kycklingklubbor kapris apelsin ugnsstekta
kycklingklubbor kapris apelsin ugnsstekta

Kycklingklubbor med apelsin och kapris.

Söndag 8 november 2015

 

Eller om ni hellre föredrar maträttens italienska namn så kan ni få den också; coscia di pollo al forno con arancia e capperi. Om så bara för att kunna imponera på era matgäster med lite köksitalienska.

Oavsett vilket språk ni föredrar består de goda smakerna av apelsin och kapris som är en härlig kombination i denna enkla kycklingrätt. Sött och salt, det kan aldrig bli fel! Och här blir det också lite lagom juligt i smaken. Den här maträtten passar dessutom både till vardag som till helg.

 

kycklingklubbor apelsin kapris ugnsstekta

För att få kycklingklubborna så där perfekt saftiga använder vi nuförtiden alltid en stektermometer, 82°C intill benet ska det vara för att kycklingen ska vara genomstekt.

Buljongen som samlas i formen lades i en liten burk i frysen hos oss för att kunna användas som sås-, gryt- eller soppbas vid ett senare tillfälle.

Receptet har vi hittat i boken ”Mitt medelhavskök” av Fernando Di Luca och Mattias Jersild.

 

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

4 kycklingklubbor
1 apelsin, ekologisk
2 vitlöksklyftor
4 msk kapris
3 msk olivolja av bra kvalitet
2 krm salt
svartpeppar

 

 

 

 

Tvätta apelsinen noga och riv apelsinskalet. Skala och riv vitlöken. Hacka kaprisen lätt och blanda allt med olivoljan och saltet.

Snitta skinnet på kycklingklubborna och gnid in blandningen under skinnet och peppra väl. Lägg kycklingklubborna i en stor ugnsform med lite olivolja i botten.

Skär apelsinen i klyftor och lägg dem ovanpå och bredvid kycklingen.

Stek i ugnen ca. 30 minuter tills köttsaften är klar eller innertemperaturen är 82°C intill benet.

Pressa över lite saft från apelsinklyftorna och servera med t.ex. klyftpotatis och ugnsrostad brysselkål.

 

kycklingklubbor apelsin kapris ugnsstekta klyftpotatis brysselkål

 

 

kycklingklubbor kapris apelsin ugnsstekta

 

Hoppas alla pappor både till höger och vänster har haft en finfin farsdag idag. En dag fylld med glädje, omtanke och tårta eller precis som ni själva ville ha den. Varmt grattis även här till våra egna pappor och svärfäder!

Själva hade vi fikaträff med en kompis, även vår webmaster, här på hemmaplan under eftermiddagen. Timmarna bara flög iväg men det är väl så när man har det trevligt. Och eftersom vi missade kladdkakans dag igår så tog vi snabbt igen den dagen idag med en kanelbullekladdkaka som blev riktigt smarrig. Godare än kanelbullar blev fikagästens utlåtande. Recept utlovas vid ett senare tillfälle.

Önskar er alla finingar en skön avslutning på denna helg och en bra start på veckan som kommer. Kram på er och…

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.