jordärtskockssoppa chiliräkor vitlöksbulle vegetarisk soppa
jordärtskockssoppa chiliräkor vitlöksbulle vegetarisk soppa

Jordärtskockssoppa med chiliräkor.

Söndag 1 november 2015

 

Imorse när vi slog upp våra ögon sa vi godmorgon till november. Det sägs ju att november är grå och trist och minsann, denna dag har det knappt varit ljust ute. Grått, trist och lite småregnigt men till slut kom vi oss ut på en promenad i våra nya promenadskor. Jisses, vilken fart det var i de skorna!

Och så hemtrevligt det var att komma in igen till dofterna från lergrytekålpuddingen i ugnen. Sen öste vi på med tända ljuslyktor mest överallt och då kändes höstmörkret inte alls så tråkigt. Varför banna mörkret när vi inte kan göra någonting åt det, mera tända ljus åt folket istället! Och man kan alltid börja planera julens mat och bak redan nu så slipper man stressa och jäkta i december. Mycket mat och månget bakverk går faktiskt att frysa in.

Och börjar man julbaka lite smått redan nu kan man alltid smyga ner en hand i kakburken och provsmaka lite emellanåt. Vi kan säga att frukostpepparkakor eller Skåne pepparkakor som de också heter har stått på vårt frukostbord hela helgen, då vet ni minsann hur mysigt och mumsigt vi har haft det!

Men idag tänkte vi bjuda er på en värmande och god soppa gjord på jordärtskockor. Jordärtskockor som har den där lite annorlunda och spännande smaken som överraskar en varje gång. Soppan passar vilken dag i veckan som helst men vi åt den faktiskt som fredagsmysmat ett par helger sedan. För ihop med chilimarinerade räkor och en vitlöksbulle blev det helfestligt med denna vegetariska soppa.

 

jordärtskockssoppa chiliräkor vegetarisk soppa

Vi använde kycklingfond men byter man ut den till grönsaksfond blir denna krämiga soppa helt vegetarisk.

Under tiden vi satt och mumsade på soppan kom vi på en idé. De här chiliräkorna skulle man mycket väl kunna servera som de är, varför inte göra en tapasrätt av dem. Den idén tar vi med oss.

Med utgångspunkt i receptet på ICA:s jordärtskockspåse blev slutresultatet som följer:

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

300 g jordärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
8 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
3 msk kycklingfond
3 dl vispgrädde
1/2 tsk salt
1 1/2 krm malen vitpeppar

 

 

Chiliräkor:

500 g stora, oskalade räkor
2 msk sweet chilisås
2 msk finhackad gräslök

 

 

 

 

Börja med att marinera räkorna. Skala räkorna och blanda dem med sweet chilisås och gräslök. Låt marinera i kylskåp under tiden soppan tillagas.

Skala och skär jordärtskockorna i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i oljan utan att det tar färg.

Häll på vatten och vin, tillsätt fonden och låt koka tills jordärtskocksbitarna är helt mjuka, ca. 15 minuter. Mixa med stavmixer direkt i kastrullen. Tillsätt grädde och smaka av med salt och vitpeppar. Låt koka upp.

Servera soppan med chiliräkorna och ett gott bröd, varför inte en vitlöksbulle. För recept klicka här.

 

chilimarinerade räkor gräslök

 

jordärtskockssoppa chiliräkor vitlöksbulle vegetarisk soppa

 

Ni ska alla ha ett stort och varmt TACK för att ni tittar in här hos oss och sprider vår blogg vidare. Vi har helt fantastiska besökarsiffror enligt statistiken som gör att vi blir alldeles varma i våra hjärtan.

För att tala klarspråk, bloggen gjorde åter besöksrekord i oktober med över 30 000 besökare!!! Det var idel glädjetjut hos oss igår och en och annan skål i glasen. Vi har aldrig kunnat drömma om sådana siffror ens i våra vildaste fantasier men vi känner oss oerhört taggade inför framtiden. Så tack än en gång till dig, dig och dig!

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.