rödbetstacos rödbetor fredagsmys vegetarisk tacos tillbehör
rödbetstacos rödbetor fredagsmys vegetarisk tacos tillbehör

Rödbetstacos – ett vegetariskt alternativ till tacomyset. Allhelgonamiddagstips.

Onsdag 28 oktober 2015

 

Idag har vi ätit fredagsmysmat en helt vanlig onsdag. Vi får väl säga att vi firat lillördag så ställer vi inte till det för oss. Uttrycket lillördag härstammar förresten från när pigorna enligt tradition var lediga vardagen mitt i veckan, piglördag, eftersom de inte fick vara lediga den riktiga lördagen (Källa: Wikipedia). Nu när ni fått er en kort historielektion kan vi således gå vidare till vad vi hade på tallrikarna ikväll.

Det här är också nästan en direktrapport från middagsbordet men till skillnad från igår är detta en favorit i repris för oss. Rödbetstacos åt vi för första gången för närmare ett år sedan, vi har hittat bildbevisen (!), men hur det kommer sig att vi inte bloggat om detta förut är en gåta. Men nu tar vi tag i dessa rödbetor omedelbums!

Det man får tänka på är att man bör vidta lite försiktighetsåtgärder för att undvika stänk på kakel och arbetsytor från rödbetorna när man skalar och river dem. Ja, i alla fall vi som har ett helvitt kök. Stormarknadernas gigantiska reklamutskick duger finfint till detta. Engångshandskar är också bra att använda så slipper man bli rödbetsrosa om fingrarna. Nog för att oktober är den rosa månaden…

 

rödbetstacos vegetarisk tacos fredagsmys

Rödbetsröran har ett härligt sting från färsk ingefära och vitlök samtidigt som citronskal och -saft lyfter smakerna ytterligare. Spiskummin, chilipulver och koriander ger en fin värme och ryggrad ihop med de övriga smakerna. Ja, vi ger fullpott till detta vegetariska alternativ till den vanliga tacoköttfärsen.

Vad man väljer att servera som tillbehör beror på vilka favoriter man har. Det fungerar finfint med precis de tillbehör man brukar ha till köttfärstacos eller så kaxar man till sig lite och tänker lite nytt där. Det man kan tänka på är att rödbetorna har en väldigt tydlig sötma och därför kan det vara gott med lite mer salta tillbehör.

Receptet har vi hittat hos Go’kväll-kocken Susanne Jonsson.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

1 kg rödbetor
4 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
1/2 tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 citron, det gula av skalet rivet och några droppar saft
salt
solrosolja + smör till stekning

 

 

 

Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefäran. Enklast går det med en matberedare, tänk då på att olja in vita plastdelar så de inte blir missfärgade.

Hetta upp en traktörpanna med olja och smör och fräs kryddorna snabbt och tillsätt sedan rödbetsrivet. Fräs hastigt på hög värme och tillsätt tomatpuré. Smaka av med citronskal och -saft samt salt.

 

 

Till servering:

mjuka tortillabröd (recept på hembakta hittas här)
fetaost
tomat
salta jordnötter
gräddfil
picklad rödlök (recept på hemgjord hittas här)
tacosås /chunky salsa (recept på hemkokt hittas här)

 

rödbetstacos fredagsmys vegetarisk tacos

 

rödbetstacos fredagsmys vegetarisk tacos tillbehör

 

rödbetstacos rödbetor fredagsmys vegetarisk tacos tillbehör

 

Allhelgonahelgen närmar sig och hur man firar den skiljer sig väldigt mycket. Många kör på med skräcktema och annat bus medan andra knappt ägnar helgen en tanke. Själva står vi nog nånstans i mitten men utan skrämselinslag. Däremot kanske vi förra året skapade en ny tradition hos oss att äta en 3-rätters middag med färgen orange som en röd (!) tråd genom hela menyn. Återstår lite finjusteringar på årets meny så är den klar sen.

Men under tiden har vi grävt lite i vårt arkiv och kan tipsa er om lite färgkodade maträtter som skulle kunna passa till helgen, håll till godo! Och vi tänker orange!

 

Förrätt:

Pumpadip med parmesangratinerade majstortillasnittar
Halstrade pilgrimsmusslor med champagneskum och löjrom
Tomatsoppa

Huvudrätt:

Dijon- och rosmarinmarinerade lammkotletter med ugnsbakad sötpotatis och fetaostkräm
Sötpotatissoppa med chili
Soppa med butternutpumpa, kokos och chili
Hel kyckling med saffran och apelsin i lergryta

Dessert:

Saffranskolapaj
Rödbetskaka med saffransglasyr
Apelsinris
Citrusgino med vaniljglass

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Åh, det vattnas i munnen, och så många fina allhelgonatips ni bjuder på. Ska bli spännande och se vad för orange ni hittar på i år. Här har ungdomarna satt menyn för helgen, och det blir inte vegetariskt om jag säger så, men jag har klämt in lite friterad blomkål med sweet chilisås iaf 🙂
    Önskar er ett fint slut på veckan och en rysligt trevlig helg! Kramar!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vegetariskt eller inte till helgen, va mysigt att hela familjen verkar involverad i matplanerandet hos er. Friterad blomkål lät inte alls tokigt i våra öron. Det samma till dig, kramizar!

      Svara

  2. Mårtenssons Kök

    Härligt, vilket gott och bra tips! Vi har provat rödbetsbiffar i allehanda smakformer så detta är säkert lyckat.
    Jodå, de där stänken är inte till att leka med – rött så det förslår. För att inte tala om chocken morgonen efter, de där sekunderna på toan innan man kommer på att man ju åt rödbetor kvällen innan:):)

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Den där korta stunden med panikartade känslor i bröstkorgen medan hjärnan letar febrilt i minnet vad man ätit för mat… ja, rödbetor är minsann inte att leka med! 😉 Men de är rackarns goda!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.