Måndag 26 oktober 2015
Vi tänker att vi börjar denna vecka lite lagom lättsamt med en helt vanlig långpanna fylld med pannkaka. Kring ordet ”pannkaka” kan det lätt uppstå förvirringar. För oss är det självklart att pannkaka tillagas i ugnen medan andra då tycker att den ska heta ugnspannkaka. En del anser att pannkakor tillagas i stekpannan på spisen men för oss är det stora plättar och plättar är de som är små.
Nuförtiden väljer vi bort sockret från själva pannkakssmeten för att istället servera pannkakan med sylt och vispad grädde. Den här pannkakan blir också tunn, precis som vi vill ha den för då kan man ta en till bit utan att man blir proppmätt.
Pannkaka serveras med fördel som en vardagsefterrätt när det till huvudrätt ätits något mindre mättande, såsom en soppa. Det fina med pannkaka är att smeten kan stå och svälla och sedan tillagas i ugnen under tiden middagssoppan tillagas.
Pannkaka äts med fördel något avsvalnad tillsammans med sylt eller fruktsallad och vispad grädde. Men den är minst lika god att packa ner i en picknickkorg och ätas kall utomhus.
Pannkakssmeten kan också varieras med olika smaksättningar och då kan vi tipsa om banan och kardemumma som vi provat göra här. Pannkaka kan även frysas in i lagom stora portionsbitar om man som vi är ett parhushåll som inte orkar trycka i sig en hel långpanna med pannkaka på en gång. Självklart håller den sig i kylskåp ett par dagar också.
Nu är frågan – hur vill du ha din pannkaka?
1 långpanna.
Ugnstemperatur: 225°C
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
5 dl mjölk, 3%
smör till formen
Vispa sönder äggen med hälften av mjölken i en stor skål. Tillsätt mjölet under ständig omrörning och vispa tills smeten är helt klumpfri. Tillsätt resten av mjölken och saltet. Låt smeten stå och svälla ca. 30 minuter.
Smöra en långpanna. Vispa om smeten och häll den i långpannan. Grädda pannkakan i ugnens mitt ca. 30 minuter tills den stannat och fått fin färg.
Låt pannkakan stå en stund innan den skärs i bitar. Servera den med sylt eller fruktsallad och vispad grädde.
Frugan tog sig en sväng förbi biblioteket idag på jakt efter lite juliga böcker. Tänk att det är samma sak varje år, hon visas till ett bakre rum där julböckerna står eftersom de ännu inte plockats fram. Tala om att få första tjing och kunna välja och vraka, inte helt fel!
Vi hoppas att vi inte trampar på någons tår när vi nu smått börjar prata lite jul här. Men vi vill tipsa inför den kommande glöggsäsongen om det svenska äppelvinet ”Varm & Kall” (nr. 2423) från Kiviks musteri om man inte är överförtjust i just glögg. Det smakar nästan som äppelpaj och har en behaglig alkoholhalt.
Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~