pizza glutenfri vegetarisk blomkålsbotten mozzarella västerbottensost
pizza glutenfri vegetarisk blomkålsbotten mozzarella västerbottensost

Vegetarisk pizza med glutenfri blomkålsbotten.

Fredag 13 november 2015

 

Nu laddas det i hus och stuga för fredagsmyset som sakta men säkert närmar sig. Själva har vi myst på morgonkvisten och lagat lunch tillsammans på hemmaplan innan herr W precis nu drog iväg till jobbet. Det var nog den bästa stunden hittills på hela veckan och den bästa fredagen på länge trots regn och rusk. Det är en härlig känsla när man verkligen njuter av stunden här och nu för att man inser hur bra den är.

 

pizza vegetarisk blomkålsbotten glutenfri

För någon fredag sedan fanns denna vegetariska pizza på vårt middagsbord när det var mysdax. Ett spännande alternativ till vanlig pizza med sin botten gjord på blomkål som gör att pizzan dessutom är helt glutenfri.

Blomkålspizzan var både god och mättande men botten var lite svår att skära men inte så att det påverkade smaken. Mest bara lite kletigt och inte så fint på tallriken men det kan bero på att de skivade tomaterna gav ifrån sig mycket vätska. Slutbetyget från vår sida är att inget kan slå en vanlig hederlig pizza med botten av jäst deg men vi kan absolut tänka oss att göra denna variant igen. Variation förnöjer!

Receptet har vi hämtat ur ”Samarbete Mat” (oktober 2015).

 

 

 

 

1 pizza.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

Botten:

750 g blomkålsbuketter
ca. 1 1/2 msk olivolja
2 dl Västerbottensost
1 ägg

 

 

 

Fyllning:

1 dl pizzasås (Mutti eller Zeta är av bra kvalitet)
125 g mozzarella, skivad
12 körsbärstomater, skivade
salt, svartpeppar

 

 

 

Garnering:

basilikablad

 

 

 

 

Riv blomkålsbuketterna grovt i en matberedare. Stek smulorna i olja i en traktörpanna tills de får lite färg. Låt blandningen svalna. Rör i den rivna osten och ägget. Tryck ut blomkålen som en tät rund botten på bakpappersklädd plåt. Förgrädda bottnen ca. 10 minuter på nedersta falsen i ugnen.

Fördela pastasås, skivad mozzarella och körsbärstomater på bottnen. Krydda med salt samt grovmalen svartpeppar.

Grädda pizzan ytterligare 15-20 minuter på ugnens nedersta fals tills den får fin färg. Strö över färska basilikablad innan servering.

 

pizza vegetarisk glutenfri blomkålsbotten

 

pizza glutenfri vegetarisk blomkålsbotten mozzarella västerbottensost

 

 

Fredagen den trettonde, otursdag eller inte – nu är det helg gott folk! Och med endast en månad kvar till självaste luciadagen. Har ni börjat nynna ”ute är mörkt och kallt” ännu? Har ni börjat spåna på julklappar och vad som ska finnas på julbordet i matväg?

Utan att tänka alltför länge – vilka är era absolut tre måsten på julbordet? Frun i huset kan endast tala för sig själv just nu och då säger hon:
gravad lax
sillinläggning
kålrotslåda
– ja just det, julskinkan
men frågan är om hon inte ändå skulle kunna tänka sig ett julbord utan julskinkan… och att begränsa sig till tre godsaker var inte heller det allra lättaste.

Vill ni redan nu börja tänka i lite juliga banor kan ni alltid kika in i vår julkategori för lite inspiration och eventuellt nya idéer bland både sött och salt.

Därmed sätter vi punkt för denna gång och passar på att önska er alla finingar en superdupermegatrevlig helg! Var rädda om varandra!

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.