen vila fem minuter före servering på ett serveringsfat. Häll allt ur formen genom en sil, pressa ur vätskan ur äpple och vitlök, ner i en liten kastrull och tillsätt grädden. Låt såsen koka i några minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera kycklingen med såsen, fullkornscouscous samt råstekt morot och kålrot med timjan.

 

ugnsstekt kyckling calvados äpple citron timjan vitlök

 

 

ugnsstekt kyckling äpple calvados timjan vitlök citron plommon

 

 

Här har vi vaknat glada och pigga till denna frostiga söndag efter en otroligt trevlig kväll igår med goa och glada vänner. Säg något som värmer hjärtat och ger så mycket positiv energi som att umgås med människor som får en att må bra.

I vårt kök doftar det underbart gott från fiskpudding som precis tagits ur ugnen. Vi rustar för en ny jobbvecka med kvällspass för herr W. Vi tror att frun också är i skick att jobba igen. Kanske att rösten inte håller för någon skönsång men kraxa fram lite prat ska väl gå an, hon babblade ju hela gårdagskvällen.

Från djupet av våra hjärtan önskar vi er alla finingar en skön och mysig fortsättning på söndagen. Ladda energidepåerna på bästa tänkbara sätt så tar vi an den nya veckan med gemensamma krafter.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

  1. annepauline

    Mmm, det där verkar gott. Jag måste provlaga den kycklingen och är den lika god som jag tror den är så gör jag den till julbordet i år. Vi har tröttnat på skinka och tycker att skinka måste man inte ha ”…bara för att…”. Men vet ni, i sista numret av Hemmets Journal fanns ett recept på en paj med kallrökt lax. Den gjorde jag igår och det var en helt sagolik god paj. Istället för gräddmjölk till fyllningen skulle man ha 500 gr creme fraiche. Vill ni ha receptet kan jag maila det till er. Ni håller ju på och fixar lite egna varianter av recepten så ni kanske kan göra pajen ÄNNU godare.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Julkyckling, ja varför inte? Den skulle nog göra sig utmärkt på julbordet. Frun i huset brukar ibland föreslå att vi ska skrota julskinkan men se då börjar gubben protestera hejvilt. 😉 Så det är nog inte att tänka på. Däremot har vi mycket fisk på vårt julbord och i år blir nog inget undantag.
      Är det möjligt att göra ”en sagolikt god paj” ännu godare? 😉 Vi får tacka för att du tror så gott om oss. Vi tar gärna emot receptet för pajen låter onekligen smarrig. Maila till: livsnjutarnasgourmetkok@hotmail.se
      Ha en fin vecka, kramizar!

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.