räksallad bruschetta salladstallrik
räksallad bruschetta salladstallrik

Salladsinspiration. En matig sallad är en fullvärdig måltid.

Onsdag 18 november 2015

 

Så är den roliga och förhoppningsfulla mitt-i-veckan dagen kommen igen. Vi tänkte bjussa er på lite salladsinspiration. Kanske något som lockar till fredagsmyset eller en helt vanlig vardag när man kommer hem trött och grinig efter en tuff arbetsdag. Vi vet allt hur man kan känna sig när det är som allra värst!

 

saffransdressing salladstallrik räkor gravad lax

Gyllengul saffransdressing.

Salladstallrikar behöver inte enbart vara förknippade med varma årstider. För att få tillvaron, regnmolnen och novembermörkret att kännas lite lättare och ljusare behövs det färg på tallriken och vitaminer i alla dess former. Det kommer både knopp och kropp att tacka dig för när middagen väl satt sig i magen.

Tänk på att du inte behöver följa våra salladskompositioner helt slaviskt utan kolla runt i kylskåpet, ta lite av varje av det du har hemma. Vi anger inga mängder eller proportioner utan det bestämmer man själv. Inspiration är till för att inspirera! Här viftas det inte runt med någon pekpinne, punkt slut.

Nedan följer fyra matiga salladsförslag, alla med fisk och/eller skaldjur. Känner ni för en mer köttig sallad med italienska toner klickar ni här. Är ni mer sugna på en kalkonsallad kikar ni här eller föredrar ni hellre kyckling med en currydressing så hittas den här. Då ska väl alla ha hittat något att ha på sin salladstallrik hoppas vi.

 

sallad gravad lax räkor saffransdressing

Sallad med gravad lax och räkor med saffransdressing.

Gravad lax- och räksallad:

salladsmix
fullkornsbulgur
majs
tomat
kalamataoliver
västerbottensost, tärnad
gravad lax
räkor
gul paprika
avokado
mango
nötmix, rostad

 

Dressing:

turkisk yoghurt
saffran
kallpressad rapsolja
salt
citronsaft
flytande honung

 

 

laxsallad gravad lax dill citronmeliss dressing

Salladstallrik med gravad lax och dressing med dill och citronmeliss.

Gravad laxsallad:

babyspenat
gula cocktailtomater
orange paprika
galiamelon
rädisor
fetaost
avokado
gravad lax
kokt, smörslungad (färsk) potatis

 

Att toppa med:

färsk dill

 

Dressing:

turkisk yoghurt
färsk dill
citronmeliss
svartpeppar

 

Till servering:

lantciabatta

 

 

 

tonfisksallad salladstallrik

En matig tonfisk- och äggsallad.

Tonfisksallad:

babyspenat
fullkornscouscous
ärtskott
gurka
rödlök
vilda tomater
kalamataoliver
avokado
kokt ägg
tonfisk på burk i vatten
paprika
fetaost

 

Toppa med:

olivolja
svartpeppar

 

 

 

bruschetta svartpeppar olivolja

Rostad baguette toppad med olivolja, flingsalt och mycket svartpeppar, bruschetta när den är som bäst.

Räksallad:

salladsmix
kamutvete
cocktailtomat i olika färger
gurka
rödlök
avokado
paprika
fetaost
brieost
ärtskott
räkor
pinje- och cashewnötter, rostade

 

Toppa med:

olivolja
pressad citron

 

Till servering:

bruschetta med olivolja, flingsalt och svartpeppar

 

räksallad bruschetta salladstallrik

En räksallad i all sin prakt.

 

 

Tvättstugan kallar. Regnet det öser ner. Frugan kraxar och snorar. En helt vanlig novemberkväll. Frågan dök upp om vi ska skicka julkort i år. Ja, se julen närmar sig sakta men säkert. Det sägs att ansjovisen inte kommer att räcka till i kommande juletider så vi har hamstrat. I kylskåpet tronar åtta burkar, vi tror det ska räcka. Här vill vi inte ha några ansjoviskryddade sillfiléer i vår Jansson när den ska in i ugnen.

Simma lugnt därute så hörs vi snart igen!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.